Maandoverzicht: februari 2020 (Dagmar)

Geplaatst door
Afgelopen maand kwam er 40 keer een spel op tafel. Mijn meest gespeelde spel was (wederom) Wingspan. Wingspan stond namelijk 16 keer op tafel. Niek en ik speelden vanmorgen ons 55e potje Wingspan met Europese uitbreiding en we zijn er nog lang niet op uit gekeken. Ik denk dat ik Niek er een groot plezier mee zou doen als we alleen nog maar Wingspan zouden spelen, maar dat gaat mij toch net te ver, maar (als de tijd het toelaat) is het vaak wel het eerste spel dat we op een dag spelen.
Dat neemt echter niet weg dat we zo veel Wingspannen dat er daardoor minder vaak nieuwe spellen op tafel komen. Deze maand kwam de teller voor nieuwe spellen zelfs niet verder dan twee. Dit waren beide spellen die ik via Kickstarter heb gekocht en die eind vorig jaar zijn bezorgd en sindsdien op een “pile of shame” in mijn spellenkast stonden te wachten tot ze op tafel komen. Ik heb nu nog één Kickstartertje liggen waar ik niet aan toe gekomen ben, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat binnenkort goedkomt.
Het helpt daarbij dat er voorlopig geen Kickstarter-spellen bezorgd gaan worden. De meeste spellen worden in China gemaakt en door het Corona-virus zijn daar veel fabrieken (gedeeltelijk) gesloten waardoor de stroom spellen uit China even heel erg inkrimpt. Daar zal je me niet over horen klagen. Hoe leuk ik spellen ook vindt, spellen zijn niet zo belangrijk dat er een risico voor een pandemie voor genomen moet worden.
Het eerste nieuwe spel dat ik deze maand speelde was Coloma. Dit is een spel dat zich afspeelt in het Wilde Westen van halverwege de 19e eeuw. In die tijd werden er in Amerika op verschillende plekken goud gevonden waardoor bij veel mensen de goudkoorts toesloeg en ze ook op zoek gingen naar goud. Maar goud was niet de enige manier om in die tijd rijk te worden. Er viel minstens zo veel geld te verdienen door diensten aan te bieden aan goudzoekers (bijvoorbeeld hotels of winkels waar ze hun goudzoekersbenodigdheden konden kopen). In Coloma is elke speler een pionier die probeert rijk te worden in Coloma. Op het bord staat een cirkel afgebeeld waarop de verschillende acties staan waar je in die ronde uit kan kiezen (waaronder goud zoeken maar ook bijvoorbeeld het bouwen van gebouwenkaarten). Elk actieveld bestaat uit twee acties. Alle spelers kiezen in het geheim welke actie ze willen uitvoeren. Van het actieveld dat het meest gekozen is, vervalt vervolgens één van de twee acties. Het is daarom slim om een beetje in te schatten wat de andere spelers gaan doen en dan juist iets anders te kiezen.

Ik heb Coloma met plezier gespeeld. Met twee spelers heb je een leuk mechanisme waarmee een extra pionier op het bord wordt geplaatst waardoor de kans groter wordt dat spelers op dezelfde plek gaan staan. Aan het begin van elke ronde worden er namelijk een aantal kaarten opengedraaid met actievelden waar deze derde pionier niet is. En nadat de spelers gekozen hebben waar hun pionier naar toe gaat wordt nog een kaart opengedraaid en daar gaat de derde pionier naar toe. Ik vond dit een slimme manier om het tweepersoonsspel wat extra dynamiek te geven. Desalniettemin denk ik dat dit spel leuker is als je met meer dan twee spelers speelt.

Het tweede nieuwe spel dat ik deed was Fantastic Factories. Ik heb dit spel gebacked op Kickstarter omdat het me een leuk spel leek (enginebuilder met dobbelstenen), maar ook zeker omdat het er zo verfrissend vrolijk uitziet voor een spel waarin je fabrieken bouwt. Iedere speler begint met vier dobbelstenen (de werkers) en een hoofdkantoor. In het hoofdkantoor kan je dobbelstenen inzetten om nieuwe fabriekskaarten (die je later kan bouwen) te trekken en om aan de grondstoffen metaal en energie te komen. Als je een fabriekskaart uit je hand wil bouwen dan heb je daarvoor altijd een fabriekskaart van dezelfde soort (er zijn vier soorten) nodig en een bepaalde combinatie van grondstoffen.  Maar vervolgens kan je de rest van het spel deze fabriek gebruiken. Sommige fabrieken bieden je bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegen inlevering van een bepaalde grondstof de dobbelstenen te manipuleren en in andere fabrieken kunnen werkers ingezet worden die goederen voor je gaan produceren (goederen leveren punten op). De dobbelstenen die je daarbij in zet moeten vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen, ze moeten bijvoorbeeld dezelfde waarde hebben of een bepaald getal zijn. Ik vond dit spel ook erg leuk. De regels zijn niet al te complex, maar doordat er veel verschillende kaarten zijn moet je toch goed nadenken over wat je gaat doen en hoe je je schaarse grondstoffen en werkers in zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *