Point Salad

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Molly Johnnson, Robert Melvin, Shawn Stankewitch
Uitgever: White Goblin Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 8 Gemiddelde: 4.4]

Het spel…

Puntensalade, dat klinkt als een nieuwe dieetmethode waarbij je alleen maar salades mag eten die je hebt samengesteld op basis van een puntensysteem. Maar dat is niet wat in de spellenwereld met een puntensalade wordt bedoeld. Daar zijn puntensalades spellen waarin je op heel veel verschillende manieren punten kan scoren. Point Salad is een kaartspelletje dat dit mechanisme tegelijkertijd op de hak neemt én vol op het schild hijst.  

In de doos van Point Salad vind je een dikke stapel dubbelzijdige kaarten. Op de ene kant van de kaart staan de groenten die je kan verzamelen (wortels, rode kool, paprika, sla, rode ui en tomaat). Op de andere kant van de kaart staat hoe je met deze groenten punten kan verzamelen. Bijvoorbeeld: per twee wortels krijg je vijf punten of elke rode kool levert je drie punten op maar elke sla en wortel kosten je een punt.  

Aan het begin van het spel verdeel je de kaarten in drie min of meer gelijke stapels. Deze leg je naast elkaar met de punten-kant naar boven. Vervolgens draai je van iedere stapel de bovenste twee kaarten open en
leg je die onder de stapel neer.  

Tijdens je beurt mag je vervolgens kiezen: je pakt of één punten-kaart of twee openliggende groenten-kaarten. Verder mag je nog één keer in je beurt een punten-kaart omdraaien naar zijn groenten-kant (in het hoekje op de punten-kant staat welke groente op de achterkant staat). Op deze manier verzamelen de spelers tijdens het spel een combinatie van punten- en groenten-kaarten.   Als alle kaarten op zijn, dan rekenen alle spelers hun score uit op basis van hun eigen set van verzamelde kaarten. De speler die de meeste punten heeft, wint het spel.  

… en de waardering 

Point Salad is het soort spel waarvan het idee zo simpel is dat je je afvraagt waarom niet iemand anders er eerder op gekomen is. Maar de simpelste ideeën zijn vaak het moeilijkst te bedenken. Het simpele idee van dubbelzijdige kaarten waar op de ene kant de groenten staan en op de andere kant de manier waarop je deze in punten kan omzetten levert een leuk, vlot toegankelijk tussendoortje op.   Iedere beurt sta je voor de keuze of je groenten gaat verzamelen die je punten opleveren of dat je die ene kaart pakt die aansluit bij de groenten die je al hebt (of nog niet) en waarvan je er vast nog meer gaat verzamelen zodat je straks nog meer punten scoort. En dan moet je ook nog een beetje in de gaten houden welke kaarten aantrekkelijk zijn voor de andere spelers en misschien af en toe een beurt opofferen door kaarten te pakken die voor jou niet zo aantrekkelijk zijn maar die in de verkeerde handen (vanuit jouw perspectief) heel veel punten opleveren.

 

 

Eén reactie

  1. *4
    Een leuk kaartspelletje dat met alle spelersaantallen goed werkt. Simpele regels leveren hier vele dilemma’s op. Ook wat geluk moet je hebben, maar wat maakt dat uit. Alle informatie ligt open op tafel en een spelletje is zo gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *