Fantastic Factories

Geplaatst door

1-5 spelers
30-60 minuten
Auteur: Joseph Chen en Justin Faulkner
Uitgever: Metafactory Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

De meeste spellen kiezen voor fantasievolle thema’s. Fantastic Factories pakt het anders aan. In dit spel moet je fabrieken gaan bouwen. Dat klinkt eerder als werk dan plezier, maar de vrolijke vormgeving van de doos trok mij over de streep om dit spel te gaan proberen.  

In Fantastic Factories heb je vier werknemers (dobbelstenen) die je in kan zetten om jouw eigen industriële imperium te bouwen.  Aan het begin van het spel staat op jouw bedrijfsterrein nog maar één gebouw: het hoofdkantoor van waaruit je jouw imperium gaat besturen. In je hoofdgebouw zijn drie verdiepingen waar je je dobbelstenen op verschillende manieren kan inzetten. Op de bovenste verdieping werken de dobbelstenen aan Research (trekken van extra kaarten waarop fabrieken staan die je kan bouwen), op de begane grond wordt energie opgewekt en in de kelder delven de dobbelstenen staal.  

Op tafel liggen verder vier uitzendkrachten en vier fabrieken klaar. Aan het begin van iedere ronde mogen alle speler om de beurt één van deze kaarten pakken (voor een uitzendkracht moet je wel weer een kaart inleveren). De uitzendkrachten geven je eenmalige voordeeltjes (zoals extra dobbelstenen, energie of staal).  

Vervolgens  gooien alle spelers met hun dobbelstenen en zetten ze deze te werk in hun hoofdkantoor of eerder voltooide fabrieken. Dat kan natuurlijk alleen als je de juiste getallen gegooid hebt (voor staal-productie moet je bijvoorbeeld  een 4 of hoger gooien en voor energie juist maximaal een 3). Door bepaalde combinaties van kaarten, energie en staal in te leveren kan je nieuwe fabrieken en andere  bouwwerken maken. Deze leveren aan het eind van het spel soms punten op.  Met sommige fabriek kan je goederen produceren (door de juiste dobbelstenen in te zetten in combinatie met het afleggen van kaarten, energie en/of staal). Deze goederen leveren punten op aan het eind van het spel. Andere fabrieken helpen je bij de productie van staal en energie of geven je de mogelijkheid om de dobbelstenen te manipuleren.  

Zodra een speler 10 gebouwen heeft gebouwd of 12 goederen heeft geproduceerd, is het spel afgelopen. De spelers bepalen nu hun score door de puntenwaarde van hun bouwwerken en het aantal goederen dat ze geproduceerd hebben, bij elkaar op te tellen. Wie de meeste punten heeft, heeft gewonnen.  

…en de waardering  

Fantastic Factories is een spel waar je lekker bezig bent om slim punten bij elkaar te schrapen. Dat kan je doen door gebouwen te bouwen, maar ook door goederen te produceren. De echt nuttige gebouwen leveren geen punten op en de meest nutteloze bouwwerken (zoals een obelix) leveren de meeste punten op. Het fijne van dit spel is dat tijdens de fase waarin je de dobbelstenen inzet, iedereen tegelijkertijd aan zet is. Daardoor gaat het spel lekker snel. Het nadeel daarvan is dat je al snel het zicht kwijt raakt op wat anderen aan het doen zijn, waardoor iedereen een beetje in zijn eigen coconnetje aan het spelen is. Fantastic Factories recycled redelijk standaard spelprincipes tot een niet bijster origineel, maar toch best leuk tussendoortje.    

 

 

Eén reactie

  1. Persoonlijk vind ik het gebrek aan interactiviteit (idereen doet zijn eigen ding) ook een nadeel, wat hopelijk met de aankomende uitbreidingen opgelost wordt. Waarom ik het spel toch een puntje meer geef is behalve om de prachtige vormgeving om de prima solo variant. Ik hou normaliter niet van solo spelen, maar dit spel is inmiddels de nodige keren in mijn uppie op tafel geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *