Das Riff

Geplaatst door

2 spelers
20-30 minuten
Auteur: Christine en Wolfgang Lehmann
Uitgever: Kosmos (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Voor aquariumhouders en andere visliefhebbers is Das Riff een zeer geschikt spelletje. In dit spel is het namelijk de bedoeling tropische mannetjes- en vrouwtjesvissen te laten paren, om een veelkleurig nageslacht te kweken. De speler die hierin het meest bedreven is, wint het spel.

Het spelmateriaal bestaat uit een stapel kaarten, twee dobbelstenen met zes kleuren in plaats van getallen en een verzameling wormfiches in dezelfde zes kleuren. Tussen de spelers worden vier rijen van acht kaarten neergelegd. De twee middelste rijen blijven gesloten, de andere komen op te liggen. Deze kaarten stellen het koraalrif voor, waar de spelers gaan vissen. Aan een kant van het rif plaatsen de spelers een schip aan de open rijen, aan de andere kant worden vier kweekkaarten omgedraaid: dit zijn de te kweken combinaties. Staan op een kweekkaart bijvoorbeeld groen-blauwe visjes, dan moeten de spelers een groen mannetje en blauw vrouwtje (of andersom) vangen en laten paren.

Als een speler aan de beurt is doet hij achtereenvolgens de volgende acties: dobbelstenen gooien, kaarten vissen en/of inzetten, en het water laten stromen. De dobbelsteenworp geeft aan welke wormen de speler krijgt; bovendien mag de andere speler een worm van een van beide kleuren nemen. De wormen zijn nodig om kaarten te ‘vissen’. Je kunt alleen kaarten vissen in een kolom waar je een boot hebt liggen. Een nieuwe boot kost drie wormen. Het kost één worm om een kaart te vissen uit de dichtstbijzijnde, open, rij. Deze worm kan elke kleur hebben, behalve bij de vissen. Dan moet de kleur van de worm overeenkomen met die van de vis.

Naast vissen zijn er haaien, parels en koraal te vangen. Koraal heb je nodig als je paarplek, met haaien en parels kun je speciale acties doen. Kaarten uit de twee middelste rijen kosten twee wormen, en een kaart uit de verste rij, dus die het dichtst bij de tegenstander ligt, kosten maar liefst drie. Gevangen vissen moeten direct aan een koraal geplaatst worden. Heb je een goede combinatie, dan mag je de bijbehorende kweekkaart pakken en een nieuwe omdraaien.

das riff
twee vissen met hun kroost

Door al dat vissen wordt de zee steeds leger, maar gelukkig zorgt de stroming ervoor dat er wat te vangen blijft. Kaarten waarop alleen water staat (en dat zijn er nogal wat) worden weggenomen als ze aan het uiteinde van de zee liggen. Vervolgens worden alle resterende kaarten opgeschoven in de richting van de schepen, en lege plekken worden opgevuld.

Het spel eindigt zodra een speler vijf verschillende kweekjes heeft; deze speler wint het spel.

… en de waardering

Das Riff is een zeer luchtig spelletje, dat het in mijn ogen toch vooral van het grappige, niet-alledaagse thema moet hebben. Het kent een zeer hoge geluksfactor: als er maar geen koraal je kant opkomt, mag je ook geen vissen vangen en moet je lijdzaam toezien hoe je tegenstander het ene na het andere kweekje volbrengt. Gekoppeld aan de toch niet altijd geringe tijdsduur heeft dit tot gevolg dat ik Das Riff, ondanks het leuke spelidee, niet vaak uit de kast zal halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *