Spicy

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Zoltán Györi
Uitgever: 999 Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4.3]

Het spel…

Er waren eens drie grote katten die eeuwig strijd leverden om de baas te worden.’ Zoals iedere eigenaar van een huiskat weet, lossen de besnorhaarde wezens dat op met een wedstrijd in het eten van pittige substanties als wasabi, chilipepers en gemalen peper.

Ik neem het je niet kwalijk als je op basis van deze bijzondere introductie niet doorhebt dat het hier om een blufspel gaat. Spicy is een kaartspel, met op iedere kaart een luipaard, sneeuwluipaard of tijger die zich te goed doet aan verzengend hete condimenten.

In je beurt leg je een kaart gesloten af op een gemeenschappelijke stapel en vertel je wat er op de kaart staat, bijvoorbeeld ‘3 chili’. De volgende speler moet bij het afleggen dezelfde specerij noemen met daarbij een hoger getal. Het hoogste cijfer is 10. Als iemand dat geclaimd heeft begin je weer opnieuw, maar de kruiderij blijft dezelfde.

Dit gaat zo door totdat iemand de laatst gespeelde kaart in twijfel trekt. Dat mag iedereen doen, niet alleen de speler die als volgende aan de beurt is. Als je dit doet, moet je óf het getal óf de smaakmaker in twijfel trekken. Of de andere van de twee al dan niet klopt doet niet ter zake. Degene die gelijk heeft, krijgt alle kaarten van de stapel voor zich als punten, de andere moet als straf twee kaarten trekken.

Lukt het je om alle kaarten uit je hand te spelen zonder dat iemand je succesvol in twijfel trekt dan krijg je een trofeekaart. Het spel eindigt als alle trofeekaarten verdeeld zijn of als er nog maar een bepaald aantal kaarten in de trekstapel zit. Heb je twee keer een trofee gekregen dan wint je automatisch. Heeft niemand dat, dan telt iedereen het aantal kaarten in zijn stapel en telt daarbij tien punten op voor een trofeekaart en wint de speler met de hoogste score.

…en de waardering

Het ultieme blufspel dat als maatstaf dient voor alle andere blufspellen is zonder twijfel Perudo. Hoewel ik dat met plezier speel, is het niet zonder problemen. Spelers met meer dobbelstenen hebben een duidelijk voordeel boven de anderen en uiteindelijk komt je altijd wel in een situatie dat je eigenlijk niks kunt: het bod verhogen is ongeloofwaardig, maar in twijfel trekken is ook hoogst dubieus.

Spicy heeft deze problemen niet. Je claim is nooit volledig kwestieus, omdat je medespelers slechts de helft van je bod in twijfel mogen trekken. Speel je ‘7 wasabi’, dan moeten ze maar net weten welke van de twee gelogen is, als je überhaupt al bluft. Ook het feit dat iedereen op elk moment mag ingrijpen en beweren dat je liegt geeft het spel extra spanning en dynamiek. Perudo mag dan de fraaie bekers en rammelende dobbelstenen hebben, qua spel moet dit het op ieder front afleggen tegen Spicy. Het neemt nog eens makkelijker mee ook.

Spicy is een erg leuk blufkaartspelletje. Het ziet er bovendien erg mooi uit doordat elke kaart van een eigen fraaie afbeelding met pittige pepers-etende-katachtige is voorzien. Het spel speelt lekker vlot weg en staat garant voor plezier. Het is heel bevredigend als het lukt om je door een reeks kaarten heen te bluffen (als bijvoorbeeld chili’s gevraagd worden en je alleen wasabi’s hebt). En het is nog bevredigender als het je lukt om iemand op een leugentje te betrappen. Het enige kleine minpunt van dit spel vind ik dat je moet aangeven of iemand liegt over het soort kaart of over het getal. Het is een beetje zuur als je wel doorhebt dat iemand liegt maar je gokt dat het over het aantal gaat, maar het vervolgens over de soort kaart ging. Het is per slot van rekening al moeilijk genoeg om goed in te schatten of iemand aan het bluffen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *