Op het forum van Bordspelmania kwam ik kort geleden een draadje tegen over een BGG-tool. In deze tool vul je je BGG-username in en de tool berekent vervolgens de waarde van je collectie (als je tenminste netjes in BGG hebt bijgehouden welke spellen je in de kast hebt staan).
Ik heb een kamer vol met spellen en houd op geen enkele wijze bij wat de waarde van de spellen is (ik verkoop ook eigenlijk nooit spellen). Maar als het je zo makkelijk wordt gemaakt om een indicatie van de waarde te krijgen, dan wil ik het weten ook. Mijn 512 spellen zijn volgens deze tool ongeveer tien duizend dollar waard. Van 39 spellen geeft de tool aan dat die nooit verhandeld zijn en dus niet meegenomen worden in de berekening.
De berekening is gebaseerd op verkopen die via Boardgamegeek zijn verlopen. Je krijgt zowel de gemiddelde prijs als de mediane prijs (sorteer de prijzen van hoog tot laag en neem de middelste waarneming) In deze berekening worden prijzen in verschillende valuta meegenomen, maar de meeste bedragen zijn in dollars. Je kan per spel een lijst oproepen waarop je kan zien tegen welke prijzen de spellen zijn verkocht. Hoe leuk dit soort overzichten ook zijn, de vraag is wel hoeveel het zegt over de waarde van mijn Nederlandse collectie in Nederland op dit moment.
Allereerst zie je dat veel waarnemingen in Amerikaanse dollars zijn gewaardeerd. Dit zullen daarom vaak spellen zijn die verkocht zijn aan een Amerikaan. De prijzen weerspiegelen dus de waarde op de Amerikaanse markt. Spellen zijn niet overal op de wereld even goed verkrijgbaar. Er zijn dus vast spellen die in Amerikaan populair zijn maar niet meer goed verkrijgbaar die daar gouden bergen opleveren, terwijl het spel in Nederland goed verkrijgbaar is en dus tweedehands voor veel minder geld van eigenaar wisselt. Omgekeerd is natuurlijk ook mogelijk.
Verder krijg je pas een betrouwbare waarde als je genoeg waarnemingen hebt. Mijn colleges statistiek zijn inmiddels zo ver weggezakt, dat ik niet meer kan berekenen hoeveel waarnemingen genoeg zijn, maar doorgaans heb je flink wat waarnemingen nodig. Zo was volgens mij de vuistregel om iets zinnigs te kunnen zeggen over wat de gemiddelde Nederlander vindt, dat je dan ten minste duizend a-select gekozen Nederlanders moet hebben bevraagd. Sommige spellen worden heel vaak verkocht (bijvoorbeeld Agricola), terwijl andere spellen maar heel beperkt worden verhandeld. De prijs van een spel dat maar een enkele keer is verhandeld is veel minder betrouwbaar dan de prijs van een spel dat heel vaak is verhandeld. Al is het maar doordat uitbijters (extreem hoge of lage prijzen) veel minder sterk het gemiddelde beïnvloeden (de mediane prijs is hier iets minder gevoelig voor).
Prijzen zijn verder niet constant. Er zijn spellen die op een bepaald moment niet meer verkrijgbaar waren en voor bizarre prijzen verkocht werden (Avé Ceasar en Chinatown bijvoorbeeld). Uitgevers zijn natuurlijk ook niet op hun achterhoofd gevallen. Als je bizar hoge prijzen ziet dan betekent dit dat de vraag veel hoger is dan het aanbod en dat het dus best eens een goed idee zou kunnen zijn om het spel opnieuw uit te brengen. Vervolgens dalen de prijzen dan weer gegarandeerd. Het tooltje gebruikt als ik het goed zie alle prijzen die beschikbaar zijn, dus ook de prijzen van jaren geleden. De prijs van dit moment zou daar best eens vanaf kunnen wijken.
Wat jouw spel waard is wordt verder natuurlijk ook sterk beïnvloed door de conditie en uitvoering van jouw spel. Van sommige spellen zijn in de loop der jaren verschillende edities uitgebracht (denk aan alle versies van het Kolonisten van Catan bordspel). Luxe uitvoeringen zijn vast meer waard dan de basis uitvoering. En hoe netter het spel is (voorzichtig behandeld, goed ingepakt, weinig mee gespeeld), hoe meer geld het waard is.
Kortom, deze tool geeft je een indicatie van de waarde van je collectie. Het is een schatting met veel onzekerheden, dus reken jezelf vooral niet te rijk. Als het al iets laat zien, is het dat het overgrote deel van de spellen niet waardevast zijn. Spellen moet je dus vooral kopen omdat je ze wilt spelen. En als je dan plezier hebt, dan is dat voor mij de belangrijkste waarde van je spellencollectie!
Aardige tool inderdaad. Wel nuttig om door te klikken naar de actuele prijzen, die soms heel anders zijn dan de median en mean. Mijn Wallace's liggen goed in de markt, maar ja, die verkoop ik nooit. Een spelletje als Royal Turf (Knizia, ALEA kleine doos) is vorige maand druk verhandeld tussen de 50 en de 95 euro. Malle Amerikanen om zoveel te betalen voor een gezellig gokspelletje voor tussendoor. Ik ben geen handelaar, dus ik houd de mijne gewoon.