Schotten-Totten

Geplaatst door

2 spelers
15 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: IELLO (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Net als Lost Cities is Schotten-Totten een kaartspel voor twee personen van Reiner Knizia. En ook Schotten-Totten is van een bedrieglijke eenvoud. In dit spel draait het om het in je macht krijgen van grensstenen. Tussen de spelers worden negen grensstenen neergelegd, gerepresenteerd door kaarten. Wie als eerste drie aangrenzende grensstenen of vijf van de negen weet te claimen, wint het spel. Een grenssteen kun je claimen door er een zo goed mogelijke combinatie van kaarten aan te leggen.

Er zijn zes sets kaarten in het spel, die clans voorstellen. Iedere clan bestaat uit Schotten met de waarde een tot en met negen. Bij het begin worden de kaarten geschud en krijgen beide spelers zes kaarten in de hand. Tijdens je beurt moet je een kaart aan een van de negen grensstenen leggen, en een nieuwe kaart pakken. Je mag maximaal drie kaarten per steen spelen. Als beide spelers drie kaarten aan een steen hebben gelegd, wordt gekeken welke speler daar de beste combinatie heeft en de steen mag claimen. Je mag ook een steen claimen als je kunt aantonen dat het voor je tegenstander onmogelijk is een betere combinatie te maken dan jij hebt gedaan. Er zijn vijf verschillende combinaties. Pokerspelers zullen bekend zijn met de rangorde:

-drie opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur;
-drie kaarten met dezelfde waarde;
-drie willekeurige kaarten van dezelfde kleur;
-drie opeenvolgende kaarten van willekeurige kleuren;
-iedere andere combinatie.

Mochten beide combinaties dezelfde rang hebben, dan beslist de som van de waardes van de kaarten. Een set van 4,5,6 is dus beter dan 2,3,4. Als ook dat gelijk is, wint de speler die als eerste zijn set compleet maakte.

Het lijkt allemaal vrij oppervlakkig, totdat je gedwongen bent combinaties te maken. Als ergens nog maar een kaart ligt, is er niks aan de hand en kun je alle kanten op. Maar zodra je een tweede kaart bij een steen neerlegt, verplicht je je tot een bepaalde combinatie. Als je bijvoorbeeld ergens een blauwe 5 en 6 hebt neergelegd, levert alleen een blauwe 4 of 7 je nog een goede combinatie. Als de blauwe 4 al op tafel ligt, zijn je kansen dus niet zo goed meer. Je moet goed in de gaten blijven houden welke kaarten al uit het spel zijn, en hoe groot de kans op een bepaalde combinatie nog is. Naarmate het spel vordert, zijn er minder kaarten over en worden de combinaties ook steeds slechter….

… en de waardering

Het is duidelijk dat dit spel van de maker van Lost Cities is. Beide zijn legspelletjes met weinig interactie, waarbij je goed in de gaten moet houden welke kaarten al uitgespeeld zijn, om zo je kansen in te schatten. Mijn voorkeur gaat uit naar Lost Cities, omdat je daar toch iets meer invloed op je resultaat lijkt te hebben. Desondanks is Schotten-Totten een vermakelijk spelletje, dat in tegenstelling tot Lost Cities vriendelijk geprijsd is.

Schotten-Totten is een echt vakantiespelletje. Klein prijsje, kleine verpakking, korte speelduur dus prima voor onderweg of op een terras. Doordat het soort rijtje dat je hebt gelegd belangrijker is dan de waarde van de kaarten, zijn ook lage kaarten interessant en ontaardt het spel niet in een wedstrijd wie de hoogste kaarten heeft getrokken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *