Scrabble

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Alfred Mosher Butts
Uitgever: Mattel (1948)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Scrabble is het bekendste spel onder de woordspelen. Toch maar even kort de uitleg van de regels. Het spel bestaat uit een speelbord met vakjes, 4 houten letterplankjes en een boel letters. De ene letter is meer punten waard dan de andere. Ieder speler pakt blind 7 letters en legt ze op zijn letterplankje. De eerste speler maakt een woord en legt het op het bord. Sommige plekjes op het bord leveren extra punten op. Er zijn vakjes die het totale aantal punten van een woord kunnen verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Andere vakjes verdubbelen of verdriedubbelen alleen het aantal punten van de letter die je erop legt. Als het woord op het bord ligt tel je het aantal punten van de letters bij elkaar op en pas je de dubbele woord en of letterwaarde toe als je die vakjes tenminste bedekt met je woord. Het puntentotaal wordt opgeschreven en je vult je letters weer blind aan tot 7.

Daarna maakt de volgende speler een woord waarbij het verplicht is om het woord aan te laten sluiten aan letters die al op het bord liggen (op de kruiswoordpuzzel manier). Dit kan zowel in horizontale als in verticale richting. Alle punten van de letters die het woord vormen worden weer opgeteld, ook van de letters die al op het bord lagen en weer gebruikt zijn in het nieuwe woord. Vakjes met dubbele woord- of letterwaarde die al door een letter bedekt waren tellen niet meer mee. Als alle letters uiteindelijk op zijn wint diegene die in totaal het meeste punten heeft.

… en de waardering

Bijna iedereen kent Scrabble en als je het niet kent is het zo te leren. Je speelt het net zo makkelijk met je nichtje van 12 als met je oma van 70. Voor de fanatieke spelers is het handig om een woordenboek als scheidsrechter te gebruiken en een zandloper om te lang nadenken te voorkomen. Het is van belang om van te voren goed af te spreken welk soort woorden er wel en niet toegestaan zijn. Eigennamen en afkortingen mogen niet. Of werkwoordvervoegingen mogen kan je van te voren afspreken. Het frustreert soms dat een mooi, lang woord minder punten oplevert dan een kort woordje op een strategische plaats. Als je dit echter goed door hebt kan je je strategie hierop aanpassen en ook zorgen dat je de tegenstander geen mooie plekjes weggeeft met dubbele woord- of letterwaarde. Het is daarnaast van belang om goed te kijken of je al je letters in een beurt kwijt kunt, dat levert namelijk een aantrekkelijke bonus op. Het leuke van Scrabble is dat je dit spel niet wint met alleen een grote woordenschat, ook strategisch inzicht is noodzakelijk. Dit spel is misschien wel het leukst om met 2 spelers te spelen, want hoe meer mensen er mee doen, hoe langer je moet wachten tot je weer aan de beurt bent. Eigenlijk 3½ pion, maar aangezien er alleen hele pionnen worden gegeven:


Een gastrecensie van Marco

Ik ben dol op Scrabble. Ik heb niet alleen het spel, maar ook een speciaal Scrabblewoordenboek en van een frame waar je het bord op kan leggen zodat je het makkelijk kunt draaien. Ik blijf het leuk vinden om mijn letters zo weg te leggen dat ze de meeste punten opleveren. Want vergis je niet, de winnaar is absoluut niet degene die de langste woorden heeft gelegd. Voor mij is Scrabble het leukste tweepersoonsspel (dat ook met drie of vier gespeeld kan worden) dat er is met de hoogste herspeelbaarheid. Iedere keer is het spel weer heel anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *