Spel aan de Maas: 11 april 2006

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Dagmar, Helene, Jacqueline en Niek

Gespeelde spellen:

Iguazu
Mamma Mia

Iguazu

Spelers: Anneke, Dagmar, Helene, Jacqueline en Niek

De opkomst was weliswaar laag, maar dat maakte de avond niet minder gezellig. Dagmar en Niek hadden Iguazu met de pas uitgekomen uitbreiding meegenomen, zodat dit als eerste werd gespeeld.
De uitbreiding biedt onder andere de volgende mogelijkheden: je hebt een tweede bootje, waar je twee edelstenen tegelijk in kunt vervoeren, er is een draaikolk die, wanneer je daarop eindigt, je een plaatsje verder brengt en er is een watereland die je twee extra plaatsen geeft op de weg terug naar de aanlegsteiger. Verder zijn er vier extra biedkaartjes bijgekomen die je mogelijkheden nog verder uitbreiden. Zo kan je op een bepaald moment je scheepjes in veiligheid brengen door ze op de kant leggen en is de hoogste biedkaart in plaats van een zes een zeven geworden.
Als extraatje zit er ook een bever in het spel die de dam repareert wanneer dat nodig is. Aangezien we de bever deze avond niet hebben gebruikt is het mij nog onduidelijk hoe die precies werkt.
Het spel ging van start en al snel hadden de meesten al één of meer edelstenen verzameld. Jacqueline bleef hierin wat achter, maar haalde later in het spel de schade wel enigszins in. Dagmar?s boot stortte over de rand, hetgeen haar een edelsteen kostte om hem weer in de vaart te krijgen. Anneke genoot van het schuiven met de schijven om te kijken of ze nog iemand over de rand kon krijgen. Maar helaas voor haar, het bleef vanavond bij Dagmar.
Nadat iedereen zijn biedkaartjes voor de eerste keer gespeeld had en de tweede ronde werd ingezet bleek dat het spel meteen in deze ronde hoe dan ook zijn einde zou vinden. Niek werd de onstuitbare, dubbele winnaar. Dubbel omdat hij behalve zeven stenen, die op zichzelf al voor een overwinning zorgen, ook nog eens vijf verschillende had verzameld.
Jacqueline werd een goede tweede met zes stenen, Anneke en Helene verzamelden er vijf en Dagmar kwam uiteindelijk op vier. Dit werd mede veroorzaakt doordat Jacqueline op haar terugweg gauw nog een steen van Dagmar had afgesnoept.
Iedereen was het er over eens dat de uitbreiding een leuke draai aan het spel geeft en zeker een goede meerwaarde aan het geheel geeft. Dit kwam uit duidelijk naar voren in de waardering, die was unaniem 4.

Mamma Mia

Spelers: Anneke, Dagmar, Helene, Jacqueline en Niek

Iguazu had ruim een uur geduurd dus tijd voor nog een kleintje. Dat werd Mamma Mia. Helene kende het spel niet, maar zoals altijd is Dagmar degene die de spelregels goed kan uitleggen, dus werd Helene ook in de spelregels van Mamma Mia snel ingewijd.
Het spel wordt in drie rondes gespeeld waarbij je steeds ingrediënten eventueel aangevuld met een pizzakaart aflegt. Het is de bedoeling dat wanneer je de pizzakaart speelt er voldoende ingrediënten onder liggen waar je pizza mee gemaakt kan worden. Iedere speler beschikt over acht pizzakaarten die op twee na blind voor hem liggen. Die twee pizzakaarten heb je op hand, evenals vijf ingrediëntenkaarten. Je mag per beurt meerdere kaarten van hetzelfde ingrediënt spelen, maar slechts één pizzakaart. Je handkaarten worden daarna weer aangevuld tot zeven. Je mag daarbij kiezen uit ingrediënten of pizzakaarten.
In de eerste ronde konden Dagmar, Helene en Jacqueline ieder twee pizza?s bakken. Anneke en Niek kwamen niet verder dan één.
In de tweede ronde scoorde Dagmar met de Pizza Bombastico, waar je minimaal 15 ingrediënten voor moet verzamelen. Niek bakte er deze ronde letterlijk niets van en Jacqueline haalde er slechts één uit de oven. Helene en Anneke deden het beter: ieder twee pizza?s.
In de derde ronde werd het moeilijker. Zowel Helene als Dagmar lukten het niet iets te bakken, terwijl zowel Anneke als Jacqueline ieder een Pizza Bombastico konden maken. Niek bleef ook deze ronde bescheiden met één pizza.

Uitslag: Anneke en Jacqueline ieder 5 pizza?s, Dagmar en Helene ieder 4 en Niek kwam dus niet verder dan twee stuks.
Waardering: Dagmar 4, Helene, Anneke en Jacqueline 3½ en Niek 2