Codenames Pictures

Geplaatst door

2-8 spelers (vanaf 10 jaar)
15-20 minuten
Auteur: Vlaada Chvátil
Uitgever: White Goblin Games (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Na het succes van Codenames was het geen verrassing dat er meer spellen in deze lijn zouden verschijnen. Ik had verwacht dat de uitgever in rap tempo extra kaartjes met woorden op de markt zou brengen, maar dat is tot mijn grote verrassing niet gebeurt. In plaats van sets met nieuwe woorden, werd namelijk een set met plaatjes op de markt gebracht: Codenames Pictures.
 

Codenames Pictures is identiek aan Codenames, behalve dan dat de kaartjes met woorden zijn vervangen door kaartjes met plaatjes. De plaatjes zijn vaak een beetje dubbelzinnig doordat twee dingen die niet bij elkaar horen in zijn verwerkt. Zo is er een plaatje van een kogelvis-kerstbal of een heks op een stofzuiger.
 

In Codenames Pictures speel je in teams tegen elkaar. Elk team kiest een teamcaptain (het hoofd van geheime dienst). De beide teamcaptains gaan naast elkaar aan de ene kant van de tafel zitten en hun teams gaan aan de andere kant van de tafel zitten. Op tafel worden 25 kaarten neergelegd (in een raster van 5 bij 5). De teamcaptains trekken een kaartje waarop aangegeven staat welke kaartjes bij welk team horen (blauw vs. rood).
 

Om de beurt geven de teamcaptains vervolgens een hint aan hun teams om ze naar de juiste woorden te leiden. Een hint bestaat uit exact één woord en één getal. Het getal geeft aan naar hoeveel plaatjes het gegeven woord leidt. Stel dat de teamcaptain bijvoorbeeld schoonmaken drie zou zeggen, dan moet het team op zoek naar drie plaatjes die met schoonmaken te maken hebben (waaronder bijvoorbeeld de heks op de stofzuiger).
 

De teamleden mogen met elkaar overleggen en wijzen vervolgens één voor één de door hen gekozen plaatjes uit. Als ze het goed hebben, dan wordt er een kaartje in hun kleur over het plaatje heen gelegd. Als ze het fout hebben, dan is hun beurt afgelopen en wordt er een kaartje van het andere team (als het één van hun te raden plaatjes was), een wit kaartje (als het plaatje bij geen van de teams hoorde) of een zwart kaartje (als het plaatje de huurmoordenaar was) over het plaatje gelegd. Als de huurmoordenaar wordt ontdekt, dan is het spel meteen afgelopen en heeft het andere team gewonnen.
 

Het spel is ook afgelopen als één van de teams al zijn plaatjes heeft geraden. In dat geval heeft dat team natuurlijk gewonnen.

….en de waardering

Ik vind het echt heel slim bedacht om een plaatjes variant van Codenames te maken. Soms is het namelijk best lastig om alle woorden te lezen en onthouden en met plaatjes gaat dat toch net wat makkelijker. Dat zal helemaal gelden voor mensen die (nog) niet zo goed kunnen lezen. Deze variant kan je daardoor ook met jongere kinderen spelen dan de gewone woordjes variant. Of met mensen van verschillende nationaliteiten.

De kaartjes zijn simpel en dat is goed. In dit spel gaat het immers om het vinden van slimme hints en niet om het zoeken van kleine verstopte details (zoals soms bij Dixit of Mysterium wel het geval is). Maar doordat er vaak toch een soort grappige combinatie van twee dingen wordt gemaakt, is het soms toch mogelijk om op het verkeerde been gezet te worden. Je ziet dan wel het ene plaatje, maar mist de andere.

Codenames Pictures is verder net zo leuk als gewoon Codenames. Fans van Codenames zullen Codenames Pictures dan ook zeker omarmen en vice versa. De spellen lijken wel zo sterk op elkaar dat voor mensen die dit spel af en toe doen het niet nodig is om beide varianten te kopen.

 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *