Rat Hot

Geplaatst door

2 spelers
15-30 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Queen Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Michael Schacht heeft er een handje van om van zijn spellen varianten en uitbreidingen te ontwikkelen en die op zijn eigen site, Spiele aus Timbuktu, te publiceren. Niet zelden wordt dit dan door een uitgever opgepikt en vervolgens van een professionele uitvoering voorzien. Rat Hot is weer zo’n spel, dat eerst door het leven ging als een tweepersoonsvariant van Dschunke.

Uit Dschunke heet Schacht het idee gehaald van langwerpige fiches die de spelers op elkaar stapelen, met als doel de symbolen van de tegenstander te bedekken met die van hen zelf. In Dschunke moeten de fiches binnen een vast raster geplaatst worden, bij Rat Hot mag je alle kanten op.

Op de fiches staan drie vakken, die kratten voorstellen. Sommige kratten zijn leeg, andere bevatten een soort specerij of een rat, beide in de kleuren rood en groen. De bedoeling is om dezelfde specerijen in jouw kleur aan elkaar te leggen, wat punten oplevert. De hoogte van het krat maakt niet uit, als de zelfde symbolen maar naast elkaar liggen. Gestapeld wordt er zeker, want die specerijen van de tegenstander moeten natuurlijk bedekt worden!

De ratten vormen een extra uitdaging in het spel. Deze maken het leven van de spelers zuur. Zodra er namelijk aan het eind van een beurt drie ratten in dezelfde kleur zichtbaar zijn, dan verliest de speler met die kleur direct. Er worden dan geen punten meer geteld. Gelukkig mag je twee fiches per beurt trekken en plaatsen, zodat je de rattenplaag meestal wel wat kunt indammen.

Als geen van beide spelers bezwijkt aan een overschot aan ratten eindigt het spel als het laatste fiche gelegd is. Punten scoor je tijdens het spel telkens als je dezelfde symbolen aangrenzend plaatst. Aan het einde volgt nog een extra puntentelling van alle groepen van twee of meer dezelfde symbolen. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Rat Hot is een lekker vlot legspelletje dat liefhebbers van spellensnacks als Flowerpower zal aanspreken. Je zou het zelfs als een driedimensionale verse van Flowerpower kunnen zien, zonder het vaste bord. Wat ik erg leuk vind is het constante risico dat de ratten vormen. Door de dreiging van een rattennederlaag kun je je het niet permitteren om je alleen maar te richten op je eigen specerijen of die van de tegenstander af te dekken. Dat geeft het spel extra spanning en pit. Tel daarbij op dat Rat Hot snel gespeeld is en ook nog eens makkelijk mee op reis kan (het enige dat je nodig hebt zijn de fiches) hebt je hebt hiermee een prima tweepersoonsspelletje in handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *