Top-100 2018: de restjes

Geplaatst door

Ondanks de spectaculaire comebacks (Imperial 2030) superduperstippen (Trajan), hoge binnenkomers (Azul) en intriganten in de top (Terraforming Mars) was er toch veel stabiliteit in de lijst. Vorig jaar stonden er nog 22 spellen in die er vanaf het begin in stonden. Dat zijn er niet minder geworden en zijn er ‘slechts’ 21 spellen uit de lijst verdwenen. Dat was er vorig jaar eentje meer. Van de spellen die vorig jaar verdwenen is er dit jaar geen enkele teruggekomen. Sommige daarvan waren er dicht bij, andere kregen zelfs maar één stem. Ook oudere spellen, die eerder vele jaren in de top-100 stonden, lijken nu helemaal vergeten, want ze kwamen op geen enkel lijstje voor.

Deze spellen zijn het afgelopen jaar uit de lijst verdwenen, met de positie van vorig jaar. Tussen haakjes het aantal jaren dat ze in de lijst hebben gestaan.

50. De Alchemist (3)
61. Twilight Struggle (7)
63. De Friesche Velden (2)
65. Lewis & Clark (4)
73. Agricola: 2 spelers (4)
77. Machi Koro (3)
79. Potion Explosion (1)
80. Targi (4)
83. Weerwolven van Wakkerdam (9)
86. Quadropolis (1)
88. Fresco (6)
89. Crokinole (5)
90. Imhotep (1)
92. Santorini (1)
93. Through the ages: A new story of civilization (1)
95. Mechs vs Minions (1)
96. Troyes (6)
97. Dungeon Petz (1)
98. Catan Kaartspel (8)
99. Colt Express (2)
100. Nations (2)

Een handvol eendagsvliegen, maar toch ook een paar veteranen. Enkele spellen kwamen maar één stem tekort voor de lijst, dus goede kans dat ze volgend jaar terugkomen. We gaan het zien of ze opgewassen zijn tegen alle nieuwe spellen die tegen die tijd verschenen zijn en de spellen die er nu wel in staan.

2017 was wel een succesvol spellenjaar. Van de zeventien nieuwe spellen in de lijst zijn er maar liefst twaalf het afgelopen jaar verschenen. Van geen enkel ander jaar staan er meer spellen in de lijst. Sowieso houden we met z’n allen van nieuwe spellen: de helft van de spellen in de lijst is maximaal vijf jaar oud. Hoeveel daarvan zien we over vijf jaar nog terug?

3 reacties

  1. Veel dank voor de lijst ! – mooi werk weer. Kleine shortlist van zij die de lijst net niet gehaald zijn – zou ik wel leuk vinden 🙂

    groet, Rolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *