Voor wie het niet kent, BG Stats is een (niet gratis) app waarop je je speelse leven kan bijhouden. Je kan er in bijhouden welke spellen in je kast staan en welke spellen je gespeeld hebt. En met wie je die dan speelde, waar dat was, wie de startspeler was en natuurlijk hoe iedereen scoorde. Als je braaf al deze gegevens invult, dan kan je na verloop van tijd in de app mooie statistiekjes zien over je speelse bestaan. Vooral de maand- en jaaroverzichten die je zo kan maken, zijn heel populair en worden veel gedeeld op sociale media.
Ik houd al jaren op Boardgamegeek bij welke spellen ik in de kast heb staan en welke spellen ik heb gespeeld. Deze informatie gebruikte ik altijd om mijn oude maandoverzichtjes te maken. Ook op Boardgamegeek kan je overigens allemaal extra informatie toevoegen, zoals wie je medespelers waren. Dat heb ik echter nooit gedaan. Ik vond het genoeg om te weten wat ik gedaan had, maar om nou bij te houden met wie en wie er dan won vond ik zonde van mijn tijd. Dit werkt en werkte prima. Je kan er alleen niet van die leuke overzichten van maken…
En dat begon toch een beetje te trekken. Ik zag om me heen steeds meer mensen BG Stats gebruiken en die toverden dan met een druk op de knop van die mooie overzichten tevoorschijn. In de afgelopen kerstvakantie ben ik daarom overstag gegaan en heb ik BG Stats op mijn telefoon gezet.
Wat ik heel fijn vond is dat ik al mijn Boardgamegeek data kon importeren in de app. Mijn hele spellencollectie en welke spellen ik had gedaan stonden er dus meteen in. En dus kon ik ook meteen een mooi plaatje van 2024 maken. Omgekeerd werkt het trouwens ook. Je kan de app aan Boardgamegeek koppelen zodat de potjes die je speelt ook op Boardgamegeek worden geteld.
Met ingang van dit jaar ben ik ook in de app gaan invullen met wie ik heb gespeeld en wat onze scores waren. Je kan met de app ook bijhouden hoe lang een potje duurde en waar je hebt gespeeld, maar dat vind ik niet zo interessant dus die gegevens houd ik niet bij. Dat je het kan meten en bijhouden wil per slot van rekening niet zeggen dat je dat ook moet doen.
Ik ben nu dus bijna twee maanden bezig met het bijhouden van mijn speelse leven op BG Stats en dat is een mooi moment om eens te reflecteren op hoe dat bevalt.
Allereerst het gebruiksgemak. Ik moest, zeker in het begin, best even zoeken hoe ik nou gegevens toevoeg aan de app. Maar al doende werd ik er steeds handiger in en nu lukt het me redelijk snel. Voor spellen die ik al eerder heb gedaan is het een eitje, maar als ik spellen voor het eerst doe, dan is het net wat meer werk. Dan moet je namelijk eerst het spel toevoegen. Dat voelde voor mij alsof ik het spel toevoegde aan mijn collectie, maar dat is niet zo. Als je dat wilt doen dan moet je namelijk bij het spel eerst nog een vinkje zetten dat je het bezit.
Wat ik heel fijn vind aan de app is dat er scoreformulieren in zitten voor heel veel spellen. Je kan dan in de app het scoreformuliertje invullen in plaats van dat je dat met pen en papier doet. De app rekent dan moeiteloos de eindstand uit. De eindscores staan dan ook meteen goed in de app en hij bewaart de scoreformulieren zodat je die later nog eens kan bekijken.
De app kan je verder natuurlijk de beschrijvende statistieken laten zien: hoeveel spellen heb je gespeeld, hoeveel daarvan speelde je voor het eerst, met hoeveel mensen heb je gespeeld en wat is je H-waarde (een H-waarde van 4 wil zeggen dat je die periode 4 spellen ten minste 4 keer heb gespeeld). De app maakt er meteen een paar mooie plaatjes bij, waarin je bijvoorbeeld kan zien op welke dagen van de maand je hebt gespeeld en op welke dagen van de week er vooral een spel bij je op tafel verschijnt. Ik heb er wel plezier in om dit soort cijfers af en toe eens te bekijken en dan vooral op de momenten dat ik heel veel gespeeld heb.
Maar de app laat je ook wat confronterender cijfers zien. Zo geeft de app aan hoeveel tijd je aan spellen spelen hebt besteedt. Dit doet hij niet alleen voor de mensen die braaf bijhouden hoe lang elk potje duurt, maar ook voor de mensen die deze informatie niet invullen. Voor deze groep maakt hij gewoon een schatting op basis van gemiddelden. Zo heb ik vorig jaar volgens de app ongeveer 473 uur spellen zitten doen. Dat zijn dus bijna 15 volle werkweken voor mij (ik werk 32 uur per week). Je gaat je toch afvragen of je niet wat nuttigers in die tijd had moeten doen.
Een ander confronterend cijfer is je winstpercentage. Ik wist wel dat mijn man vaker wint dan ik en dat vond ik prima. Hij is behoorlijk fanatiek en als hij wint dan is de kans groter dat hij nog een spelletje wil doen. Dat is wat mij betreft een mooie win-win-situatie. Maar als het dan in een cijfer wordt uitgedrukt, dan is het toch net wat minder leuk. Aan het begin van het jaar was ik serieel van hem aan het verliezen. En als je dan ziet dat je een winstpercentage van 0% hebt en hij op 100% staat, dan is dat toch niet zo leuk om te zien. Gelukkig keerde het tij weer en heb ik sindsdien ook af en toe gewonnen en sta ik dus niet meer op die gehate 0%.

Je kan ook nog per spel bekijken wat je winstpercentage is, wat de hoogste en laagste scores zijn en wat de gemiddelden zijn per speler. Mijn man en ik spelen regelmatig een potje Scrabble. En ik weet dat hij beter is. Hij speelt het spel veel langer dan ik en speelt daarnaast ook continu Wordfeud en heeft daardoor meer ervaring. En dat loont bij Scrabble. Vind ik helemaal prima, als ik dan een keer win, dan smaakt het extra zoet. Maar nu heb ik al zeven keer op rij verloren en dat vind ik dan toch wel confronterend om te zien. Zonder de app wist ik wel dat ik al een tijdje niet meer gewonnen had, maar wist ik echt niet hoe vaak dat was. Nu zie ik het getal op lopen en begint het toch een beetje een dingetje te worden. En ook de andere cijfers zijn duidelijk in het voordeel van mijn man. Ik heb alleen de hoogste en laagste verliezende scores op mijn naam staan en of dat nou iets is om trots op te zijn…
En dat is voor mij het grootste nadeel van deze app. Bij het spelen van spellen gaat het me om de lol die ik heb en niet of ik win. Het is natuurlijk leuk om te winnen, maar mijn speelplezier hangt er niet van af. Maar ik blijk het dus minder leuk te vinden als ik lange tijd of structureel niet win en dat valt me toch een beetje van mezelf tegen.
Wat ook interessant / erg is: je kunt in sommige overzichten zien, wat je winst percentage had moeten zijn bij volledige toeval, dus 33% bij een potje met drie spelers. En wat je werkelijke percentage is. Per spel, maar ook geaggregeerd… in mijn geval best confronterend :-).
Oe! Dat klinkt inderdaad als een cijfer wat ik misschien maar beter niet kan kennen. Hahahahaha. Dank voor de waarschuwing.