Koehandel

Geplaatst door

3-5 spelers
45 minuten
Auteur: Rüdiger Koltze
Uitgever: Ravensburger (1985)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.8]

Het spel …

Zoals de naam al zegt worden in dit spel koeien en andere beesten verhandeld. Dit gebeurt door middel van een veiling. Aan het begin krijgen alle spelers enkele geldkaarten, waarmee geboden kan worden. De beginnende speler draait de bovenste dierkaart om, die vervolgens geveild wordt. Als het hoogste bod staat, zijn er twee mogelijkheden: de speler die het hoogste bod deed, geeft dat bedrag aan de speler die de kaart omdraaide, de veilingmeester, en ontvangt de dierkaart. De andere optie is dat de veilingmeester, die niet mee mocht bieden, van het kooprecht gebruik maakt en het dier zelf koopt voor het geboden bedrag, in welk geval de hoogste bieder dat geld krijgt. Na de transactie wordt de volgende speler veilingmeester.

de speelkaarten

In plaats van een dierkaart te veilen, mag de veilingmeester ook een koehandel aangaan met een andere speler. Dit kan alleen als beide speler een zelfde dierkaart hebben. Van iedere dierkaart zijn namelijk vier in het spel, en het is de bedoeling zo veel mogelijk kwartetten te verzamelen. Beide spelers geven in dit geval een geheim bedrag aan de andere speler. Degene die het meeste geeft, krijgt de dierkaart van de andere speler. Bij een koehandel kun je bluffen door gebruik te maken van de geldkaarten met waarde nul.

Het spel eindigt als alle kwartetten compleet zijn en koehandel niet meer mogelijk is. Iedereen telt de totale waarde op van de kwartetten in zijn of haar bezit, en vermenigvuldigt dit met het aantal kwartetten dat hij of zij heeft. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Koehandel is een echt blufspel. Je moet goed inschatten hoeveel geld iedereen nog heeft, om op de juiste momenten toe te slaan met bieden of het aangaan van een koehandel. Wees in het begin zuinig met je geld, en richt je niet teveel op de dierkaarten met een hoge waarde. Relatief goedkope dieren zijn vaak eenvoudig te krijgen; het is meestal beter om veel goedkope kwartetten te hebben dan een paar dure. Een pokerface is zeer handig in dit hoogst vermakelijke spel. Een aanrader!

Koehandel is een erg vermakelijk bied- en blufspel. Het is zelfs leuk om de prijs van een dier dat je niet wilt op te drijven om ervoor te zorgen dat iemand anders het niet “te goedkoop” krijgt. Het grappige van dit spel is ook dat doordat het geld rond gaat, het prijsniveau in verschillende potjes op verschillende hoogtes ligt. Als iedereen zuinig is, moet je dat ook zijn, maar als iedereen als een bezetene gaat bieden (vooral kinderen hebben deze neiging), dan zijn recordbedragen ineens acceptabel. Het geld gaat rond en komt dan dus vanzelf bij je terug. Koehandel is zeker voor de prijs die je er voor betaalt een prima koop.

Houd je van blufspelletjes? Dan vind je Koehandel zeker leuk. Jammer genoeg niet meer in de Nederlandse versie te krijgen. Als het einde van het spel nadert schieten de prijzen van alle dieren omhoog, dus geef je geld niet te vroeg uit. Leef je in de rol van veilingmeester helemaal uit. Prijs de beesten aan voor alles wat je waard bent, heus het helpt!

2 reacties

  1. Hi, ik had een vraag over het handelen in koehandel: Als je de hoogste bieder bent maar je bluft hoeveel geld je voor de kaart betaalt. Wat zijn dan de consequenties voor de bieder als hij niet kan betalen?
    Mvg Nick

    1. Als je meer biedt dan je kunt betalen, laat je al je geldkaarten zien en start de veiling opnieuw. Als iedereen weet hoeveel geld je hebt ondergraaft dat wel je positie in het spel, dus zonder risico is de tactiek niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *