Jungle Speed

Geplaatst door

2-8 spelers
15-30 minuten
Auteur: Thomas Vuarchex en Pierrick Yakovenko
Uitgever: Asmodée (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In het oude Spidopotamië konden de Aboeloes het nooit eens worden over wie nu het meeste recht had op het lekkere merg in de apenbotten. Om dat te beslissen werden eucalyptusbladen gebruikt. Wie het snelste reageerde mocht het bot houden. Zo luidt althans de overgeleverde ontstaansgeschiedenis van Jungle Speed.

Het gaat er nog steeds om wie het snelste reactievermogen heeft. Het apenbot is vervangen door een houten totem, de eucalyptusbladeren door kaarten met abstracte symbolen. Van deze kaarten zijn er tachtig stuks, die worden verdeeld onder de spelers. Vervolgens draaien de spelers om beurten hun bovenste kaart om. Deze leg je voor je, bovenop eventueel eerder omgedraaide kaarten. Komt het symbool van jouw kaart overeen met dat op een openliggende kaart van een andere speler, dan ga je met die speler een duel aan. Dit komt er op neer dat beide spelers zo snel mogelijk de totem, die in het midden van de tafel staat, moeten grijpen. Wie dat als eerste doet geeft al zijn of haar omgedraaide kaarten aan de verliezer. Deze legt die kaarten en zijn eigen omgedraaide kaarten onderop zijn stapel nog om te draaien kaarten. Grijp je de totem terwijl dat niet mocht (bijvoorbeeld in een duel waar jij niet aan mee mag doen), dan krijg je voor straf alle omgedraaide kaarten van alle spelers.

De bedoeling is om als eerste al je kaarten kwijt te raken. Als je geen kaarten meer om kunt draaien, moet je wachten op een duel of andere gelegenheid om de totem te graaien. Pas als je daarin slaagt heb je gewonnen.

… en de waardering

In het genre van reactiespelletjes is Jungle Speed een lekkere simpele variant, en daar houd ik wel van. Het is zelfs nog eenvoudiger dan Halli Galli, want hier hoef je niet eens te kunnen tellen. Makkelijk is het niet altijd, want de symbolen lijken soms akelig veel op elkaar. De speciale kaarten maken dat de regels soms wat kunnen veranderen, zodat je extra alert moet blijven. Als tussendoortje of als afsluitertje van een spellenavond is Jungle Speed uitermate geschikt. Zorg in het laatste geval wel dat de vermoeidheid nog niet heeft toegeslagen, want dat is fataal. En knip je nagels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *