Flash Point

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 6 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Kevin Lanzing
Uitgever: 999 Games (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 10 Gemiddelde: 2.7]

Het spel…

Een van mijn guilty pleasures is Hero Quest. Niet de ingewikkelde regels en onnavolgbare verhaallijnen van een fantasy rollenspel, maar wel de fraaie miniaturen en lekker knokken met monsters. Heerlijk, maar verrassend lastig op tafel te krijgen. Het thema en de sfeer van het spel roepen toch snel de associatie op met bleekneuzige en puisterige puberjongens. Het klinkt misschien gek, maar dat spreekt niet iedereen aan.

Maar wat nu als je de tovenaar, barbaar, elf en dwerg nu vervangt door brandweerlieden met hun eigen vaardigheden, de monsters door rook, vuur en explosieve stoffen en de schatten door gewone mensen en huisdieren? Dan heb je ineens een heldhaftig thema te pakken, waar de spelers een uitslaande brand in een huis meester moeten worden en alle bewoners uit het huis moeten redden.

Eigenlijk is de voorbereiding bij Flash Point nog het ingewikkeldst, het spelverloop is eenvoudig en elegant. In je beurt loopt je brandweerman door het huis, blust daarbij rook en vuur en probeert bij de slachtoffers te komen en die uit het huis te halen. Na je acties breidt het vuur zich uit en is de volgende speler aan de beurt.

Een goede afstemming is noodzakelijk in dit samenwerkingsspel. Het einddoel is om zeven bewoners te redden (inclusief kat en/of hond), maar je moet voortdurend het vuur onder controle weten te houden. Loopt dat uit de hand, dan volgt de ene explosie op de andere en sterven de inwoners een vreselijke dood of stort het huis zelfs in. Als dat laatste gebeurt heb je het spel verloren, net als wanneer er vier slachtoffers in de vlammen zijn omgekomen.

…en de waardering

Flash Point is bij uitstek een samenwerkingsspel voor de hele familie. Iedereen kan zich in het thema verplaatsen en de regels spreken voor zich. Met alleen de basisregels moet je behoorlijk je best doen om te verliezen, wat zeker met iets jongere spelers een voordeel kan zijn. Bovendien ziet niemand graag harige viervoeters geroosterd worden.

Voor wie wat meer uitdaging zoekt biedt het spel wat extra mogelijkheden en uitdagingen, maar ook dan zal een ervaren speler van samenwerkingsspellen meestal weinig moeite hoeven doen om het spel te winnen. Doorgewinterde veelspelers die op zoek zijn naar een uitdaging kunnen beter iets anders kiezen, maar wie op zoek is naar een toegankelijk coöperatief spel voor alle leeftijden kan zich nauwelijks een geschikter spel wensen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *