Be Prepared!

Geplaatst door

Vanaf morgen openen de deuren van de Messe in Essen voor de 2009 editie van Spiel. Ik ga zelf pas zondag en moet dus nog een paar dagen wachten. Ik ben volgens mij voor het eerst in 2002 naar Spiel geweest en dus wordt dit mijn achtste bezoek en kan ik mezelf dus een ervaren beursganger noemen. Op verschillende plaatsen op het web zijn tips te vinden voor mensen die voor het eerst naar Spiel gaan en daar wil ik graag ook een bijdrage aan leveren.

Tip 1: Cold Cash
Het motto van Spiel is “komm, spiel mit”, maar dat wil zeker niet zeggen dat er geen spellen te koop zijn. In tegendeel zelfs! In tientallen winkeltjes kan je oude en nieuwe spellen kopen tegen vaak erg scherpe prijzen. Je kan echter bijna nergens met plastic betalen en je zal dus voor voldoende contanten moeten zorgen. Bij het beursgebouw is een pinautomaat aanwezig, maar dit is er maar één. Als je hier geld wilt tanken, zal je dus rekening moeten houden met een lange rij wachtenden voor je. Persoonlijk vind ik dat zonde van mijn Spiel-tijd en dus zorg ik dat ik voor vertrek al geld gehaald heb. Een ander voordeel daarvan is dat je goed weet wat je allemaal uitgeeft. De spellen zijn per stuk dan wel goedkoop, maar als je er veel van koopt vliegt het geld toch uit je handen.

Tip 2: de innerlijke mens wil ook wat
Natuurlijk zijn er meerdere plaatsen op de beurs waar je een hapje of drankje kan halen. Het hapje is echter doorgaans wel een vette Duitse hap en daar moet je van houden. Bovendien is het niet echt goedkoop. Het is op de beurs volkomen normaal en legaal om zelf je eten en drinken mee te nemen. Mijn tip is dan ook om vooral van die gelegenheid gebruik te maken. Het kost minder geld, minder tijd en is vaak nog smakelijker ook. Ik raad je aan om wat extra drinken mee te nemen dan je normaal op een dag drinkt. Op de beurs is het vaak warm en dat maakt dorstig.

Tip 3: laat de dag op rolletjes verlopen
Veel spiel-gangers nemen zich voor om pas aan het eind van de dag spellen te gaan kopen, want anders moet je er de hele dag mee slepen. Vaak gaat dit al heel snel mis omdat je dat ene koopje echt niet kan liggen of omdat de stapels wel heel hard slinken en je niet achter het net wilt vissen. En als het eerste spel gekocht is, dan volgen er vaak meer. Vanzelfsprekend kan je van de standhouder een plastic tasje krijgen om je nieuwe aankopen in mee te nemen. Het grote nadeel van plastic tasjes is dat ze zo verschrikkelijk in je hand gaan snijden als ze zwaar zijn en je veel moet dragen. Neem dus vooral van huis een grote rugzak of boodschappentas mee (of twee). Dit draagt veel comfortabeler. Nog beter is het om een trolley aan te schaffen (je weet wel, zo’n karretje waar onze bejaarde medemens zijn boodschappen in vervoert). Het kost was, maar je hebt er zoveel plezier van.

Tip4: zweetheet
Ga er vanuit dat het druk is op de beurs en dat daardoor de temperaturen snel oplopen. Trek dus vooral je dikste wintertrui niet aan en neem voor de zekerheid een spuitbus deodorant mee (geloof me, hoe vanzelfsprekend deze tip lijkt, er lopen op Spiel heel wat mensen met klotsoksels rond die de heilzame werking van deodorant nog moeten ontdekken). Het ideaalst is het om een t-shirt met vestje aan te trekken, dat vestje kan dan mooi uit als het te warm wordt. En trek ook vooral confortabele schoenen aan, Spiel is groot en je loopt dus heel wat af.

Tip 5: doe je huiswerk
Op de beurs zijn ongelovelijk veel spellen te krijgen. Misschien ben je voorzien van een blackberry of iets dergelijks en kan je ter plekke het net raadplegen om te achterhalen voor extra informatie over een spel (het verschil tussen een koopje en een miskoop is zo gemaakt), maar voor de meeste mensen gaat deze vlieger niet op. Verdiep je daarom van te voren in welke titels uitkomen en wat de eerste reacties zijn. En vergeet vooral niet om ook nog even stil te staan bij oudere spellen die je altijd al had willen hebben. Het zou zo maar kunnen dat je deze voor een grijpstuiver mee kan nemen.

Tip 6: vergelijk je rijk
Concurrentie is een mooi iets, maar werkt alleen als de consumenten (jij dus) alert zijn. Vergelijk daarom de prijzen voor je iets aanschaft, er kan zo een paar euro verschil zitten tussen de ene kraam en de andere. Als je een echte krent bent, is het slim om pen en papier mee te nemen zodat je op kan schrijven bij welke kraam (ze hebben allemaal een nummer) je welk spel voor welke prijs hebt gezien. Het kost wat meer tijd misschien, maar dan zou het zo maar kunnen dat je aan het eind van de dag budget over houdt voor nog een extra aankoop!

Tip 7: talen naar taal
Sommige spellen worden door verschillende uitgevers uitgebracht en zijn daardoor in verschillende talen beschikbaar. Als je zo’n titel koopt, moet je dus wel even opletten of je een editie in de taal van jouw keuze meeneemt. Doorgaans zijn Engelstalige spellen wel iets duurder dan de Duitse, maar misschien heb je het prijsverschil er graag voor over.

Tip 8: dit is mijn kuil
Wie is er als kind niet uit een op een andere dag door een Duitser gegraven kuil geschopt? Op Spiel kan je dit ook zo maar gebeuren, maar dan met speelruimte. Niet iedereen vind het leuk als onbekenden aanschuiven om ook mee te spelen. Persoonlijk vind ik dit niet zo netjes, maar je kan mensen helaas niet dwingen. Als je een leeg plekje denkt te spotten is het dus heel belangrijk om vriendelijk te vragen of het betreffende groepje je mee wil laten spelen. Hierbij wil ik alle Nederlanders oproepen om het goede voorbeeld te geven. Als je plekjes over hebt, nodig dan vooral mensen uit. Dit is meteen een mooie kans om een praatje aan te knopen waaruit zo maar een paar goede speeltips kunnen komen.

Tip 9: goede manieren zijn gratis
Met zo veel mensen in een kleine ruimte moet je een beetje rekening met elkaar houden. Het zijn de bekende irritaties (duwen, voordringen, rommel laten slingeren) die ook op een spellenbeurs het plezier van mensen kan vergallen. De beurs wordt zo leuk als we het zelf maken en accepteer daarom dat het druk is en je dus wat rustiger moet lopen. Ga niet midden in het gangpad staan praten met bekenden die je tegenkomt. Gooi vooral je afval in één van de vele prullenbakken die op centrale punten staan opgesteld. En blijf vooral beleefd en vriendelijk. De standhouders, buspersoneel en uitleggers zijn hard aan het werk en er is niets mis mee om dank je wel te zeggen, zelfs als het niet helemaal goed ging.

Tip 10: verborgen kosten
Als je met de auto komt, dan moet je er rekening mee houden dat je bij het verlaten van de parkeerplaats nog de parkeerkosten moet afrekenen (circa 5 euro). Geef dus vooral niet al je geld uit op de beurs, maar zorg dat je (net) genoeg over houdt voor deze kostenpost. Automobilisten doen er verder goed aan om een milieusticker te regelen (kan bijvoorbeeld bij de ANWB). Het schijnt dat het voor het bezoek aan het beursgebouw waarschijnlijk niet nodig is, maar je zal maar verkeerd rijden. En als je zo’n sticker hebt, kan je later in het jaar tenminste nog een keer terug gaan voor een bezoekje aan Essen-centrum zelf in combinatie met de leukste spellenwinkel die er is (All Games).

Ik wil tenslotte iedereen die naar Spiel gaat heel veel plezier wensen. Het gaat vast weer een geweldig spellenfeest worden.

2 reacties

 1. Mijn aankopen van dit jaar:

  – Shanghaien
  – Incan Gold
  – For Sale
  – Jaimaica
  – Diamnonds Club
  – Chicago Express
  – Finca

  Zoals je ziet allemaal spellen die het jaar ervoor uitkwamen, ik schaf bijna nooit iets nieuws aan…ik loop lekker gezellig achter de feiten aan. Kat uit de boom kijken, zeg maar.
  Ik was afgelopen donderdag geweest en het was rete druk! Ik vind voor de drukte maakt het niet uit wanneer je gaat, elke dag is druk.

 2. Jij ook alvast veel plezier toegewenst.

  Ik kan er bijna niet meer van slapen als een klein kind voor Sinterklaasavond. 😛
  Maar ik mag dan al vrijdag gaan.
  En hopelijk komen we allemaal met mooie volle tassen terug. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *