De Schatzoekers van de Kuala-archipel

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 7 jaar)
45-75 minuten
Auteur: Shuky
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het is jaren later en Robinson Crusoë woont met zijn vrouw en vier kinderen op een iets minder afgelegen eiland in de Kuala-archipel. Om wat bij te verdienen zoekt hij op naburige eilanden naar schatten, die hij aan de piraat Raloo Pali levert. Maar op een dag is hij ziek en vraagt hij zijn kinderen om in zijn plaats op schattenjacht te gaan.

Iedere speler kruipt in de rol van een van de vier kinderen, met als spelmateriaal een eigen stripboek. Met het stripboek navigeer je door het verhaal. Dat begint uiteraard voorin, maar al snel moeten de spelers kiezen naar welk eiland ze gaan varen. Eenmaal aangekomen op een eiland dient een volgende keuze zich alweer aan: de grot in, of toch maar langs het strand?

Iedere keuze leidt naar een volgend plaatje, waarbij je telkens druk in je boek aan het bladeren bent. Schatten vinden doe je niet zomaar. Soms staan ze op een plaatje verstopt, maar meestal moet je een raadsel oplossen of een doorgang zien te vinden. Daar komen vaak de speciale eigenschappen van de vier kinderen goed van pas: Sarah kan tips krijgen van aanwezige dieren, Kik en Neta weten door hun kracht of behendigheid de juiste route te vinden en Gabby doorziet de raadsels altijd net iets sneller. Op deze momenten wijken de stripboeken van elkaar af en krijgen de spelers verschillende informatie. Iedereen beleeft zo zijn eigen avontuur.

Op gezette tijden komt de groep bij een plaatje waar er weer een dag voorbij is. Na vijf dagen eindigt het spel en moeten ze zoveel mogelijk schatten hebben verzameld. 

…en de waardering

Het spelidee van de Schatzoekers van de Kuala-archipel doet sterk denken aan avonturenspellen op de PC, zoals die in de King’s Quest-serie van vroeger. In dit soort avonturenspellen is de reis belangrijker dan de bestemming. Hoeveel schatten je vindt is niet eens zo belangrijk, het speelplezier zit hem in het ontdekken van het onbekende en het samen oplossen van raadsels. De vormgeving door middel van stripboeken draagt flink bij aan de sfeer, zeker voor kinderen.
 
Waar je bij het spelen van een escape-roomspel na een keer alle raadsels wel hebt gehad, kun je de Schatzoekers van de Kuala-archipel meerdere keren spelen. Sommige ontdekkingen kun je bijvoorbeeld alleen doen met het juiste stripfiguur. En er zijn misschien maar een paar eilanden te verkennen, ieder eiland moet je toch een paar keer bezoeken om alle geheimen te ontdekken. Maar als alle avonturen beleefd zijn, ben ik benieuwd wat er op die andere eilanden te ontdekken valt, en waarschijnlijk vele kinderen met mij…
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *