De Taveernen van de oude stad

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 13 Gemiddelde: 4.2]

Het spel…

2018 was het jaar van Wolfgang Warsch, die veel indruk maakte met spellen als Clever, The Mind en Kwakzalvers van Kakelenburg. In 2019 heeft hij niet stilgezeten en ons getrakteerd op de Taveernen van de oude stad, een ‘deckbuilder’ met dobbelstenen.

Iedere speler beheert een bruine kroeg ergens in het Diepe Dal, met maar een doel: zoveel mogelijk bier verkopen aan zo hip mogelijke gasten. Alles wordt daarbij uit de kast getrokken: vuurspuwers, danseressen, barden, borrels, maar vooral heel veel bier.

Iedere speler begint met een klein stapeltje kaarten met enkele armlastige stamgasten en nog wat tijdelijke inzetkrachten voor je kroeg. In plaats van dat je die kaarten uit je hand speelt, draai je je ze een voor een om en leg je ze in en om je kroeg. Zodra alle stoelen bezet zijn ben je klaar. Daarna gooit iedereen vier dobbelstenen, die je in kunt zetten op verschillende plekken in die kroeg. Door ze in te zetten op je gasten verdien je geld, maar je kunt ze ook gebruiken om bier te betrekken bij het lokale klooster.

Met bier kun je beter betalende gasten lokken, met geld kun je investeren in je kroeg: extra tafels zodat je meer klanten kunt verwelkomen, serveersters en bordenwassers om wat aan je dobbelworpen te doen, of extra bierleveringen. Als je echt veel geld hebt kun je onderdelen van je taveerne opwaarderen voor een blijvend voordeel. Dit is ook interessant omdat het edelen aantrekt, die veel punten opleveren.

Na acht rondes van kaarten spelen en dobbelstenen inzetten eindigt het spel. De speler die meeste punten heeft verdiend met zijn gasten en inrichting van de kroeg wint het spel.

…en de waardering

Taveernen van de oude stad is een deckbuilder die anders is dan andere. In de eerste plaats mag je nieuwe kaarten direct op je deck leggen, waardoor ze de volgende beurt al langskomen. Daarnaast is het niet alleen belangrijk om je deck te verbeteren, ook het bord eromheen (de taveerne) kun je naar hartenlust opwaarderen. Omdat niet alles kan moet je voortdurend keuzes maken.

Wat Taveernen echt interessant maakt zijn de ingebouwde modules. Module 1 is de instapversie van het spel, waar je de meeste regels al leert kennen. Als je toe bent aan iets complexers kun je stapsgewijs de andere modules ook gebruiken. Met de vijfde en laatste is het echt een spel voor liefhebbers geworden, met veel keuzevrijheid en lastige dilemma’s. Voor die liefhebbers is er dus ook veel te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *