Ticket to Ride: Blijf Thuis

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers, vanaf 8 jaar
20-45 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het was voor ons allemaal toch wel even schrikken toen we in het voorjaar van 2020 toch nog redelijk onverwacht in Nederland allemaal zo veel mogelijk thuis moesten blijven om de Corona-uitbraak te beteugelen. Het was even wennen om zo veel thuis te zijn en daar je vertier te moeten zoeken. Naast opruimen en klussen, sloegen mensen ook massaal weer aan het spelen van spellen. Sommige uitgevers droegen hun steentje bij aan het stimuleren van mensen om thuis te blijven door gratis print en play spellen en uitbreidingen op hun website te zetten. Nou ben ik normaal niet zo’n liefhebber van het zelf knutselen van spellen (laten we het op een gebrek aan talent op dit vlak houden), maar toen ik las dat er een print en play uitbreiding van Ticket to Ride was verschenen, wilde ik die wel heel graag uitproberen.  

Op de website van Asmodee kan je het bestand vinden dat je nodig hebt om deze uitbreiding te maken. Er is zelfs een Nederlandse editie (ik had dat even gemist en heb dus de Engelse editie gebruikt). Ik heb het bestand geprint en de spelonderdelen vervolgens gelamineerd. Het bord bestaat uit vier delen en verder moet je een grote stapel tickets maken. Het is een uitbreiding, dus om deze versie te spelen heb je daarnaast natuurlijk nog de treintjes en treinkaarten van een Ticket to Ride spel nodig.    

De uitbreiding heet niet alleen Blijf Thuis om je te stimuleren zo veel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van het virus te beperken. Maar deze naam verwijst ook naar de plaats waar dit spel zich afspeelt: in huis. De plattegrond is duidelijk Amerikaans georiënteerd, gelet op de omvang van de slaapkamers en het aantal badkamers. 

In Ticket to Ride Blijf Thuis krijgen alle spelers een rol toebedeeld: vader, moeder, zus of broertje. Voor iedere rol zitten er vier tickets in het spel waar je er twee van krijgt. Dit zijn altijd wat langere routes die die past bij het karakter, zoals een route van de kinderbedjes naar de kinderbadkamer. Daarnaast krijg je nog twee gewone tickets (bijvoorbeeld van de koelkast naar de T.V.). Van deze vier tickets moet je er twee houden en daarna kan het spel beginnen.  

Het spelverloop is vervolgens recht toe recht aan Ticket to Ride: kaarten trekken, routes bouwen of extra tickets trekken. Alleen bij het bouwen is er nog een kleine twist aan het spel toegevoegd. Er zijn een aantal zogenaamde familie-routes in het huis. Deze routes herken je doordat je er meerdere kleuren kaarten voor moet neerleggen. Zo ’n route bouw je niet in één keer, maar door telkens één stukje neer te leggen. Alle spelers mogen meebouwen aan zo’n route en alle spelers die meegebouwd hebben mogen de route gebruiken voor het vervullen van hun tickets.  

…en de waardering  

Ik vind het echt een super sympathieke gebaar van Days of Wonder en Alan R. Moon dat ze een gratis uitbreiding hebben uitgebracht voor ongetwijfeld het meest succesvolle spel in hun catalogus. Ik ben niet de meest handige knutselaar en dus ziet mijn exemplaar er nog een beetje knullig uit, maar het werkt allemaal prima. Ik weet zeker dat mensen met meer knutsel-talent er een heel mooi exemplaar van weten te maken.  

Het spel zelf speelt lekker vlot weg. De familieroutes zijn een leuke twist. Het enige nadeel van deze routes is dat als een speler er veel van in zijn eentje moet bouwen (zonder hulp van andere spelers), deze speler een beetje in het nadeel is omdat het veel beurten kost om stukje voor stukje zo’n route te bouwen. Ik vind het verder grappig dat je vaak heel erg om moet bouwen voor bepaalde verbindingen. Het lijkt dan of twee locaties vlak bij elkaar liggen, maar als er een muur tussen staat, dan kan de route best lang zijn als je van de ene kamer in de andere moet komen. Je moet dus echt even goed kijken hoe routes lopen, want dat is vaak anders dan je verwacht als je het reguliere Ticket to Ride gewend bent.

Gelukkig hoeven wij op het moment dat ik dit schrijf (juli 2020) niet meer verplicht zo veel mogelijk thuis te blijven. Je kan deze uitbreiding dus ook gewoon knutselen om mee te nemen naar je vakantieadres. Het is even een knutsel-klus, maar ik denk dat je er geen spijt van gaat krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *