Wingspan: Europa

Geplaatst door

1-5 spelers
45-90 minuten
Auteur: Elizabeth Hargrave
Uitgever: 999 Games (2019)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 8 Gemiddelde: 4.6]

Het spel…

Wingspan is dit jaar wat mij betreft duidelijk het spel van het jaar. Dit spel verscheen in het voorjaar en was lange tijd het gesprek van de dag in de spellenwereld en dan in het begin vooral de vraag “hoe kom ik er aan” omdat het spel vaak uitverkocht was. Als het spel wel verkrijgbaar was vloog het als warme broodjes over de toonbank. In de zomer verscheen er zelfs een uitgebreid artikel in de New York Times over de auteur van dit spel. Het spel was bij ons thuis niet van de spellentafel te slaan (de teller staat inmiddels boven de 80 potjes). In het najaar sleepte Wingspan meerdere grote spellenprijzen in de wacht, waaronder, de hoofdprijs, de Spiel des Jahres. En in het najaar verscheen de eerste uitbreiding van Wingspan, die ook weer als warme broodjes over de toonbank vliegt.

De kern van deze uitbreiding bestaat uit extra vogelkaarten, extra bonuskaarten en extra doeltegels. Op de vogelkaarten staan dit keer vogels afgebeeld die leven in Europa, zoals de kokmeeuw, het roodborstje, de koolmees en de ooievaar. Verder krijg je een extra tray om de extra kaarten in te bewaren, extra (paarse) eieren, extra voedselfiches, een extra scoreblokje en vier extra kaarten voor solo-spelers.

De vogelkaarten schud je door de stapel kaarten uit het basisspel en je bent klaar om te gaan doordat er verder geen spelregels bij komen of veranderen. Ervaren Wingspan-spelers hoeven eigenlijk niet eens de regels te lezen omdat de nieuwigheden die op deze kaarten staan zo duidelijk zijn dat ze niet verder uitgelegd hoeven te worden. En mocht iets toch niet duidelijk zijn, dan kan je dat snel opzoeken in het bijgeleverde spelregelboekje.

Zo zit er een nieuw type kaart in met een blauwe band die aan het eind van iedere ronde wordt geactiveerd. De bezitter van deze kaart mag dan éénmalig een leuke actie uitvoeren zoals bijvoorbeeld net zo veel muizen pakken en bewaren op die kaart als een andere speler aan roofvogels heeft (de zwarte kraai). Een andere nieuwigheid is dat er kaarten zijn (bijvoorbeeld de staartmees) die je een kwartslag draait als je je hem neerlegt zodat hij twee vakjes bedekt. Je betaalt daarvoor de voedselkosten van die kaart en het aantal eieren van de linker (goedkoopste) kolom. Op deze manier kom je sneller vooruit in je rijen waardoor de bijbehorende acties (voedsel pakken, eieren pakken of kaarten pakken) lonender worden. Ook zijn er nog kaarten (bijvoorbeeld de waterspreeuw) waardoor je de openliggende vogelkaarten mag afleggen en vervangen door nieuwe om daarna één van deze nieuwe kaarten te pakken. En dit zijn maar een paar voorbeelden van de nieuwigheden die je tegenkomt op de 81 nieuwe vogelkaarten.

De auteurs hebben hun best gedaan om de percentages waarin bepaalde eigenschappen die op bonuskaarten staan (zoals vogels met een kleur in hun naam of die vernoemd zijn naar een persoon) gelijk te houden. Dit is in de Nederlandse versie niet helemaal gelukt en dus moet je op vier kaarten met een pen de tekst aanpassen.

…en de waardering
 
Deze eerste uitbreiding van Wingspan laat zich het beste omschrijven als “meer van hetzelfde met kleine maar leuke variaties”.  De variaties zorgen ook voor iets meer interactie tussen de spelers doordat een bonus bij een einde ronde kaart vaak afhangt van hoe vaak een andere speler iets heeft gedaan. De variaties zijn zo klein dat je ze meteen begrijpt en dus meteen kan gaan spelen. Maar je moet wel even de automatische piloot uitzetten om te bedenken hoe je maximaal profijt gaat trekken van de nieuwe mogelijkheden die de kaarten bieden. En daardoor krijgt het spel een fijne boost om het ook voor mensen die het spel (net als ik) tientallen keren hebben gespeeld weer extra glans te geven en daardoor (weer) leuker wordt om te spelen.
 
Als je Wingspan niet leuk vond, dan zal deze uitbreiding je niet van gedachten doen veranderen. Maar voor de liefhebbers van Wingspan is deze uitbreiding wat mij betreft een “must buy”, al is het maar omdat het leuk is om vogels tegen te komen die in je eigen achtertuin rondfladderen.
 
Het enige kritiekpunt dat ik heb, is dat ik het echt onbegrijpelijk vind dat je op bonuskaarten moet gaan schrijven. Het was een kleine moeite geweest om stickers mee te leveren die je over die kaarten kan plakken, of nog beter, die vier kaarten even opnieuw te drukken ter vervanging van de oude. Er is ontzettend veel zorg en aandacht besteed aan het uiterlijk van Wingspan waardoor die vier met de hand aangepaste kaarten erg uit de toon vallen.  Ik hoop dat 999 games dit smetje nog weg gaat poetsen.
 

2 reacties

  1. Hoi!
    Weet je of ze intussen deze 4 kaarten al hebben uitgegeven/aangepast? Of hoe hebben jullie het “netjes” opgelost?
    Dank!

    1. Hoi Saartje,

      Zo ver ik weet is dit nooit opgelost en is het een logisch (maar vervelend) gevolg van het feit dat je vogelnamen niet letterlijk kan vertalen en het dus zo maar kan zijn dat bij ons een vogel wel een kleur in zijn naam heet (roodborstje), maar in het Engels niet (robin). Bij de Oceanië set zaten ook geen correcties meer. Wie weet (dit is hoop en niet gebaseerd op welke informatie dan ook) kan er als ooit alle uitbreidingen zijn uitgebracht een keer een nieuwe set opdrachtkaarten worden uitgebracht die wel weer precies klopt met hoe dan de verhoudingen zijn voor de mensen die alle sets hebben. Als ik dit geweten/beseft had toen de Europa-uitbreiding uit kwam, dan was ik niet op mijn kaartjes gaan schrijven.

      Groetjes Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *