Bordspellen: het begin van het einde….

Geplaatst door

De ontwikkelingen op computer-gebied gaan razendsnel. Computers worden sneller, kunnen meer, worden kleiner en nemen op steeds meer gebieden taken over. Kijk bijvoorbeeld eens naar muziek. Je moet tegenwoordig echt je best doen om een platenzaak te vinden om een cd te kopen. Schijnbaar loont het uitbaten van zo’n winkel niet meer omdat mensen hun muziek online downloaden. Hetzelfde geldt voor de verkoop van dvd’s. Films en series kan je nu “on demand” downloaden bij je kabelbedrijf. Een ander gebied waarop het fysieke product het lijkt te gaan afleggen tegen de digitale variant is het boek. E-readers worden steeds beter en handzamer en steeds meer mensen stappen daarom over van papier naar pixels. Ik ben nog niet zo ver, maar vrees dat ik hopeloos ouderwets aan het worden ben.

Op spellengebied zie je nu vooral dat van succesvolle spellen, apps worden gemaakt waardoor je het spel ook op je tablet kan spelen. Het voordeel van een app is dat ze veel goedkoper zijn dan het spel zelf, dat je ze ook alleen kan spelen en dat je ze meestal ook online kan spelen tegen mensen die op een heel andere plaats zijn. Ik speel bijvoorbeeld regelmatig samen met Niek en Peter Hein een potje Stone Age. Dit kan gewoon terwijl Peter Hein in Delft is, ik thuis in Voorhout op de bank zit en Niek op zakenreis is in het buitenland. Helaas zit er geen chatfunctie in Stone Age, dus daarvoor gebruiken we dan What’s app.

Kosmos heeft recent aangekondigd dat ze apps gaan inzetten om bestaande spellen leuker te maken. Hoe dat precies gaat werken, weet ik niet. Maar ik kan me voorstellen dat je op bepaalde momenten tijdens het spel filmpjes kan laten zien (net als in computerspellen) die sfeerverhogend werken. Of misschien kan je wel een “augmented reality” maken waarbij je op je scherm ziet wat er op het bord gebeurd. Bijvoorbeeld dat je bij Catan je iPhone boven het bord houdt en dat als je dan de camera op de rover richt je in plaats van die zwarte pion je een echte rover ziet die je misschien nog wel een speltip geeft ofzo. Ik kan me tenslotte voorstellen dat de puntentelling soms overgenomen kan worden door de iPad.

De vraag is of alle online toepassingen, het bordspel zelf (net als bij cd’s, dvd’s en boeken) zal gaan verdringen. Ik hoop van niet. Ik vind het gezelliger om gezamenlijk aan tafel een spel te doen dan online. Je hebt meer contact met elkaar als je samen om de tafel zit. En dan is het leuker om een mooi bord, met mooie speelstukken op tafel te hebben staan dan om samen naar een tablet te staren. Ik vind het bovendien leuk om naar mijn spellenkasten te kijken en te zien welke spellen ik heb. En het downloaden van een app is in de verste verte niet zo leuk als de stanspret die een vers spel oplevert.

Ik denk dus dat de virtuele spellen een mooie aanvulling zijn op het ouderwetse bordspel. Ze hebben beide hun eigen functie en kunnen dus prima naast elkaar bestaan. Ik ben vast niet de enige die het liefst gewoon met andere spelers om een tafel zit en een echt spel doet, maar die bij gebrek aan medespelers of in de trein met veel plezier genoegen neemt met een spelletje op de iPad.

Ik verwacht wel dat spellenmakers meer gebruik gaan maken van de mogelijkheden om via apps iets extra’s te doen voor de kopers van een spel. Ik ben dan ook erg benieuwd wat Kosmos precies gaat aanbieden. Verder kan ik me voorstellen dat spelfabrikanten kopers van hun spellen gaan helpen met het uitvogelen van de regels door “tutorials” beschikbaar te stellen. Dit zou al heel makkelijk kunnen door de tutorials van bestaande apps beschikbaar te stellen. En wie weet kunnen de tutorials ook wel zo gemaakt worden dat die gebruikt kunnen worden om meerdere mensen het spel tegelijkertijd te leren. Dit zou de populariteit van spellen wel eens een zetje in de goede richting kunnen geven, aangezien voor veel mensen de spelregels een struikelblok zijn.

Ik voorzie dus zeker nog niet het einde van het bordspel, de spellenwinkel en de spellenavond! Ik ben benieuwd hoe jullie dit zien.

3 reacties

 1. Ik ben het in grote lijnen met je eens, met name wat betreft het spelen van directe implementaties van bordspellen, Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat deze een bordspel gaan vervangen voor mij. Er zijn voor mij echter wel een paar uitzonderingen op deze regel. Ik heb namelijk geen enkele behoefte Ascension in “het echt” te spelen, het rekenen wordt voor je gedaan en het speelt erg snel. Ideaal voor een spel als Ascension. Ik kan me voorstellen dat als de St. Petersburg app uitkomt ik daar hetzelfde over denk, veel boekhouden, constant punten en geld uitdelen. Als de app dat voor je doet, vind ik het met lichtere spellen zoals deze ideaal.

  Ik denk ook dat er nog enorm veel ruimte voor ontwikkeling ligt in spellen die de interactie van een bordspel geven, maar specifiek voor een smartphone / tablet ontwikkeld zijn. Spaceteam is het voornaamste voorbeeld van zo’n spel. Een geweldig spel dat een computer nodig heeft om gespeeld te worden. Ik ken (nog) geen andere spellen als deze, maar die zie ik nog wel komen.

  Ik ben enorm benieuwd naar wat er nog gaat volgen op dit gebied, op dit moment ben ik blij met het aanbod van spellen. Maar ik hoop dat de markt blijft groeien en er meer kwaliteits spellen uitkomen. Want hoewel ze in veel gevallen het bordspel niet vervangen, vind ik het toch een aardig alternatief.

 2. ik werk in een bib en merkt dat er nog veel mensen dvd's komen uitlenen alsook boeken (cd's gaan wel minder en minder), omdat ze het 'fysieke' product toch nog willen hebben, zeker bij boeken. dus ik denk dat het fysieke en digitale nog geruime tijd naast elkaar kunnen bestaan, zeker ook voor spellen…

 3. He Dagmar, ik ben het helemaal met je eens. Er gaat niets boven gezellig met elkaar aan een tafel zitten en een mooi spel doen en inderdaad, het openen van een nieuw spel en alles even door je handen laten gaan is top.
  Ik merk echter wel dat, als je het druk hebt met veel afspraken, je niet regelmatig aan een spel toekomt.
  Ik kom qua spellen zeker niet aan jullie aantallen (zou het wel willen) en dan is een potje tegen een computer of online met vrienden wel een uitkomst.
  Groeten Hilbert Elzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *