Brettspieletreff Stuttgart

Geplaatst door

Afgelopen week zijn Niek en ik een weekje op vakantie geweest naar Stuttgart. Stuttgart is niet zo’n bekende bestemming voor een stedentrip, maar er is genoeg te doen om je er een week prima te vermaken. Autofanaten kunnen hun hart ophalen in het Porsche en/of Mercedes museum, er is een prachtige dierentuin/botanische tuin en er liggen verschillende historische musea in en in de buurt van Stuttgart (zoals het middeleeuws klooster van Maulbronn). Maar zoals het een goed spellenliefhebber betaamd, heb ik voor vertrek even gecheckt wat er op spellengebied te beleven was in Stuttgart. En bij die zoektocht stuitte ik op de website van de Brettspieletreff Stuttgart, oftewel de plaatselijke spellengroep.

Elke dinsdagavond vanaf 6 uur komt deze groep bij elkaar in cultureel centrum Merlin. Je hoeft je niet van te voren aan te melden, maar je kan gewoon binnen lopen als je zin hebt in een spelletje. Op dinsdagavond hadden wij wel zin in een spelletje en dus besloten we om te gaan. Door het vroege begintijdstip wisten we niet zo goed of de spellenliefhebbers gezamenlijk aten. Het antwoord hierop is: nee, ze eten niet gezamenlijk al waren er een paar mensen die ter plekke iets aten (een pizza bijvoorbeeld). We hadden dus goed gegokt door zelf maar vroeg een bakje salade bij de supermarkt uit de saladebar te scheppen (er zat een Rewe naast ons hotel die een prima saladebar had).

Rond een uur of 7 liepen we bij Merlin naar binnen. Het was een ruimte met een barretje waar je wat te drinken (apfelschorle en Fritz Kola voor ons) kon halen en verder tafels en stoelen waar al verschillende groepen mensen spellen zaten te spelen. De bardame wees ons aan wie het aanspreekpunt was voor nieuwkomers en hij (geen idee meer wat zijn naam was), introduceerde ons bij een man en vrouw die net klaar waren met een potje Blokus. Ze wilden wel met ons spelen. Op een tafel lagen verschillende spellen, waaronder Glen More. Aangezien we die allemaal wel eens eerder hadden gespeeld, viel daar de keus op. Bij Niek waren de regels al weer wat weggezakt, dus de Duitse Dame legde het spel nog even aan en daarna konden we beginnen. Tijdens het spel kwamen we er achter dat Glen More één van de lievelingsspellen van deze mensen was en dat ze het ontzettend vaak hadden gespeeld. Niek en ik waren dan ook volkomen kansloos, we werden verpletterd. Ik vond het erg leuk om te zien dat zij met zo’n andere tactiek speelden dan ik altijd heb gedaan.

Toen Glen More was afgelopen, was net een andere tafel ook klaar met spelen en konden we dus mixen. Niek en ik kwamen bij drie andere mensen terecht (2 mannen en een vrouw) die Broom Service met ons wilden spelen. Dit spel kenden Niek en ik beide niet, maar dat was geen enkel probleem. Het werd goed aan ons uitgelegd en daarna konden we gaan spelen. Ik heb me tijdens dit spel echt super goed vermaakt. Niet alleen was Broom Service echt een heel leuk spel (we hebben het ook tijdens de vakantie aangeschaft), maar ook dit groepje was erg leuk om mee te spelen. Wat ik erg grappig vond was dat ze ons (steenkolen) Duits (met sterk Nederlands accent) helemaal geweldig vonden. We werden zelfs vergeleken met Rudi Carell, ons accent was net zo vermakelijk als dat van hem. En oh wat vonden ze het Nederlands accent mooi, net zo mooi als Frans (Portugees en Spaans vonden ze maar niets). We konden in dit spel ook goed meekomen (Niek was net tweede met slechts één punt verschil ten opzichte van de nummer één).

Na afloop gingen een paar mensen weg, maar werden we gevraagd of we mee wilden spelen met een potje weerwolven. Ik dacht aan de Weerwolven van Wakkerdam, maar het bleek een andere Weerwolven variant te zijn. Ik vermoed dat we One Night Werewolf hebben gespeeld. Dit spel snapte ik niet helemaal en daardoor vond ik het minder leuk. Maar ik vond de mensen waar we mee speelden waren wel heel aardig, ze deden echt ons best om ons het spel uit te leggen en mee te laten doen.

Na twee potjes Weerwolven vonden we het mooi geweest en zijn we richting het hotel vertrokken. We waren nog uitgenodigd om in het weekend ook weer mee te spelen. Op vrijdagavond zou nog een spellenavond worden georganiseerd in een kerk en ook op zaterdag en zondag werd er ergens gespeeld (het was dit weekend het nationale spellenweekend in Duitsland of zo iets, waardoor er in veel steden gespeeld kon worden). We zijn hier uiteindelijk niet meer naar toe geweest omdat we op zaterdag vroeg terug zijn gereden en we op vrijdagavond zo moe waren van alles wat we gedaan en gezien hadden dat we lekker in het hotel zijn gebleven (en daar zelf een spelletje hebben gedaan).

Als je ooit op een dinsdag in Stuttgart belandt, dan kan ik je van harte aanbevelen om naar de spellenavond in Merlin te gaan. De mensen waren heel vriendelijk en leken het oprecht leuk te vinden om met ons te spelen (ondanks of dankzij ons gebrekkige Duits).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *