Halli Galli

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Haim Shafir
Uitgever: 999 Games

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel …

Na Jakkiebak Kippenkak is dit het tweede spel met het 999 kinderlogo. Leuk dat er ook weer eens aan die spelers wordt gedacht. Bij Isis en Osiris was nog het volwassen logo op de doos gedaan, hier staat eindelijk weer de clown.

Het spelconcept is heel simpel. Je hebt een hotelbel en kaarten. Op de kaarten staan vruchten: bananen, aardbeien, citroenen en pruimen. De kaarten worden onder de spelers verdeeld. Om de beurt draaien de spelers de kaarten om. Als er op de openliggende kaarten van alle spelers samen vijf dezelfde vruchten liggen mag er op de bel geslagen worden. Wie het eerst mept, en dus onderop ligt krijgt alle gespeelde kaarten. Op de kaarten staat altijd één soort vrucht, het aantal varieert van één tot vijf. Heb je echter op de bel geslagen terwijl er meer of minder dan vijf dezelfde vruchten zijn, dan moet je alle openliggende kaarten verdelen over de andere spelers. Als een speler opnieuw een kaart omdraait, bedekt deze kaart de oude gespeelde kaart van deze speler, en die telt ook niet meer mee. Als een speler een ronde wint mogen alle gewonnen kaarten onder zijn eigen stapel gelegd worden. Als een speler geen kaarten meer heeft, ligt-ie uit het spel. Als er nog twee spelers over zijn wordt de laatste ronde nog uitgespeeld en de winnaar is de speler met de meeste kaarten.

… en de waardering

Halli Galli is een zeer enerverend spel waar zenuwen en lol elkaar afwisselen. Voor kinderen die net hebben leren tellen ook een zeer leuk spel om met getallen om te leren gaan. Zeker ook omdat er verschillende vruchten (en dus rekensommen) door elkaar lopen, en ook steeds veranderen. Maar reactiesnelheid blijft een zeer belangrijke factor. Zeker als er bepaalde mensen meespelen die als een bezetene op de bel rammen. Dus ringen uit en handschoenen aan, goed opletten en je bent klaar voor het spel met de bel.

Als een bezetene op de bel rammen is nu precies wat dit spel zo leuk maakt. Dit is nu eens een voorbeeld van een echt leuk reactiespelletje: simpel, kort en heftig. Ringen af is een goede tip, nagels knippen is een andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *