Isis & Osiris

Geplaatst door

2-4 spelers
10 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: 999 Games (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Dit is weer zo’n spel waar de titel en de vormgeving niets met het spel te maken hebben. Je hebt een bord met 36 vakjes. Iedere speler heeft in zijn eigen kleur een aantal houten speelschijven (afhankelijk van het aantal spelers) en een aantal Isistegels. Dit zijn fiches met aan de ene kant het oog van Isis, en aan de andere kant een waarde. Deze variëren van de rode cijfers –1 tot en met –4 en de blauwe cijfers +1 tot en met +4. Deze Isistegels worden op de kop bij de spelers neergelegd. Om de beurt mogen de spelers een tegel op het bord leggen of één van de eigen speelschijven. De tegels worden even omgedraaid, zodat iedereen weet wat de waarde is, en op het bord weer gesloten neergelegd. Dit gaat net zo lang door tot alle vakjes op het bord bezet zijn. Dan worden alle fiches omgekeerd en begint het tellen.

Een schijf krijgt de punten van de vakjes horizontaal en verticaal naast hem. Zo tel je via een scorespoor aan de zijkant van het bord de punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten, of het minst in de rode cijfers wint het spel.

… en de waardering

Na Ra is dit het tweede spel van 999 Games met een Egyptisch thema. Althans een Egyptische naam en vormgeving. Dit had echter het tweede spel met het 999 clownssymbool voor kinderspellen moeten zijn. De aanduiding vanaf zeven jaar geeft dat al wat aan. Kinderen spreekt deze vormgeving en naam echter helemaal niet aan, waardoor dit spel bij het verkeerde publiek terecht zal komen. En vanwege de prijs waarschijnlijk vaak als cadeau gekocht zal worden. En dat is jammer, want 999 Games heeft zo veel andere spellen die voor volwassenen wel leuk zijn. Zelfs voor kinderen heeft dit spel weinig uitdagends te bieden. Een ander kinderspel waar ook het memory-effect in zit, Ramses II, heeft dit veel beter uitgewerkt. Voor de echte kleintjes kan Isis & Osiris nog een leuk tussendoortje zijn, maar door de presentatie van dit spel zal het die groep nooit bereiken. Daardoor kan ik helaas niet anders constateren dat 999 Games dit keer een vergissing heeft begaan met het uitgeven van dit spel.

Ik ben het niet met Wendy’s oordeel eens. Ik vind het best een leuk spelletje om te doen. Het is niet hoogdravend, maar een prima opvuller voor als je nog zin hebt in een kort spelletje. Ook voor volwassenen.

Dit is een prima tactisch geheugenspelletje. Het komt met twee spelers het beste uit de verf. Met meer spelers kun je elkaar beter pesten en heb je automatisch minder controle over je lot. Voor een kinderspel is het net wat te tactisch, als familiespel is het prima geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *