Hoe kom je de avonden door: Bordspellentips!

Geplaatst door
Door het Corona-virus moeten we allemaal nu meer tijd thuis doorbrengen dan normaal en onze sociale contacten terug brengen. Je bent daardoor veroordeeld om je online of met je huisgenoten te vermaken. Ik zie her en der al wat nieuwsberichten voorbij komen dat mensen nu wat vaker een spelletje op tafel zetten om samen te spelen (van de hele avond voor de tv hangen word je per slot van rekening op een gegeven moment ook lamlendig). In dit blog wil ik een aantal spellentips delen voor mensen die normaal niet zo vaak een spelletje doen, maar nu op zoek zijn naar iets leuks (voor onze vaste lezers bevat dit blog waarschijnlijk weinig nieuws). Ik heb de lijst met spellen in verschillende categorieën opgedeeld om je te helpen iets te vinden dat bij je smaak past. Op deze manier hoop ik mijn minuscule bijdrage te doen om deze tijd met zijn allen zo prettig mogelijk door te komen.
De spellen die ik noem kan je allemaal redelijk makkelijk via internet bestellen. Natuurlijk kan je terecht bij internetgiganten als bol.com en amazon.nl, maar je kan ze ook bij online spellenwinkels kopen (en daarmee de middenstand een beetje helpen). Op deze website kan je de prijzen van spellen bij verschillende online winkels vergelijken en op deze website staat een overzicht met fysieke winkels (je kan een winkel bij jou in de buurt bellen of ze een spel op voorraad hebben en het dan snel ophalen en misschien willen ze het ook wel opsturen).
Dobbelspellen
Sommige spellen kent iedereen, denk aan Monopoly, Risk en Yathzee. De laatste paar jaar zijn er heel veel leuke Yahtzee-achtige spellen op de markt gekomen. Dit zijn spellen waar iedere speler een briefje voor zich heeft liggen waarop dingen moeten worden afgekruist of genoteerd op basis van dobbelsteenworpen. Dit zijn vaak relatief goedkope spelletjes, die je goed kan spelen met wisselende aantallen spelers (vaak zelfs in je eentje) De leukste spellen in dit genre zijn Keer op KeerCleverWelcome to… en Qwixx.

Partygames (vanaf 4 personen)
Partygames zijn spellen die je met grote groepen kan spelen en waarbij meedoen en plezier hebben belangrijker is dan wie er wint. Met grote groepen afspreken zit er even niet in (misschien mensen die in een woongroep of studentenhuis wonen daargelaten), maar gelukkig zijn veel partygames ook prima te spelen met een gemiddeld gezin van vier personen. De laatste jaren zijn er veel spellen uitgekomen waarin je met creatieve omschrijvingen een plaatje moet omschrijven, waar na de andere spelers moeten raden welk plaatje (bijvoorbeeld uit een aantal openliggende kaarten) je bedoelde. De beste spellen dit genre zijn Codenames Pictures,  DixitMuse en Mysterium. Verder zijn Time’s up en 30 seconds erg leuke spellen waarin je een woord of naam moet omschrijven en jouw teamleden het moeten raden.

Kaartspelletjes
Kaartspellen zijn ook fijne spellen om je spellenkast mee te vullen. Ze nemen weinig ruimte in, zijn vaak goedkoop, maar leveren veel speelplezier op. De afgelopen jaren zijn een aantal hele originele en leuke kaartspellen uitgekomen. In The Mind moeten spelers genummerde kaarten op volgorde leggen. Dit klinkt heel suf, maar dat is het niet. In dit spel mag je namelijk niet met elkaar praten en moet je “aanvoelen” wanneer je een kaart moet neerleggen. Dit is ook een goede tip om wat oudere kinderen stil te krijgen zodat je zelf wat werk gedaan krijgt. In Hanabi moet je ook samenwerken om kaarten op de juiste volgorde uit te spelen. Dit keer doe je dat zonder je eigen kaarten te zien, terwijl je wel de kaarten van de andere spelers ziet. Je geeft elkaar hints waardoor duidelijk moet worden welke kaart je op welk moment moet spelen. Het is een leuke puzzel om samen uit te vogelen hoe je met minimale communicatie tot een optimaal resultaat komt. In Sushi Go verzamel je smakelijke kaarten met schattige sushi er op door telkens een kaart te kiezen uit een set die telkens wordt doorgegeven. Het is net of je in een sushi-restaurant aan de lopende band zit en de ene na de andere lekkernij mag pakken. Kakkerlakkenpoker is een blufspelletje waarbij je elkaar kaarten toeschuift en er bij zegt welk ongedierte er op staat. Je moet inschatten of een andere speler liegt of niet. Als je een kaart krijgt en je denkt dat de ander liegt dan kan je de kaart opendraaien en als er inderdaad gelogen was dan krijgt de andere speler de kaart terug. Maar als er niet gelogen was, moet je de kaart zelf houden. Je verliest als er te veel kaarten voor je komen te liggen. Slagenspellen zijn al zo oud als een deck kaarten. Voor wie eens iets anders zoekt dan klaverjassen of bridge kan ik Wizard van harte aanbevelen. Dit is een slagenspel met een twist: je moet voorspellen hoeveel slagen je denkt te gaan halen en je scoort alleen als je voorspelling klopt. En mijn laatste tip is Point Salad. In de supermarkt zijn de verse groenten op dit moment regelmatig uitverkocht, maar in dit spel liggen ze nog in grote hoeveelheden op tafel. In het spel probeer je een optimale combinatie van groenten en opdrachtkaarten te verzamelen.

Escaperoom-spellen
Escaperooms zijn tegenwoordig bijna een verplicht nummer op een bedrijfsuitje. Dat zit er dus even niet in, maar voor liefhebbers van dit type vermaak heb ik goed nieuws! Er zijn tegenwoordig meerdere series met leuke escaperoom-spellen op de markt. In al deze spellen begin je met het lezen van een verhaaltje waarin staat waar en waarom je ingesloten bent geraakt. Vervolgens moet je puzzels oplossen om te ontsnappen. Een populaire serie is de serie Exit-spellen. Het leuke van deze spellen is dat je een boekje er bij krijgt dat de puzzels bevat waar je echt in moet schrijven en knippen om de boel op te lossen. Het nadeel is dat je het spel dus letterlijk kapot speelt en na gebruik weg kan gooien. Er zijn ook spellen die je niet kapot speelt, zoals de Unlock serie of de Pocket Escaperoom spellen. Deze spellen bestaan uit kaarten. Nadat je het spel gespeeld hebt, kan je het dus doorgeven aan een ander (je weet zelf de oplossingen dus het is niet leuk om het spel op korte termijn nog eens te spelen). Escape Room the Game zit een beetje tussen deze twee soorten in: je krijgt wel echt puzzels die je kapot speelt, maar je kan de onderdelen op internet kosteloos downloaden zodat anderen het spel na je ook weer kunnen doen.

Tweepersoonsspellen
Veel spellen zijn prima te spelen met verschillende aantallen spelers, maar er zijn ook veel spellen die voor precies twee personen zijn gemaakt, of te wel spelletjes voor stelletjes (van welke samenstelling dan ook)!  In Star Realms speel je een ruimteoorlog na. Je verzamelt tijdens het spel steeds betere schepen en  ruimtebasissen en daarmee val je elkaar aan net zo lang tot één speler is weggevaagd. Het blijft zelden bij één potje. Codenames Duet is een variant van de superpopulaire partygame Codenames, maar dan voor twee spelers. Je gaat elkaar hints geven om bepaalde kaarten weg te spelen. Mijn man en ik zijn meer dan twintig jaar samen maar bij elk potje Codenames Duet lopen we er nog steeds tegen aan dat we elkaar soms net niet goed begrijpen. Heel vermakelijk en heel leerzaam dus. Schotten Totten is een leuk kaartspelletje waarin je waardevolle setjes van kaarten maakt en altijd zal zien dat je net die ene kaart die het verschil niet maakt misloopt. Patchwork is een leuk puzzelspelletje waarin je met kartonnen tetris-vormige tegels een dekentje bij elkaar puzzelt. En als het af is, kan je er (in gedachten) lekker onderkruipen voor de tv. Er wordt in kantines heel wat traditionele slagenspellen gespeeld. Voor veel van dit soort spellen heb je (minimaal) 4 spelers nodig dus als je samen met je lief thuis zit kan je deze spellen niet spelen. Gelukkig is er een heel goed alternatief, namelijk De Vos in het Bos. Dit is een tweepersoonsslagenspel waarin je veel slagen wil halen maar niet alle slagen. En
dat is lastiger dan je denkt!

Samenwerkspellen
In de meeste spellen speel je tegen elkaar, maar tegenwoordig zijn er ook heel veel spellen waar je samen met elkaar tegen het spel speelt. Je bent dan samen bezig om een oplossing voor een probleem te verzinnen. Als dit dan lukt dan geeft echt een kick. In Flash Point zijn jullie brandweerlieden die een brandend huis moeten blussen en de bewoners van dit huis in veiligheid moeten brengen. Pas daarbij op voor de brandbare stoffen in de keukenkastjes! In Chronicles of Crime werken jullie bij de politie van Londen en moeten jullie misdaden oplossen. In dit spel moet je aan de hand van aanwijzingen ontrafelen wat er gebeurd is. Deze aanwijzingen zitten onder andere verstopt in de 3D locaties die je met je mobiele telefoon moet verkennen. In Magic Maze sta je juist aan de andere kant van de wet. In dit spel ben je een groepje avonturiers die hun wapens zijn kwijtgeraakt en deze willen pikken in een winkelcentrum. Je moet daarvoor pionnen over een kaart bewegen zonder met elkaar te praten. Iedere speler mag echter maar één soort zet doen (bijvoorbeeld een pion naar rechts verplaatsen of juist rechtdoor). Je moet dus goed opletten welke pion jij moet verzetten. Gelukkig is er een speciale grote pion die andere spelers voor jou op tafel kunnen zetten (doorgaans lichtelijk passief-agressief) als je niet snel genoeg ziet wat er van je verwacht wordt.

Bordspellen
Sportliefhebbers hebben het op dit moment ook moeilijk. Niet alleen vallen veel mogelijkheden om te sporten uit, ook de hoeveelheid sport om te kijken loopt drastisch terug omdat alle sportevenementen worden afgelast. Wielerliefhebbers kan ik als plaatsvervanger een potje Flamme Rouge aanbevelen. In dit spel race je met twee wielrenners over een parcours en probeer je als eerste over de finish te gaan. Ik denk dat er weinig mensen zijn die nog nooit (De Kolonisten van) Catan gespeeld. Dit spel is terecht een klassieker. De kolonisten blijken inmiddels geen genoegen meer te nemen met het ontdekken van hun eiland, maar zijn de ruimte in gevlogen. In Catan Kosmonauten vlieg je met ruimteschepen door het heelal om daar op verre planeten nieuwe steden te bouwen en handelsposten te stichten. Tijdens je reis kom je af en toe handelaren en ruimtepiraten tegen die je voor interessante dilemma’s stellen. Als het heelal je wat te groot is, dan kan je het ook klein houden door je toe te leggen op de bouw van Tiny Towns. In dit leuke puzzelspel kies je om de beurt welke grondstof iedereen gaat gebruiken en bouw je hiermee een leuk klein stadje. Het fijne van dit spel is dat iedereen elke beurt meedoet en je dus niet lang hoeft te wachten tot je weer wat mag doen.  Voor de mensen die normaal met de trein naar kantoor gaan en die dit ritje missen, raad ik Ticket to Ride aan. In dit spel moet je kaarten verzamelen waarmee je spoorwegen aan gaat leggen. Ticket to Ride is een super populair spel en daarom zijn er veel varianten en uitbreidingen te koop. Ik raad aan om met het gewone Ticket to Ride (met de kaart van Amerika) te beginnen en als dat bevalt kan je ook andere landen van spoor gaan voorzien.
 
Kinderspellen
Ik heb zelf geen kinderen en ben dus iets minder thuis in deze categorie. Maar ik denk dat ik toch wel een paar goede tips kan geven op basis van informatie die ik van vrienden met kinderen heb gekregen. Mijn eerste tip is Dobble. Dit is een leuk reactiespelletje waarin spelers op kaarten met verschillende kleine plaatjes zo snel mogelijk de match proberen te vinden.  Kinderen zijn hier vaak verrassend snel in. Voor kinderen is het nu lastig dat ze veel meer thuis zijn en hun energie daarom minder goed kwijt kunnen. Met Happy Salmon kan je ze daarmee helpen. Dit is namelijk een spel dat je staand speelt en waarbij je zo snel mogelijk opdrachten moet
uitvoeren zoals elkaar een boks of high geven of van plaats wisselen (daarna moet je dus wel weer even allemaal je handen wassen). In Stef Stuntpiloot moeten spelers hun kipjes beschermen tegen Stef die in zijn vliegtuigje halsbrekende toeren uithaalt. Het blijft bij dit spel gegarandeerd niet bij één potje. Time’s up family en Time’s up kids zijn de kindvriendelijke versies van de bekende partygame doordat de opdrachten zijn afgestemd op de jonge doelgroep.
Het spel dat niet op deze lijst mag ontbreken
Ik kan geen lijst met tips voor spellen in deze Corona-tijd maken, zonder Pandemie te noemen. Dit is een samenwerkspel waarin iedere speler een wetenschapper met speciale kennis is, die samen moet werken om vier virusuitbraken onder controle te krijgen. In het spel merk je hoe moeilijk dat is en hoe snel het mis kan gaan. Er zijn inmiddels ook verschillende uitbreidingen van dit spel verkrijgbaar. Daarnaast is er nog een leuke dobbel-variant (waar ook weer een uitbreiding voor bestaat). En ten slotte zijn er twee legacy-varianten te krijgen. Een legacy-spel is een spel dat je een aantal keer achter elkaar speelt en dat tijdens het spelen verandert doordat je bijvoorbeeld op het spelmateriaal moet schrijven, er stickers op plakt of het zelfs door midden scheurt. In Pandemie Legacy deel 1 begint het spel als een gewoon potje Pandemie, maar al snel beginnen er dingen te veranderen. Tijdens de potjes doorloop je een spannend verhaal, waar ik niets over ga zeggen omdat je dat zelf maar moet ontdekken.
Ten slotte…
Ik hoop dat ik mensen met dit blog kan helpen om in het enorme aanbod van spellen een leuk nieuw spel te vinden om samen met huisgenoten een gezellige avond mee te hebben in deze onzekere tijden. Ik eindigde mijn tips met Pandemie. Ik besef me heel goed dat het Corona-virus geen spelletje is. De echte wetenschappers en het zorgpersoneel hebben hun handen nu overal op de wereld vol met het zorgen voor patiënten en het zoeken naar een geneesmiddel of vaccin. Ondertussen gaat de overige zorg ook nog “gewoon” door voor alle andere zorgbehoevenden in Nederland (waaronder mijn verstandelijk gehandicapte zus). Ik wil deze mensen hierbij dan ook heel veel sterkte en succes wensen en vooral heel hartelijk bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *