2-8 spelers
15-30 minuten
Auteur: Jacques Zeimet
Uitgever:
999 Games
(2010)
Het spel …
Reactiespelletjes zijn inmiddels alomtegenwoordig. Bijna iedereen kent wel minstens één spel uit het rijtje Halli Galli, Set en Jungle Speed. Het verzadigingspunt is nog lang niet bereikt, want ieder jaar verschijnen er weer nieuwe. Veel van die spellen zijn vooral op kinderen gericht, zoals ook Vlotte Geesten.
In de doos tref je vijf gekleurde houten figuurtjes aan: een boek, een stoel, een fles, een muis en een spook. Daarnaast zit er nog een stapel kaarten in, met op iedere kaart twee van de vijf figuren. Maar pas op, in meeste gevallen staan beide figuren er niet in hun juiste kleur op.
De kaarten worden één voor één omgedraaid. Staat er een figuur op in de goede kleur, dan moeten de spelers deze figuur zo snel mogelijk grijpen. Staat geen van de figuren erop in de juiste kleur, dan moet je juist de pion pakken die niet op de kaart staat en wiens kleur ook niet op de kaart staat. Staan op de kaart bijvoorbeeld een rood spook (normaal wit) en een blauwe fles (normaal groen), dan moet je de muis pakken. Zijn kleur (grijs) staat ook niet op de kaart. De speler die de pion grijpt mag de kaart houden. Je mag maar één poging doen. Grijp je verkeerd, dan moet je voor straf een kaart inleveren (een regel die je met jonge kinderen beter achterwege kunt laten).
Voor wie dat te simpel is zijn er ook gevorderde regels. Die schrijven voor dat als er een boek op de kaart staat, je de juiste oplossing moet roepen in plaats van grijpen, uiteraard met sancties op roepen terwijl je moet grijpen en vice versa.
Voor beide varianten geldt dat het spel ten einde is als alle kaarten op zijn. Winnaar is de speler met de meeste kaarten.
… en de waardering
Zoals de titel al doet vermoeden is dit een spel voor vlotte geesten. Ook hier draait het weer om snelle patroon herkenning, al gaat het minder ver dan bijvoorbeeld Set. In zijn eenvoud spelidee doet Vlotte Geesten nog het meeste aan Mausgeflippt denken. Ook dit is weer een lollig reactiespelletje dat het dankzij de simpele regels en setting zowel bij kinderen als volwassenen goed zal doen.