Escape Room: The Game

Geplaatst door

3-5 spelers
60 minuten
Uitgever: Identity Games (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Escape Rooms springen al een paar jaar als paddenstoelen uit de grond. Een Escape Room is een locatie waar je wordt opgesloten en waaruit je binnen een uur moet zien te ontsnappen. Op de plek waar je bent opgesloten zijn allemaal hints, raadsels, puzzels en andere hersenkrakers verstopt die je moet combineren tot de code die je nodig hebt om te ontsnappen. De spellenwereld heeft inmiddels het Escape-fenomeen ook omarmd. Het ene na het andere Escape Room spel duikt inmiddels op in de spellenwinkel. Ik heb nog nooit een Escape Room gedaan, maar heb me inmiddels wel gewaagd aan Escape Room: The Game van Identity Games. Je kan rustig deze recensie lezen, ik zal geen geheimen verklappen voor de mensen die het spel nog willen lezen.

In Escape Room: The Game zitten vier escape-avonturen van oplopende moeilijkheidsgraad. Escape Room: The Game is natuurlijk een coöperatief spel waarin je samen probeert het avontuur tot een goed einde te brengen. Ieder avontuur moet binnen een uur worden opgelost. Voor het bijhouden van de tijd gebruik je de Chrono Decoder die in de doos zit. Deze decoder telt af van 60 minuten naar 0.

Het spel begint met het lezen van een instructie, die vertelt aan welk avontuur je begint. Elk avontuur bestaat uit drie fases die in aparte enveloppen verpakt zijn. Nadat je de introductie hebt gelezen, pak je de eerste envelop en maak je die open. Ik ga natuurlijk niet vertellen wat je precies in de enveloppen gaat tegenkomen. Op de een of andere manier moet je met wat je gekregen hebt een code van vier posities ontrafelen.

In het spel zitten 16 plastic sleutels waar allemaal cijfers, letters, puntjes, vormpjes en dingetjes en dangetjes op staan. Als je de code gekraakt hebt dan pak je de 4 bijbehorende sleutels en die stop je in de gleuven van de decoder. Als je dan een boze piep hoort dan was het niet goed, maar bij een blij geluidje weet je dat je het goed had en dat je door mag naar de volgende envelop.

Het kan voorkomen dat je de oplossing echt even niet ziet. Gelukkig maakt de decoder ook af en toe geluidjes die aangeven dat je een hint-kaart mag bekijken. Soms geeft deze net het zetje dat je nodig hebt om verder te komen. Of (wat eigenlijk leuker is) bevestigt de hint wat je zelf ook al had uitgedokterd. Je hoeft de hint-kaarten niet te gebruiken, als je het echt op eigen kracht wilt doen dan mag dat natuurlijk ook.

Als het je lukt om binnen het uur de drie codes te kraken, dan heb je gewonnen. Natuurlijk kan je als de 60 minuten zijn verstreken gewoon doorspelen. Je hebt dan wel niet officieel gewonnen als je meer dan 60 minuten nodig hebt gehad, maar als je de codes uiteindelijk toch weet te kraken dan heb je ook niet helemaal verloren (vind ik). Als je er echt niet uitkomt en wilt weten wat je had moeten doen, dan kan je op de website van het spel een walkthrough downloaden waarin precies wordt uitgelegd hoe je de codes had moeten kraken.

…en de waardering

Ik heb me echt uitstekend vermaakt met de vier avonturen uit Escape Room: The Game. Ik vond het best lastig om de codes te kraken en weet niet of het me in mijn eentje was gelukt. Maar gelukkig speel je niet in je eentje, maar met een team waarin mensen verschillende kwaliteiten hebben. Je kan dit spel doen met 3 tot 5 spelers en ik denk dat dat een goede indicatie is. Met zijn tweeën is er wel heel veel te doen in een uur, maar als je met zijn zessen bent dan is er weer te weinig te doen om iedereen bezig te houden. Wat ik knap vond is, is hoeveel variatie er in de avonturen zat. De makers hebben echt heel veel verschillende hersenkrakers in het spel verwerkt.

Je kan elk avontuur natuurlijk maar 1 keer spelen. Je betaalt dus 45 euro voor 4 uur speelplezier. Dit is best veel geld, maar ik heb eens even gekeken wat een uurtje in een echte Escape Room kost en dat is zo maar het dubbele. In vergelijking daarmee valt 45 euro dus nog best mee (al geloof ik onmiddellijk dat een echte Escape Room nog veel leuker en intenser is). Bovendien hoef je het spel na elk avontuur één keer gespeeld te hebben niet weg te gooien. Elk avontuur kan namelijk nog zo vaak als je wilt door andere teams gespeeld kan worden. Op de website van het spel kan je namelijk bepaalde onderdelen die je niet kan hergebruiken (bijvoorbeeld omdat je er op hebt geschreven) gewoon downloaden en printen. Er zijn inmiddels al 4 uitbreidingen te koop (voor een tientje per stuk) en wie weet volgen er nog wel een paar.

Eén reactie

  1. Ik heb inmiddels de Funland uitbreiding gespeeld. Ik vond het wederom een leuke coöperatieve puzzel. We speelden met zijn vieren en hebben het net binnen het uur gered.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *