De vooravond voor Spiel

Geplaatst door

Het is nu echt bijna zo ver, morgen begint Spiel. Ik heb er heel veel zin in, maar vind het ook een beetje spannend hoe het zal zijn om naar een beurs te gaan in Coronatijd. Ik heb dan ook geprobeerd om me zo goed mogelijk voor te bereiden op Spiel en wil in dit blogje nog tien tips delen.

 1. Koop je kaartje online want er is dit jaar geen kaartverkoop aan de kassa. Er worden maximaal 30.000 mensen per dag binnen gelaten. Het kan dus zijn dat op een gegeven moment de kaarten voor een bepaalde dag zijn uitverkocht. Kaartjes staan op naam en zijn niet overdraagbaar dus mocht iemand je aanbieden om zijn of haar kaart over te nemen: doe het niet want je komt er niet mee naar binnen.
 2. Zorg dat je voldoende (medische) mondkapjes bij je hebt. Je moet hem echt de hele tijd in de beurs ophouden en dan is het vast heel fijn om om de paar uur een schone op te zetten. De stoffen mondkapjes die in Nederland veel gebruikt werden, tellen overigens niet als medisch mondkapje dus daarmee kom je er niet in. Je mondkapje heb je overigens volgens mij ook nodig als je in Essen zelf nog andere (overdekte) dingen wilt doen zoals boodschappen, winkelen, uit eten of naar een musea. Je kunt er dus niet genoeg van meenemen.
 3. Zorg dat je kan laten zien dat je geënt, getest of genezen bent (3G noemen ze dat in Duitsland). Als je dat niet kan, dan kom je er niet in. Als het goed is kan je je in de buurt van het beursgebouw ook nog laten testen, maar ik weet niet hoe dat werkt. Zorg dus ook dat je telefoon opgeladen is en blijft zodat je de Corona Check app kunt gebruiken (neem bijvoorbeeld een extra powerbankje mee voor geval van nood).
 4. Neem geen grote (Cajon) rugzakken mee, die zijn met ingang van dit jaar verboden. Het lijkt me wel verstandig om zelf één of meer handige draagtassen mee te nemen (grote boodschappentas ofzo) omdat de gratis plastic tasjes altijd wel heel snel in je handen gaan snijden als er zware spellen in zitten. Je kan eventueel tassen en koffers (tegen betaling) laten bewaren in de garderobe (en ze voor een klein bedrag vervolgens zo vaak als je wilt laten bijvullen).
 5. Neem wat te eten en drinken mee. Je kan eten en drinken op de beurs kopen, maar je mag het ook meenemen. Omdat je de hele tijd je mondkapje op moet houden kan je alleen niet even snel tijdens een spelletje wat eten of drinken. Daar zal je dus af en toe echt even een pauze voor moeten inbouwen. Er is tussen alle beurszalen in een soort binnenpleintje waar je in de open lucht mag eten en drinken. Als ik het goed begrepen heb, worden daar ook de foodtrucks naar toe gestuurd die normaal in de Galeria staan zodat je je toch kan vergrijpen aan je jaarlijkse Bratwurst met pommes.
 6. Neem voldoende contant geld mee. Duitsland is nog een echt cash-land. De laatste jaren waren er wel steeds meer stands op Spiel waar je met je pinpas kon betalen, maar ook nog genoeg stands waar je alleen contant kon afrekenen. Rijd dus van te voren even langs de pin in Nederland zodat je niet bij het beursgebouw in een lange rij voor de pinautomaat komt te staan.
 7. Denk aan je groene sticker als je met de auto komt. Het is nu een beetje laat om er nog online één te gaan regelen, maar als je hem vergeten bent dan zou je kunnen overwegen om in Duitsland naar een tüv-garage te gaan (tüv is soort van de Duitse tegenhanger van onze APK) om daar er ter plekke één te kopen (klaar terwijl u wacht). Volledig elektrische auto’s met een Duits kenteken hebben er geen nodig (die hebben een E-tje op hun kenteken staan), maar je Nederlandse elektrische bolide moet gewoon van een groene sticker worden voorzien.
 8. Vergeet de persoonlijke hygiëne niet. Het is fijn voor jezelf én voor anderen als je persoonlijke verzorgingsproducten als deodorant en een handgelletje meeneemt (er staan overigens ook handgel dispensers op de beurs, maar ik heb geen idee of dat dat de fijne geurloze variant is of dat plakkerige spul dat naar bier stinkt)
 9. En dan komen we nu bij de leukste tip: bereid je voor. Ook al zijn er veel minder uitgevers en nieuwe spellen dan andere jaren, het zijn er nog steeds heel veel. Bekijk de lijst met nieuwe spellen op BGG, print de plattegronden van de beurs uit en markeer daarop de stand waar de spellen zijn waar je in geïnteresseerd bent. Op die manier mis je niets. Of laat je verrassen en loop gewoon lekker rond, dat kan natuurlijk ook altijd maar dan mis je misschien wel net dat ene spel van je favoriete auteur bij die kleine onbekende uitgever.
 10. En de laatste tip (of wens) is houd je netjes aan de regels, geef anderen de ruimte en wees vriendelijk. Loop de andere bezoekers dus niet omver, laat geen afval slingeren, help na het spelen van een spel met het weer klaarzetten van het spel voor de volgende spelers  en wees begripvol als iets niet zo gaat als je had gehoopt. Als we dat allemaal doen dan weet ik zeker dat we straks op een geweldig evenement terug kunnen kijken. Veel plezier voor wie gaat!

3 reacties

 1. Ben zelf ook erg geinteresseerd hoe het met de metro gaat. Voorgaande jaren was dat als sardientjes in een blik.
  Kan een tip zijn om dit jaar metro 11 niet te gebruiken.

  1. Ik ben nooit met het OV naar Spiel gegaan dus dat is inderdaad een blinde vlek voor me. Dus dank voor de aanvulling. Waarschijnlijk helpt het om net wat later naar de beurs te gaan om de ergste drukte te vermijden. Of je zou een taxi kunnen nemen als de afstand niet te lang is (taxi’s zijn in Duitsland vaak goedkoper dan in Nederland).

   Het OV in Essen is op woensdag zwaar ontregeld doordat er een grote bom uit WO2 is gevonden. Er is een groot gebied volledig ontruimd. Ze gaan proberen hem te ontmantelen. Ik heb geen idee hoe lang dat gaat duren maar misschien is het verstandig om donderdag even je OV route te checken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *