Caverna: het Duel

Geplaatst door

2 spelers
30-45 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: 999 games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

Tien jaar geleden sloeg Agricola van Uwe Rosenberg in als een bom in de spellenwereld. Het spel vloog over de hele wereld als warme broodjes over de toonbank en sleepte de ene na de andere spellenprijs in de wacht, waaronder de Spiel des Jahres. Natuurlijk werden er ook flink wat uitbreidingen uitgebracht en volgde zelfs een speciaal tweepersoonsspel. Na ruim 5 jaar hergebruikte Uwe flink wat elementen van Agricola, verving hij boeren door dwergen en zag Caverna het licht. Ook dit spel was weer een succes, al bleven de grote hoeveelheden uitbreidingen achterwege. Maar vorig jaar bracht Uwe er wel een tweepersoons variant van uit: Caverna: het Duel.
 

In Caverna: het Duel zijn beide spelers dwergen die een mooie massieve berg hebben gevonden en daar grotten in gaan uithakken. Het is natuurlijk ook zo wat om in een kale grot te moeten wonen en dus mogen eenmaal uitgehakte grotten vervolgens ook nog ingericht worden. Iedere ruimte die je inricht heeft vervolgens een functie (speciale actie) waar je later in het spel je voordeel mee kan doen. Naast grotten uithakken en inrichten, houden dwergen zich natuurlijk ook bezig met het verzamelen van zo veel mogelijk goud.
 

Het spel duurt 8 rondes en in ieder ronde mag je een aantal acties uitvoeren. In de eerste drie ronde zijn dat er maar 2, in de vier rondes daarna 3 en in de laatste zelfs 4 acties. Aan het begin van het spel liggen al vier acties open waar je uit kan kiezen en vervolgens komt er iedere ronde een actie bij. Acties bestaan vaak uit het verzamelen van grondstoffen (hout, steen, voedsel, etc.), het uithakken en/of inrichten van grotten (vaak tegen betaling van bepaalde combinaties van grondstoffen), het ruilen van grondstoffen in iets anders (bijvoorbeeld goud) en het uitvoeren van de acties van je ingerichte grotten (waarmee je ook weer verschillende acties kan doen waarmee je grondstoffen krijgt of omzet in andere dingen). Natuurlijk kan iedere actie per ronde maar één keer gekozen worden, dus het helpt als je een beetje in de gaten houdt wat de andere speler aan het doen is.
 

Aan het begin van het spel liggen er een aantal tegels waarmee je je grot kan inrichten klaar. De andere inrichtings-tegels liggen aan het begin van het spel op hun kop op de bordjes van de spelers. Pas als een grot is uitgehakt, wordt de tegel die daar op ligt open gedraaid en in de voorraad inrichtings-tegels gelegd. Hierdoor komen de inrichtingstegels ieder potje in een andere volgorde voorbij.

Aan het eind van het spel verdien je punten voor je ingerichte kamers (het aantal punten dat ze waard zijn, staat op de tegels) en voor je goud. Wie de meeste punten heeft, heeft natuurlijk gewonnen.

…en de waardering

Caverna is een spel dat je echt een paar keer moet spelen om er een beetje gevoel bij te krijgen omdat er zo veel verschillende acties zijn (de acties die je mag kiezen en de acties die op de ingerichte kamers staan). Maar als je de tegels eenmaal een beetje begint te herkennen, dan gaat het spel steeds vlotter spelen en wordt het steeds leuker om te doen. Het spel zit prima in elkaar en het is iedere keer weer lastig (en dus leuk) om te kiezen welke actie je neemt.

Ik vind het spel alleen wel erg droog en abstract. De charme van Agricola zit hem in het opbouwen van een boerderij met al die schattige houten diertjes. Er zit daar ook een logica in de actie (eerst hout verzamelen om daar vervolgens hekken van te bouwen) waardoor het spel echt tot leven komt. Bij Caverna: het Duel mis ik dat thematische laagje. De grondstoffen gingen voor mij geen moment leven en ik werd ook niet blij van het steeds verder ingericht raken van mijn grotten. Het spel gaf me daardoor minder voldoening dan Agricola en het tweepersoons Agricola doen. Caverna is op zich een degelijk tweepersoonsspelletje dat ik met veel plezier gespeeld heb, maar blijft in de schaduw staan van het geweldig leuke Agricola.

 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *