De Betoverde Doolhof

Geplaatst door

1-4 spelers
30 minuten
Auteur: Max J. Kobbert
Uitgever: Ravensburger (1986)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De Betoverde Doolhof lag al in de winkels toen ik nog in de doelgroep (kinderen vanaf 8 jaar) viel. Er zijn maar weinig spellen die twintig jaar in de schappen blijven liggen, dus dit spel is al een echte klassieker. Hoe zou het spel de tand des tijds hebben doorstaan?

De Betoverde Doolhof is een echt familiespel: simpele regels, flinke portie geluk en een beetje tactiek. Het bord bestaat uit een aantal vierkante tegels met daarop de gangen van de doolhof. Op sommige tegels staat een plaatje. Deze plaatjes staan ook op losse schatkaartjes. Deze kaartjes worden onder de spelers verdeeld (zodat iedereen evenveel kaartjes heeft). Het doel van het spel is om de schatten op jouw kaartje in de doolhof op te pikken.

De spelers bekijken hun bovenste kaartje, maar houden dit nog geheim. Als je aan de beurt bent mag je één tegel het doolhof inschuiven, waardoor een hele rij kaartjes verschuift en er dus nieuwe gangen ontstaan en oude gangen dood lopen. Daarna mag je met je pion zo ver lopen als je kunt en wilt. Kom je bij de schat waar je naar op zoek bent, dan laat je dit aan de andere spelers zien en is je beurt afgelopen. In de volgende ronde mag je dan op zoek naar je volgende schat.

… en de waardering

De Betoverde Doolhof is een prima familiespel. Een hoge geluksfactor is bij spellen voor volwassenen vaak storend, maar in familiespellen juist heel welkom omdat daardoor iedereen kans maakt om te winnen. Als je slim speelt helpt dat, maar soms heeft iemand buitengewoon veel geluk en liggen al zijn schatten voor het oprapen. Vooral als dit de minst kansrijke (lees: jongste) speler overkomt is dat niet frustrerend maar juist heerlijk. Dit spel mag wat mij betreft nog jaren in de schappen van speelgoedwinkels blijven liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *