Maandoverzicht: november 2019 (Dagmar)

Geplaatst door
Afgelopen maand bracht me weer veel moois op spellengebied,mede dankzij een Spellenpret-dag en het Spellenspektakel. Er stond 47 keer eenspel op tafel, waarvan 15 keer een spel dat ik voor het eerst speelde. Gelukkig heb ik mijn Spiel-spellen overzicht en verslagje van het spellenspektakel al mijn eerste indruk van de meeste van deze 15 spellen gegeven, zodat voor dit maandoverzichtje er nog maar 3 eerste indrukken over blijven.

Het eerste nieuwe spel dat ik verder deze maand nog speelde was Copenhagen roll & write. In dit spel gooi je om de beurt met 5 gekleurde dobbelstenen (je mag daarbij één keer zo veel dobbestenen als je wilt overgooien). De actieve speler mag dan een groepje dobbelstenen van een kleur uitkiezen en op een apart velletje kijken welke vormen hier bij horen en zo’n vorm afstrepen op een briefje. Op deze manier probeer je rijen en kolommen vol te krijgen. De niet actieve spelers mogen vervolgens één van de overgebleven dobbelstenen kiezen en strepen die af op een apart spoor.  Op dit spoor scoor je bonusjes die je in kan zetten als je de actieve speler bent. In ons eerste potje kwam Copenhagen roll & write nog niet goed uit de verf. We kwamen langzaam op gang en scoorden op het eind van het spel juist zo veel punten dat het scorespoor te kort was. Ik denk dat we misschien te zuinig waren en te lang wachtten met het inzetten van de bonussen waardoor het begin van het spel te suf en het eind te explosief was. Misschien is dit wel mijn blinde miskoop van Spiel van dit jaar. Maar voor ik definitieve conclusies trek, moet ik het spel echt vaker spelen.

Ik speelde deze maand verder het kinderspel Kleuren Torentjes voor het eerst toen ik bij mijn beste vriendin (moeder van twee jonge kinderen) op bezoek was. Ten minste, voor het eerst bewust, want ik denk dat dit spel ook op mijn kleuterschool al in de kast stond. Ik heb er alleen geen herinneringen aan dat ik het gespeeld heb. En dan bedoel ik dat niet op zijn Ruttes, maar gewoon omdat ik echt niet meer weet wat ik begin jaren ’80 uitspookte op kleuterschool De Einekoer. In dit spel moet je een torentje maken met daarop zes gekleurde kralen. Als je aan de beurt bent dan gooi je met een dobbelsteen en als je een kleur gooit van een kraal die nog niet op je torentje staat, dan mag je de die kraal pakken en hem op je torentje stapelen (op een houten stokje). De kinderen van mijn beste vriendin (een peuter en 6-jarige) vonden dit oprecht een leuk spel. Voor de peuter speelden we nog met de extra regel dat hij eerst de kleur moest zeggen voor hij een kraal mocht pakken/aangeven. Hij vond het geweldig. Wij vonden het vooral geweldig dat we een beetje konden valsspelen zodat het spel sneller afgelopen was en de kinderen naar bed konden worden gestuurd zodat we aan het echte spellenwerk (Wingspan) konden beginnen.

En daarmee komen we bij het laatste nieuwe spel van deze maand: de eerste uitbreiding van Wingspan! Het had nog heel wat voeten in aarde voor die bij mij op tafel stond. Het spel zou vanaf vrijdag 22 november in de winkel liggen. Op woensdag 20 november belde ik daarom naar het Spellenhuis in Den Haag of ze voor mij een exemplaar apart wilden leggen zodat ik hem op vrijdag in mijn lunchpauze even snel op zou kunnen gaan halen. Tot mijn grote verbazing kreeg ik te horen dat alle exemplaren in hun voorraad al gereserveerd waren.

Gelukkig zit er vlak bij mijn werk ook nog een andere spellenwinkel (Tabletop Kingdom), dus ik had nog een kans. Snel belde ik Tabletop Kingdom. De persoon die ik aan de lijn had, dacht dat hij wel een exemplaar voor me had, maar hij was niet in de winkel dus hij moest het even navragen. Een uurtje later werd ik teruggebeld: ze hadden een Engels exemplaar voor me. Ze hadden bij 999 games nog geen bestelling geplaatst (laten we het er op houden dat ze te druk waren met het voorbereiden van de opening van hun nieuwe winkel in Rotterdam). Ze hadden natuurlijk meteen een bestelling geplaatst, maar door de december-drukte wisten ze niet wanneer hun bestelling bezorgd zou gaan worden.  Ik begon ondertussen flink beteuterd te kijken. Het zou me toch niet gebeuren dat ik tot onbekende datum moest gaan wachten voor ik deze uitbreiding kon gaan spelen!

Ik moest dus een hulplijn gaan inschakelen. Niek moest die vrijdag voor zijn werk in de buurt van Utrecht zijn. Gelukkig is Wingspan ook één van de lievelingsspellen van Niek en was hij dus makkelijk over te halen om (als ik een exemplaar zou kunnen reserveren) via Utrecht terug te rijden. Snel belde ik Subcultures en tot mijn grote opluchting konden ze daar een exemplaar van de uitbreiding voor me reserveren. Er zit een parkeergarage vlak bij deze spellenwinkel, dus afgezien van het ongemak dat Niek even Utrecht centrum in zou moeten rijden, zou het hem niet veel extra tijd kosten. Dacht ik. Maar dat viel een beetje tegen. Er was die avond namelijk een night-run waardoor stukken van de stad (waaronder de weg naar de parkeergarage) waren afgesloten. Niek was gelukkig niet voor één gat te vangen en heeft zijn auto toen maar in de parkeergarage van Hoog Catharijne gezet, waardoor hij best een stukje moest lopen. Maar al zijn moeite was niet voor niets: hij kwam ’s avonds thuis met een exemplaar van de eerste (van hopelijk vele) uitbreiding van Wingspan. Mijn dank was groot!

Ik heb het spelmateriaal van Wingspan uitbreiding: Europa (zoals de uitbreiding officieel heet) meteen dezelfde avond door het basisspel gemengd. De kern van de uitbreiding bestaat uit nieuwe vogelkaarten (met Europese vogels er op), nieuwe einde ronde doelen en nieuwe bonuskaarten. Verder zitten in de doos nog wat extra voedselfiches, paarse eieren en een nieuwe kaartenhouder (die je niet nodig hebt als je de bonus en automa-kaarten in een ziplockje in de doos van het basisspel stopt).

In de spelregels stond verder dat er vier bonuskaarten zijn die je moet aanpassen omdat de kaartenmix verandert door de toevoeging van de extra kaarten. Ik heb dit braaf gedaan, maar vond het wel een afknapper. Er is zo veel tijd en aandacht besteed aan de vormgeving van Wingspan en dan vraag je de mensen die de uitbreiding kopen om met een pen vier bonuskaarten te gaan corrigeren. Het ziet er echt heel lelijk uit (en dat ligt niet alleen aan mijn handschrift). Ik vind het echt jammer dat ze niet even een stickervel hebben toegevoegd, of nog beter, gewoon die vier kaarten opnieuw hebben gedrukt met de aangepaste tekst. Ik hoop dat 999 games deze fout nog een keer recht gaat zetten.

Ik heb de uitbreiding inmiddels 6 keer gedaan en hij bevalt me echt heel goed. De nieuwe einde ronde doelen en bonuskaarten geven je nieuwe doelen en de nieuwe vogels hebben nieuwe eigenschappen waardoor je weer echt even na moet denken hoe je je tableau opbouwt. Ik ben aangenaam verrast met hoeveel nieuwigheid er op de vogelkaarten staat, zonder dat het spel echt complexer wordt. Zo zijn er kaarten die je het recht geven om aan het eind van een ronde een actie uit te voeren (bijvoorbeeld voedselfiches afleggen om kaarten weg te mogen stoppen of net zo veel eieren mogen leggen als een andere speler in een ronde deze actie heeft gekozen), kaarten waardoor je de openliggende kaarten kan wisselen, kaarten die je horizontaal legt (zodat ze twee plekken bezetten) en nog veel meer nieuws. De leukste kaart die ik tot nu toe heb gezien is het Rode Patrijs.Als je deze activeert dan mag je een ei leggen op elke vogel die in dezelfde kolom ligt. Ik had Wingspan 75 keer gespeeld en begon er een beetje uitgekeken op te raken, maar door de nieuwe uitbreiding voelt het spel weer als helemaal fris en fruitig en speel ik het weer met vernieuwd enthousiasme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *