Wingspan

Geplaatst door

TIP
1-5 spelers
45-90 minuten
Auteur: Elizabeth Hargrave
Uitgever: 999 Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 96 Gemiddelde: 3.9]

Het spel…

Wingspan houdt de spellenwereld op dit moment (voorjaar 2019) flink bezig. Het is het spel dat iedereen wil spelen en waar de hele spellenwereld het over heeft. Dit komt allereerst doordat veel mensen het een heel leuk spel vinden, maar daarnaast ziet het spel er prachtig uit, heeft het een opvallend lieflijk thema (vogels) én is het op dit moment ontzettend moeilijk te vinden. Er zijn weinig dingen die de kooplust zo opjagen als een spel willen hebben en het niet kunnen kopen. In Amerika schijnen sommige mensen al meer dan 1000 dollar voor dit spel over te hebben. Zo gek doen wij in Nederland natuurlijk niet, maar ook hier is het spel een doorslaand succes. De eerste editie van 999 games vliegt de winkel uit en is op veel plekken al uitverkocht (de volgende druk ligt naar verwachting in augustus in de winkel).
 
Wingspan is een spel waarin je je eigen (enorme) volière vult met vogels. De 170 vogels staan afgebeeld op kaarten en behalve de informatie die relevant is voor het spel (zoals hoeveel punten de vogel oplevert of hoeveel eieren zij kan leggen), staat op iedere kaart ook een leuk weetje over de vogels. In je volière (een eigen spelersbordje) zijn drie soorten landschappen waar de vogels kunnen wonen, namelijk moeras-, weide- en boslandschappen.

Het spel bestaat uit 4 rondes waarin je een aantal acties mag uitvoeren. De eerste actie die je kan doen is het neerleggen van een vogel uit je hand. Je moet dan de juiste voedselfiches afleggen (ongewervelden, zaden, vis, fruit of knaagdieren) en soms eieren. De tweede actie die je kan kiezen is voedsel verzamelen. Hoeveel voedsel je mag pakken hangt af van hoeveel vogels er in je bosgebied leven. Hoe meer vogels daar zitten, hoe meer voedsel je krijgt. De derde actie is eieren leggen en hoeveel eieren je legt hangt af van hoeveel vogels er in je weidelandschap wonen. De laatste actie die je kan uitvoeren is het trekken van extra vogelkaarten (en dat hangt dan weer af van hoeveel vogels er in je moeraslandschap wonen). De acties hangen dus met elkaar samen: om een vogelkaart te spelen moet je hem eerst wel hebben en heb je eieren en/of voedsel nodig, om eieren te leggen moeten er wel vogels zijn die die eieren kunnen leggen, etc.

Op het moment dat je een actie kiest, leg je een actieblokje aan het eind van de rij in het juiste landschap neer en voer je de actie uit die daar staat afgebeeld. Vervolgens loop je het blokje terug via alle vogels die in die rij liggen. Op veel vogels staat namelijk een actie die je mag uitvoeren als je die vogel “activeert”. Soms krijg je op die manier extra voedsel, eieren of handkaarten. Maar sommige vogels gaan ook op jacht, bijvoorbeeld door dobbelstenen te gooien en vervolgens te kijken of je de prooi van deze vogel hebt gegooid. Als dit lukt dan leg je het bijbehorende fiche op je vogelkaart en dit levert aan het eind van het spel punten op. Een andere jachtmethode is dat je de bovenste gesloten kaart van de vogelkaarten opendraait in de hoop dat je zo een klein vogeltje (onder een bepaalde spanwijdte) opendraait. Als het vogeltje klein genoeg is, dan slaagt de jachtpoging en leg je die kaart onder de vogel en ook dit levert punten op.

Aan het begin van het spel worden vier fiches opengedraaid waarop staat waar aan het eind van een ronde extra punten mee te verdienen zijn. Denk bijvoorbeeld aan wie de meeste bosvogels heeft of wie de meeste eieren heeft liggen in het moerasgebied. Aan het begin van het spel krijgen alle spelers ook een bonuskaart waarmee ze aan het eind van het spel nog extra punten kunnen scoren als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een bepaald aantal roofvogels of een bepaald aantal vogels met een kleur in hun naam (bijvoorbeeld de Geelkoptroepiaal of de Witkruingors).

Aan het eind van het spel bepalen de spelers hun score door bij de puntenwaarde van hun vogels, de punten van hun bonuskaart(en), de einde ronde doelen punten, één punt per ei op hun spelersbordje en punten voor het voedsel op de vogels en kaarten onder de vogels. Wie dan de meeste punten heeft wint het spel.

…en de waardering

Ik snap de hype voor dit spel wel. Wingspan is namelijk een uitdagend spel met eenvoudige regels. Iedere ronde leg je een blokje neer en voer je vervolgens de actie uit en voer je daarna de acties uit van de vogelkaarten in de betreffende rij. Zowel op het bordje als op de vogelkaarten staat duidelijk aangegeven welke actie je moet uitvoeren en dat maakt dat het spel heel toegankelijk is.

Het is vervolgens de kunst om de juiste vogels te kiezen om mooie actie-reeksen te creëren (engine-building in bordspellenjargon). Doordat iedere keer andere zaken punten opleveren (einde ronde doelen en bonuskaarten) en doordat er heel veel verschillende vogels zijn, is elk spel anders. Maar daarnaast zijn er ook nog heel veel verschillende manieren waarmee je in elk potje punten kan scoren. Zo kan je proberen heel veel eieren te leggen of juist proberen veel kaarten te trekken zodat je daar de vogels uit kan pikken die je makkelijk kan bouwen en die veel punten opleveren. Hierdoor zijn er heel veel verschillende strategieën mogelijk. Natuurlijk speelt geluk in dit spel een rol, want je bent gedeeltelijk afhankelijk van de kaarten die je trekt. Maar het is veel belangrijker wat je vervolgens met de kaarten die je trekt doet en dat maakt dat de geluksfactor mij niet stoort.

En dan ziet dit spel er ten slotte echt super mooi uit en zit het vol met leuke kleine thematische details. Ik vind het echt grappig dat sommige vogels jagen op andere vogels door de bovenste kaart open te draaien. Ik zie het helemaal voor me dat een kleine roofvogel een poging doet om een grote reiger te vangen en dat dit niet lukt. Of dat diezelfde reiger probeert vissen te vangen (dobbelen) maar met een lege bek boven water komt. In de natuur slaagt ook niet elke jachtpoging per slot van rekening.

Ik heb dit spel inmiddels meerdere keer gespeeld en na ieder potje wil ik alleen maar zo snel mogelijk het spel nog een keer spelen. Ik kan dan ook niet anders dan dit spel de maximale score geven.

 
 

 

Wingspan is een leuke puzzel voor de gevorderde speler. Het is iedere keer weer een leuke uitdaging om de juiste combinaties van vogels in de verschillende rijen bij elkaar te krijgen. Daarin wordt je beperkt en gestimuleerd door de kaarten in je hand en de rondedoelen van het spel. Zo blijft de variatie er wel in. Voor mij is het zeker niet het beste spel ooit, verre van zelfs. Daarvoor is de speelruimte en de interactie met je medespelers net iets te beperkt. In het genre van de stevige ‘tableaubuilders’ (ik heb nog geen beter synoniem kunnen bedenken) geef ik nog steeds de voorkeur aan Terraforming Mars, maar Wingspan is zeker een prima afwisseling, met een wat origineler thema en fraaiere vormgeving.

Eén reactie

  1. *3
    Prachtig vormgegeven spel met vogeltjes die uit steeds meer hoeken van de wereld op het bord raken. Het spel zelf is eigenlijk vrij simpel. Een keuze uit vier acties die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat het goede vogeltje in het goede gebied komt. Zeker niet onplezierig om te spelen, maar na verloop van tijd heb je het wel een beetje gezien en met meer spelers loopt de speeltijd razendsnel op als spelers zich verliezen in alle schijnbare mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *