Jakkiebak! Kippenkak!

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
15-20 minuten
Auteur: Klaus Zoch
Uitgever: 999 Games (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Eten of gegeten worden, zo is het vaak in het leven en al helemaal in spelletjes. Zelfs de allerkleinsten ontkomen er niet aan. Dus als u een spel zoekt waarbij er nooit gehuild gaat worden (deze vraag heb ik meerdere malen gehoord): het is bij Jakkiebak voorgekomen. Maar voornamelijk wordt er bij dit spel veel gelachen. De titel, de plaatjes en de koddige houten kippen dragen hier zeker aan bij.

Wat is er aan de hand: iedere speler heeft een kip met precies één veer in zijn kont. In een kringetje ligt een looppad voor de kippen, die op eivormige tegels moeten lopen. Op deze tegels staan vrolijke afbeeldingen, die vaak iets met de kip en/of het ei te maken hebben. In het midden van het looppad liggen raatvormige tegels met aan de onderkant de plaatjes die ook op de eivormige looptegels voorkomen. Als een speler aan de beurt is en zijn kip wil verplaatsen moet hij kijken welk plaatje op de tegel voor de kip staat. Je moet proberen de tegel met hetzelfde plaatje te vinden, tussen de dichtliggende tegels in het midden van de kring. Lukt het je om de juiste tegel om te draaien dan mag je verder lopen en het bij de volgende tegel weer proberen. Lukt het niet, dan is de volgende speler aan de beurt. Als er een andere kip voor je staat mag je proberen over deze kip heen te springen. Lukt dat, dan mag je alle veren uit zijn kont trekken en ze er bij je eigen kip weer in steken. Als een kip erin geslaagd is alle veren te pakken te krijgen heeft deze gewonnen.

… en de waardering

Alleen de naam van dit spel zal voor kleintjes al aantrekkelijk zijn. Waarneer mag je nou nog ongestraft Jakkiebak KippenKAK zeggen? Het spel is zelf ook nog eens een erg leuke memory-variant. En het ziet er nog eens een stuk leuker uit ook dan alleen maar vierkante kaartjes op tafel. Ik ben dus helemaal positief over dit spel voor de allerkleinsten.

Een erg grappig spel voor heel kleine kinderen (leeftijdsaanduidling is 4+, maar ik denk dat zelfs driejarigen dit mee kunnen doen). Het materiaal ziet er leuk uit en is robuust uitgevoerd. Vooral voor kinderen waarbij de fijne motoriek nog niet goed ontwikkeld is dat prettig. Weer een kinderspel dat gebaseerd is op het memory-principe, maar waarbij de uitvoering goed bij de leeftijd past, en het spelplezier erg groot is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *