Kingdomino Duel

Geplaatst door

2 spelers (vanaf 10 jaar)
20 minuten
Auteur: Bruno Cathala en Ludovic Maublanc
Uitgever: Blue Orange Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Kingdomino Duel is een tweepersoonsversie van de Spiel des Jahres winner Kingdomino uit 2017. In Kingdomino bouwde je met domino-vormige landschapstegels een landschapje bij elkaar. Je scoort vervolgens punten door de omvang van ieder landschap te vermenigvuldigen met het aantal kroontjes dat er op staat. In Kingdomino Duel moet je ook weer een landschap gaan puzzelen, maar dit keer zijn de domino-tegels vervangen door dobbelstenen!

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een briefje van 7 bij 5 velden. Op het midden van het briefje staat een kasteel.  Dit kasteel is het startpunt van je koninkrijk.

In je beurt gooi je met de vier dobbelstenen waarop de  verschillende makkelijk na te tekenen wapenschilden staan. De actieve speler kiest dan als eerste een dobbelsteen uit, daarna kiest de andere speler twee dobbelstenen uit en de actieve speler krijgt dan de overgebleven dobbelsteen.

Beide spelers leggen nu de dobbelstenen tegen elkaar aan (om een soort domino-steentje te maken) en tekenen deze tegel ergens op hun bordje. Behalve een wapenschild staan er op de zijkanten van de dobbelsteen soms ook nog één of meerdere kruisjes. Deze kruisjes teken je ook op je briefje. De eerste tegel moet naast het kasteel op het briefje geplaatst worden en daarna moet je van de volgende tegels óf ten minste één veld horizontaal of verticaal grenzend plaatsen naast een veld met hetzelfde wapenschild óf naast het kasteel (dan past alles, maar dat kan je dus maar vier keer doen in het spel).

Voor dobbelstenen waar je geen kruisje bij krijgt, mag je in plaats daarvan een vakje aankruisen op het bijbehorende scorespoor dat op de achterkant van een briefje staat (de spelers delen samen een briefje). Als je als eerste een spoortje vol hebt, dan mag je éénmalig een regel breken (bijvoorbeeld niet passend hoeven aanleggen of als startspeler meteen twee dobbelstenen kiezen).

Het spel is afgelopen als ten minste één speler zijn briefje vol getekend heeft (of alleen nog losse vakjes over heeft en dus niets meer kan plaatsen). De spelers bepalen dan hun score door voor ieder gebied met dezelfde wapenschilden het aantal vakjes dat dit gebied groot is te vermenigvuldigen met het aantal kruisjes dat in dit gebied staat. Wie de meeste punten heeft wint. 

….en de waardering

Kingdomino is een leuk, luchtig tussendoortje voor twee spelers dat uitermate geschikt is voor als je even snel een spelletje wil doen, maar geen zin hebt in het zwaardere werk. Door het om de beurt kiezen van de dobbelstenen krijg je een klein beetje interactie tussen de beide spelers, maar de kern van het spel blijft hoe je zelf je briefje intekent. En hiervoor moet je een beetje puzzelen met wat je krijgt om zo veel mogelijk opties open te houden. Zeker aan het eind van het spel lukt dat niet meer en moet je gaan kiezen welke opties je opgeeft. En dan komt de geluksfactor natuurlijk wel om de hoek kijken. Als je opgeeft dat een bepaald gebied groter kan worden, zal je altijd zien dat je de volgende ronde net wel weer een dobbelsteen met dat wapen had kunnen krijgen.

 

 
 
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *