Sneaky Bastard

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Robert Brouwer
Uitgever: 999 Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.4]

Het spel…

Of het nu prinsen, beleggingsmaatschappijen of makelaars zijn, overal proberen mensen met veel geld een slaatje te slaan uit de hysterie op de woningmarkt. Met deprimerend succes. Sneaky Bastard is dus een goed gekozen naam voor een spel waarin de spelers in de huid kruipen van dergelijke op geld beluste types. Ook in dit spel maakt de woningmarkt soms gekke sprongen.

Iedereen krijgt hetzelfde startkapitaal en in zeventien ronden gaan de spelers bieden op evenzoveel huizen van verschillende waarde, vlot samengevat met de letter K. Een eenvoudige stacaravan formaat Dixi zou 50K op moeten leveren, het luchtkasteel is getaxeerd op 850K. Maar in deze oververhitte markt is overbieden bijna gegarandeerd. Het biedproces is vrij standaard: geldkaarten bijleggen of passen, de laatst overgebleven speler levert zijn bod in en neemt het huis. Wat dit spel onderscheidt van andere biedspellen zit al in de titel verstopt: in plaats van mee te bieden op de woning, mag je ook de Sneaky Bastard uithangen en er met het winnende bod vandoor gaan. Zo kunnen er twee parallelle biedingen ontstaan: een voor het pand en een voor het winnende bod. Als dat laatste vaststaat, krijgt de speler met op dat moment het hoogste Sneaky Bastard-bod het geld van de hoogste bieder, maar moet wel een Sneaky Bastard-kaart inleveren. Je hebt er maar twee, dus spring er zuinig mee om.

Uiteindelijk gaat het erom de hoogste waarde aan huizen te bemachtigen. Een andere subtiliteit is dat je eenmaal gewonnen huizen ook mag gebruiken in je bod, tegen hun nominale waarde. Pas wel op voor hebberige Sneaky Bastards, die er dan ook met je huis vandoor gaan! Nadat het laatste huis geveild is tellen de spelers de waarde van hun huizen op, geld is niets meer waard. De speler met de hoogste totale waarde wint.

…en de waardering

Er zijn al zo veel biedspelletjes, dat het moeilijk is om iets origineels te bedenken dat tegelijk geslaagd is. Sneaky Bastard slaagt daar met vlag en wimpel in. De mogelijkheid dat jouw bod door een hebberige medespeler wordt ingepikt om later tegen jou gebruikt te worden zorgt voor bijzondere psychologische prikkels. Moet je iemand anders die fraaie opknapper laten krijgen voor weinig geld, of stop je de Sneaky Bastard nog wat extra toe? En wanneer zet je je Sneaky Bastard-kaarten zelf in? Te vroeg, en je loopt latere vette biedingen mis, te laat en je hebt niets meer aan het verzamelde geld. Door die geniepigheid en het lezen en manipuleren van je tegenstanders doet het me wel een beetje aan Koehandel denken, de echte klassieker in dit genre.

Sneaky Bastard komt er in die vergelijking zeker niet slecht af. Liefhebbers van het betere biedspel kan ik dit van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *