Ticket to Ride: Polen (Wsiąść do Pociągu: Polska)

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Op Spiel 2019 werd op de stand van Days of Wonder dé nieuwe uitbreiding voor Ticket to Ride gedemonstreerd met een dubbelzijdig bord met Japan en Italië er op. Deze uitbreiding kon je op Spiel ook op veel plekken kopen en ligt nu overal in de winkel. Dit was echter niet de enige uitbreiding die dit jaar voor Ticket to Ride verscheen. Speciaal voor de Poolse markt verscheen namelijk ook een uitbreiding met een bord van Polen. Deze uitbreiding werd niet gedemonstreerd en kon je maar op één plek op de beurs kopen. Deze versie wordt op dit moment alleen in Polen verkocht, dus in de Nederlandse spellenwinkels zal je het spel waarschijnlijk niet kunnen vinden. 

De Polen-uitbreiding bevat een enkelzijdig bord waarop Polen met de omringende landen staat afgebeeld. Natuurlijk bevat deze versie ook weer een twist op het bekende spel. In dit geval namelijk dat je extra punten kan scoren door Polen het hart van een internationaal treinen-netwerk te maken.  

Aan het begin van het spel leg je namelijk bij de verschillende landen die aan Polen grenzen stapeltjes met puntenkaarten neer. In ieder stapeltje zitten kaarten van verschillende waardes en de hoogste waarde komt bovenop te liggen. Zodra je twee landen met elkaar verbindt, mag je van de beide stapeltjes het bovenste
kaartje pakken. Als je vervolgens nog een derde land met dit netwerk verbindt, dan mag je weer de bovenste kaarten van alle drie de stapeltjes pakken. Het loont dus om snel verbindingen met de aan Polen grenzende landen te maken en zo snel de kaarten met de hoogste waardes te scoren.  

…en de waardering  

Ik vind de Poolse uitbreiding heel erg de moeite waard. Het loont echt de moeite om zo snel mogelijk zo veel mogelijk landen op je netwerk aan te sluiten en hierdoor wordt er een extra race-element aan het spel toegevoegd. Hoe sneller je een land aansluit, hoe meer punten het immers oplevert. Dit zorgt voor extra
concurrentie tussen de spelers en dus voor extra speelplezier.  

Op dit moment is deze uitbreiding dus lastig verkrijgbaar. Maar net zo als landen ooit verbonden zijn met elkaar via de spoorwegen, zijn landen tegenwoordig verbonden met elkaar via het internet. Met een beetje zoeken lukt het dus vast om deze uitbreiding ergens op het internet te vinden.   Verder kan je ook nog gewoon hopen/afwachten of Days of Wonder deze uitbreiding ooit nog internationaal uitbrengt. Dat hebben ze per slot van rekening ook met de Nordic Countries (stand alone) versie van het spel gedaan. Die was eerst ook alleen in Scandinavische landen te krijgen, maar omdat de vraag uit de rest van de wereld zo groot was, bracht Days of Wonder na verloop van tijd toch een internationale editie uit. Het zou mij dan ook niets verbazen als we Polen op een gegeven moment in de reguliere reeks zien opduiken. Deze uitbreiding is namelijk te leuk om niet met de rest van de wereld te delen.  

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *