Catan: Kosmonauten

Geplaatst door

3-4 spelers
120 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3]

Het spel…

To boldly go where no one has gone before”. Deze missie uit Star Trek is door Klaus Teuber met zijn succesvolle Catanfamilie inmiddels wel zo’n beetje voltooid. Het is nog geen Monopoly, maar er lijkt inmiddels geen thema meer te bestaan of er bestaat een Catanversie van. Inderdaad, inclusief Star Trek.

In zo’n geval zit er weinig anders op dan oude bestemmingen opnieuw te bezoeken. Dat is wat er is gebeurd met de oorspronkelijke ruimteversie van Catan, Sternenfahrer. Dit twintig jaar oude spel was destijds best succesvol, maar heeft dat succes minder lang vol kunnen houden dan het origineel. Tijd dus voor een bijgewerkte versie, die nu ook in het Nederlands is verschenen. Catan is hier tenslotte nog een stuk populairder dan aan het begin van de eeuw.

Voor mensen die Sternenfahrer kennen bevat Kosmonauten weinig nieuws, het is voor 95 procent hetzelfde spel. Opnieuw gebruik je grondstoffen vooral voor het bouwen van ruimteschepen, die je door het heelal navigeert, aangestuurd door je (vrij kolossale) moederschip. Dat moederschip kun je ook uitbouwen, waardoor je sneller vliegt, meer handelsposten kunt stichten en de lastige ruimtepiraten van het lijf kunt houden.

Zoals in de meeste Catanvarianten draait ook hier alles om het dobbelen en ruilen van grondstoffen en daar vervolgens leuke dingen mee doen. Die leuke dingen leveren als het goed is punten op. Degene die als eerste vijftien verzamelt wint het spel.

…en de waardering

Als er een woord van toepassing is op Kosmonauten, dan is het wel episch. Dat betreft de omvang van de doos, het spelmateriaal, de beleving maar vooral de speelduur. Waar het origineel een tactisch steekspel is dat met gemak in een uur te spelen valt, is Kosmonauten een groots avonturenspel dat zonder problemen de twee uur aantikt. Niet aan te raden voor ongeduldige spelers die lekker willen plannen, maar des te meer voor spelers die met het spel graag een belevenis ervaren, die best wat tijd mag kosten. In Kosmonauten staat die beleving namelijk voorop, meer nog dan de strijd om de winst. Hier is de verre reis duidelijk belangrijker dan de bestemming. Wie er wint is uiteindelijk maar bijzaak. Ook voor de andere spelers valt hier genoeg te beleven, en dat is de charme van dit monsterspel.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *