Miyabi

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Michael Kiesling
Uitgever: Haba, 2019

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Miyabi is een spel waarin je een Japanse tuin aan moet leggen. Het Japanse woord Miyabi is niet letterlijk te vertalen naar het Nederlands, maar betekent zoiets als de dingen die van een hoffelijke elegantie zijn. Een tuin van hoffelijke elegantie klinkt mij als muziek in de oren, dus laten we maar snel beginnen!

Alle spelers krijgen aan het begin een bordje voor zich liggen met daarop een raster dat de tuin die je gaat aanleggen voorstelt. Deze tuin ga je vullen met bomen, tuinsets, vijvers, bloemen, struiken en rotspartijen. En we zijn niet meer in het platte Nederland, maar in Japan en dus moeten er ook wat hoffelijk elegante hoogteverschillen in de tuin worden aangebracht.  

Het spel bestaat uit een aantal rondes (dit verschilt op basis van het aantal spelers). Aan het begin van elke ronde worden een aantal tegels met daarop de tuinelementen in het midden van de tafel neergelegd. De spelers kiezen vervolgens om de beurt zo’n tuinelement en plaatsen die in hun tuin.  

Bij het plaatsen moet je rekening houden met twee regels. Allereerst mag in elke rij maar één bepaald tuinelement komen te liggen (op de rand van het bord staat aangegeven welk element bij welke rij hoort). En verder mag je iedere ronde in iedere kolom maar één keer wat plaatsen (dit houd je bij door een lantaarn op de rand van het bord neer te zetten bij de kolom waarin je iets plaatst). Aan het begin van het spel komen de tegels natuurlijk op het laagste niveau te liggen, maar later in het spel mag je ook over eerder geplaatste tegels heen bouwen.  

Voor iedere tegel die je legt krijg je punten, namelijk het aantal vakjes dat de tegel groot is vermenigvuldigd met het niveau waarop je de tegel hebt geplaatst. Hoe meer je met je tuin dus de hoogte in gaat, hoe meer punten het oplevert. Maar hierdoor wordt het ook steeds lastiger om later andere tegels te plaatsen omdat tegels alleen op een hoger niveau geplaatst mogen worden als ze netjes helemaal ondersteund worden.  

Aan het eind van het spel zijn er nog extra punten te verdienen. Voor iedere rij wordt gekeken welke twee spelers daar de meeste elementen hebben en die spelers krijgen wat bonuspunten. Tijdens het spel kan je verder nog punten scoren als het je als eerste lukt om een bepaald element op niveau 5 te bouwen.  

Natuurlijk wint daarna de speler met de meeste punten. In het spel worden bovendien nog vijf kleine modules meegeleverd waarmee je het spel net even anders kan spelen (bijvoorbeeld doordat je punten kan scoren voor het grootste aaneengesloten gebied dat volgebouwd is met elementen).  

…en de waardering  

Miyabi is een leuk puzzelspelletje voor het hele gezin. Doordat je op twee manieren punten kan scoren, kom je voor interessante keuzes te staan. Bouw je de hoogte in waardoor je tijdens het spel al veel punten scoort, maar waarbij je wel regelmatig over eerdere tuinelementen heen bouwt. Of richt je meer op de eindtelling en probeer je dus zo veel mogelijk elementen zichtbaar te krijgen. Zeker later in het spel moet je kiezen wat je wilt en wordt het steeds lastiger om tegels zo te plaatsen als je graag zou willen. Desondanks speelt het spel lekker vlot door en is het afgelopen voor je het door hebt.   Ik weet niet of ik kan zeggen dat het spel Miyabi ook van een hoffelijke elegantie is (die lat lijkt me wel heel hoog liggen), maar het is zeker een geslaagd familiespel.

 

 

Eén reactie

  1. Volgens de regels wordt het boompje doorgegeven naar de volgende speler. Een aparte huisregel is hiervoor dus niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *