Geen Spiel, wel Spelen

Geplaatst door

Morgen ga ik naar Spiel en vanzelfsprekend kijk ik daar ontzettend naar uit. Eugène is donderdag al geweest en terug gekomen met een aantrekkelijke stapel spellen. Het was dan ook niet moeilijk om een dealtje te sluiten om bij hem een aantal van zijn nieuwe aankopen te komen proberen. Maandag komen hij en Peter Hein bij mij en dan komen (een aantal) van mijn aankopen op tafel.

Allereerst hebben we drie potjes Dominion gedaan met een mix van een vier kaarten uit het basisspel en zes kaarten uit de Seaside uitbreiding. Dominion heb ik inmiddels vaak genoeg gedaan om de kaarten te kunnen dromen. Ik moest dus echt weer even alert zijn op de nieuwe mogelijkheden die de nieuwe kaarten boden. Mijn eerste indruk is heel positief, er zitten echt hele interessante kaarten tussen die het spel weer een hele nieuwe dimensie geven. De meest opvallende toevoeging zijn de duration kaarten. Deze kaarten speel je (en geven je meestal meteen een actie) maar laat je vervolgens liggen tot de volgende beurt waarin ze je weer een actie geven (maar waarvoor je dus geen kaart hoeft te spelen).

Na Dominion hebben we Agricola gedaan met de Farmers of the Moor uitbreiding. Als je het eenmaal gaat spelen valt het allemaal wel mee met hoeveel regels erbij komen maar de eerste ronde klinkt het best overweldigend. Er zijn globaal drie veranderingen. Allereerst kan je acties uitvoeren zonder je gezinsleden in te zetten. Dit doe je door één van de openliggende kaarten te kiezen. Op deze kaarten staan verschillende acties en je mag dan zelf weten welke actie je uitvoert. Deze acties heb je nodig om de twee andere nieuwigheden in het spel in te zetten. De meest duidelijke nieuwigheid is dat er ook paarden in het spel komen. Deze kunnen flink veel punten opleveren (één punt per paard zonder maximum), maar zijn minder makkelijk tot voedsel te verwerken (heb je een speciale oven voor nodig die pas later in het spel komt). De andere verandering is dat je bord aan het begin niet langer bouwrijp is. Op sommige stukken groeien bomen of ligt een moerasje. De bomen kan je kappen verbranden en dit levert respectievelijk hout (en een leeg veld) of een geploegde akker op. Het moeras kan gebruiken voor de turfwinning. Dit turf heb je nodig om je gezinsleden warm te houden (want in de oogstfase willen ze behalve eten ook hun handen warmen aan de kachel). Ik heb me prima met deze uitbreiding vermaakt. Hij voegt een aantal nieuwe keuzemogelijkheden toe waardoor het onmogelijk wordt om alles een beetje te doen, je moet gewoon sommige dingen laten liggen (ik had nu bijvoorbeeld geen stenen huis en een gezin van slechts 3 gezinsleden). Ik denk dat hierdoor het aantal strategieën om het spel te spelen zal toenemen, maar voor ik daar echt iets van kan vinden, zal ik het spel vaker moeten doen.

Als laatste hebben we de opvolger van Agricola en Le Havre gedaan, namelijk At the gates of Loyang. Na de uitleg van Eugène was het ons beide volkomen onduidelijk wat nou slim was om te gaan doen en dus zijn we maar gewoon gaan experimenteren (oefenpotje). Na een aantal rondes begon het kwartje te vallen en toen werd het spel ook steeds leuker. Het spel deed mij vooral erg aan Jambo denken. Net als in Jambo moet je goederen (in dit geval verschillende groenten) zien te verkrijgen zodat je ze vervolgens kan verkopen. Een belangrijke bron van groenten is door ze te planten en later te oogsten. Iedere ronde krijg je er een nieuw veldje bij en kan je dus iets inzaaien (als het veld weer leeg is moet je het de rest van het spel braak laten liggen). Behalve zelf verbouwen kan je groenten ook kopen voor geld of ze ruilen tegen andere groenten bij bepaalde marktkramen. En net als in Jambo zijn er personenkaarten waarmee je leuke acties kan doen. Met de groentehandel verdien je geld en hiermee kan je stappen zetten op een soort overwinningsspoor. Mijn overall oordeel was dat ik het best een aardig spel vond, maar dat ik denk dat het leuker wordt als je het vaker doet omdat je dan beter snapt waar je mee bezig bent.

Na Loyang was het tijd om weer op te stappen en huiswaarts te keren. Vanavond ga ik vroeg onder de wol zodat ik morgen helemaal los kan op Spiel! Doordat ik vandaag al nieuwe Essen-releases heb mogen spelen heb ik vandaag ook al een beetje een Spiel-gevoel gehad. Het was een leuke dag en ik hoop dat dat morgen ook zo gaat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *