Blätterrauschen

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Paolo Mori
Uitgever: Kosmos (2020

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

Van de pizza quattro stagioni tot de Vier Jaargetijden van Vivaldi, het wisselen van de seizoenen is al vaak een inspiratiebron geweest. Afgelopen Spiel bracht Kosmos Blätterrauschen (bladgeruis) uit. In dit spel beginnen de spelers met hun dobbelstenen in de lente af te vinken om vervolgens via de zomer en herfst te eindigen in de winter.

In het doosje van Blätterrauschen zit een enorm dik blok met scoreblaadjes. Voor ieder seizoen krijg je 50 dubbelzijdige blaadjes met daarop een raster met vakjes die samen een landschap vormen waar een riviertje doorheen stroomt. Ieder seizoen zie je hetzelfde landschap, maar toch is elk blaadje anders. In de lente kabbelt het riviertje bijvoorbeeld rustig en kan je het met een klein beetje moeite oversteken, in de zomer is het opgedroogd, in de herfst is het een woeste rivier waar je met de beste wil van de wereld niet over heen komt en in de winter is de rivier dichtgevroren. Verder zie je bijvoorbeeld in de lente de vogels die druk bezig zijn om paartjes te vormen, kun je in de zomer heerlijk fruit plukken, zoeken in de herfst de eekhoorns naar eikels en kan je in de winter van besneeuwde dennenbomen genieten.

De spelers gooien iedere ronde met twee dobbelstenen waarop de waardes 1-4 voorkomen. Vervolgens moeten ze op hun briefje een vak van dezelfde omvang tekenen (gooi je bijvoorbeeld een 3 en een 4 dan teken je een vak van 3 bij 4 vakjes). Vervolgens kies je binnen dit vak één soort symbool en kruis je dat af op het scoredeel van het briefje. Er staan altijd meerdere dingen in een vak en dus betekent kiezen ook altijd verliezen doordat je bepaalde dingen niet scoort.

Ieder seizoen heeft zo zijn eigen regeltjes en manieren waarop je kan scoren. Zo krijg je bijvoorbeeld een strafpuntje als je in de lente een vak over de rivier heen tekent, terwijl je er in de zomer (als de rivier is opgedroogd) gewoon langs mag. In de herfst mag je helemaal geen vakken over de rivier tekenen. En in de winter krijg je zelfs een punt als je een vak over de bevroren rivier tekent. Ieder symbool op het blaadje scoort op zijn eigen manier. Soms krijg je gewoon punten voor iedere keer dat je een symbool afkruist, soms moet je setjes verzamelen, soms moet je alle symbolen van een soort afkruisen om punten te scoren. Doel van het spel is natuurlijk om zo veel mogelijk punten te scoren.

…en de waardering

Blätterrauschen was één van de spellen die in de buzz na Spiel Digital boven kwam drijven. Veel mensen hadden dit spel  met veel plezier online gespeeld tijdens Spiel Digital. Naar aanleiding van deze buzz gooide ik het spel in mijn (online) winkelmandje en daar heb ik geen spijt van gekregen. Ik vind het leuk bedacht dat je vakken moet tekenen en daar iets uit moet kiezen om te scoren. Elk symbool scoort op een andere manier en daardoor moet je echt een strategie kiezen omdat alles scoren niet gaat. Ik vind het ook erg leuk bedacht dat elk seizoen vertegenwoordigd wordt door hetzelfde landschap aan te passen aan het verstrijken van de tijd.

Het enige minpuntje van dit spel vind ik dat het best lastig is om goed overzicht te houden over wat je afgekruist hebt en wat niet. De blaadjes zijn best met donkere kleuren gedrukt. Daardoor valt een getekende lijn niet zo heel erg op en moet je goed kijken waar je al getekend hebt en welke delen van je velletje nog over zijn. Ik kan me goed voorstellen dat dit op een online-spel beter zichtbaar kan worden gemaakt. Maar laat dit je niet afschrikken om dit spel ook off-line een kans te geven. Als je door alle gebruikte vakjes een krulletje zet, dan is het goed te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *