Sprawlopolis

Geplaatst door

1-4 spelers
15-20 minuten
Auteur: Steven Aramini, Danny Devine en Paul Kluka
Uitgever: Quined Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

Eerder dit jaar maakt ik kennis met Circle the Wagons, een erg leuk en erg handzaam spelletje van Quined Games. Circle the Wagons bleek niet het eerste spel in deze serie te zijn. Helaas was in de zomer voorganger Sprawlopolis uitverkocht en moest ik dus even geduld hebben. Inmiddels is het spel weer verkrijgbaar en heb ik dus snel mijn slag geslagen.

Sprawlopolis is een coöperatief spel waarin de spelers samen een stad bouwen. Het spel bestaat uit 18 kaarten waarop vier kwadranten staan die de stadsgebieden voor stellen (een winkelgebied, een park, een woonwijk en een industrie-terrein). Verder staan op de kaarten de wegen die door de stad lopen.  Tijdens het spel leggen de spelers om de beurt een kaart aan. Kaarten mogen daarbij over een eerder geplaatste kaart gelegd worden. Op deze manier zie je langzaamaan een stad ontstaan. De ene keer kan dat een stad vol met parken zijn, de andere keer een stad met vooral veel industrie en wegen. Je mag met elkaar overleggen over hoe jullie de stad gaan opbouwen, maar je mag niet aan elkaar laten zien welke kaart je op handen hebt.

Op de achterkant van elke kaart staat een manier waarop de spelers punten kunnen scoren. Voor de spelers beginnen worden drie kaarten getrokken en omgedraaid. Deze drie kaarten bepalen waar dit spel punten mee gescoord gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan punten voor de langste weg, punten voor parken en strafpunten voor industrie-terreinen of punten voor iedere groep van 2 bij 2 kwadranten van dezelfde soort. Behalve punten voor de doelen zijn er ook  nog punten te verdienen door grote gebieden van elk van de stadgebieden te bouwen en krijg je strafpunten voor elke weg.

Verder staat op de achterkant van de kaarten een doel-waarde. Als je de waardes van de drie kaarten bij elkaar op telt, weet je hoeveel punten je minimaal moet scoren om het spel te winnen. En geloof me, dat is lastiger dan je denkt.

…en de waardering

Leuk! Ik kan niet anders dan zeggen dat ik dit weer een hele geslaagd spelletje vind. Het lijkt natuurlijk best op Circle the Wagons doordat je ook daar landschapen bouwt en de doelen op de achterkant van de kaarten staat. Hier bouw je alleen samen aan de stad in plaats van ieder voor zich. Het is best lastig om de kaarten zo neer te leggen dat je er punten mee scoort en in de potjes die Niek en ik hebben gedaan hebben we vaker verloren dan gewonnen. Vaak komt het er op neer dat je op twee gebieden een stap in de goede richting zet, maar dat je op een ander terrein juist verliest. En dan komt het nog regelmatig voor dat je zelf een mooi plan hebt, maar dat de andere spelers je onbedoeld tegenwerken omdat zij op basis van hun kaarten inschatten dat jullie meer punten kunnen scoren door een ander doel na te jagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *