Watchlist Spiel 2015 (Dagmar)

Geplaatst door

Ik kijk reikhalzend uit naar donderdag. Donderdag vertrek ik samen met Peter Hein, Anton en Coen naar Essen voor twee dagen schaamteloze spellenpret. Ik heb er zo veel zin in! Er worden weer honderden nieuwe spellen gepresenteerd en daarom is het verstandig om van te voren je al een beetje te verdiepen in wat hot is (of lijkt) en wat niet oom zo focus aan te brengen in je bezoek. Tegelijkertijd komen er echt te veel spellen uit om deze allemaal goed te bestuderen en beoordelen. In dit blog zal ik mijn watchlist met jullie delen.

Bij het bestuderen van de spellen die in première gaan op Spiel zijn voor mij de volgende elementen van belang:

  • Het spel moet met twee spelers te spelen zijn omdat ik toch het vaakst alleen met Niek speel
  • Ik heb een voorkeur voor spellen die niet te lang duren 30 tot 60 minuten is ideaal, langer dan 2 uur is no go.
  • Minder complexe spellen speel ik uiteindelijk vaker dan hele complexe spellen, dus kom maar door met de familiespellen!
  • Het moet er wel een beetje goed uit zien en een aansprekend thema hebben
  • Het verleden is de beste voorspeller voor de toekomst of te wel auteurs en uitgevers die in het verleden goede spellen hebben gemaakt, houd ik extra goed in de gaten
  • Geen lappen Duitse tekst op het spelmateriaal omdat dat de vaart er te veel uit haalt

Het spel waar ik het meest benieuwd naar ben en die zo snel mogelijk in mijn winkelmandje gaat belanden is Pandemic Legacy. Pandemic Legacy is een spin-off van Pandemic waarbij wat het verloop van volgende potjes beïnvloed wordt door eerdere potjes. Zo kan het voorkomen dat je op het bord dingen moet wegkrassen (met een niet uitwisbare pen) of dat je speelkaarten moet doorscheuren. Er is dus echt geen weg terug. Je kan de twaalf scenario’s van het spel maximaal twee keer spelen (één keer als je ze iedere keer meteen wint) en dan is het spel afgelopen. Het lijkt me een hele bijzondere ervaring en heel raar om een spel echt fysiek te moeten veranderen (door het krassen en scheuren) zodat je niet meer terug kan. Ik heb al drie collega’s bereid gevonden om dit avontuur met me aan te gaan en ik ben super benieuwd hoe het zal zijn.

Verder staan er flink wat tweepersoonsspellen op mijn lijstje, zoals 7 wonders duel, Die legenden von Andor: Chada & Thorn, Haru Ichiban, Hengist en Trambahn. Over de tweepersoonsversie van De legenden van Andor heb ik nog de meeste twijfel omdat ik verwacht dat daar lappen met tekst op het spelmateriaal zullen staan. Waarschijnlijk zal ik die dus niet kopen in de hoop dat 999 games dat spel op een zeker moment uit zal brengen. Lookout heeft de afgelopen jaren veel goede tweepersoonsspellen uitgebracht, dus ik denk dat ik hun spellen (Hengist en Trambahn) wel blind ga kopen.

Op mijn watchlist staan verder een aantal uitbreidingen, namelijk voor Takenoko (Chibis), Ticket to Ride (United Kingdom en Pennsylvania), Hoogspanning (the stock companies) en Cacao (Volcanos). Ik vind het opvallend dat voor zowel Ticket to Ride als voor Hoogspanning uitbreidingen waarin je aandelen in de maatschappijen een rol spelen (net als bij 18XX spellen). Hangt er soms iets in de lucht? Ik ben naar beide erg benieuwd. Voor de Takenoko uitbreiding ga ik voor de bijl vanwege de schattige baby-panda’s die er in zitten. Ik heb een zwak voor panda’s en er kunnen niet genoeg panda’s in een spel zitten De uitbreiding voor Cacao is een kleintje voor een zeer klein prijsje, dus daar kan ik me geen buil aan vallen. Verder twijfel ik nog over de uitbreiding voor Five Tribes. Het schijnt dat deze een andere vormgeving heeft dan de eerste editie van het spel (de slaaf-kaarten die daarin werden gebruikt stuitten op zo veel bezwaar uit met name Amerika, dat ze de slaven in latere edities hebben vervangen door fakirs). Ik vind Five Tribes een leuk spel en zou de uitbreiding dus best willen hebben, maar dan moet het wel matchen natuurlijk.

Verder staan er nog een paar “grote” spellen op mijn lijstje. Allereerst ben ik wel benieuwd naar 504 van Friedemann Friese. Dit is een modulair spel waar je telkens een paar modules combineert (de modules bevatten spelregels) waardoor je telkens een ander spel speelt. In totaal zijn de modules op 504 manieren te combineren. Ik vind het idee heel fascinerend, maar aangezien 999 vaak de spellen van Friedemann ook wel uitbrengt, is de kans groot dat ik nog even wacht met de aanschaf hiervan.

Lookout brengt Isle of Skye op de markt. Dit spel krijgt al veel positieve reacties op Boardgamegeek en heeft daardoor ook mijn aandacht getrokken. Het is een legspel in de traditie van Carcassonne en ziet er ook nog eens super mooi uit. Deze gaat dus vast wel mee naar huis.

Verder komen er twee nieuwe Carcassonnes uit. Allereerst Carcassonne Star Wars. Dit is gewoon good old Carcassonne, maar dan met een nieuwe thematische uitvoering. Hoe mooi ik deze uitvoering ook vindt, ik denk dat ik hem niet ga kopen aangezien ik het gewone Carcassonne al heb. Als het nou Star Trek was geweest…… Verder komt er nog een stand alone Carcassonne uit, namelijk Over Hill and Dale. Wat betreft thema lijkt dit de Agricola versie wel, je bent namelijk een boer die dieren moet verzorgen en groenten en fruit verbouwen. Dit thema spreekt me erg aan. Carcassonne heeft een aantal goede spin-offs opgeleverd (de stille zuidzee bijvoorbeeld), maar ook een aantal die ik minder geslaagd vond. Ik zou dit spel dus graag eerst willen proberen.

Dan zijn er nog een paar spellen die me interesseren, maar waar ik relatief weinig over weet. Het gaat om Celestia (ziet er zo mooi uit), Chimera (soort van Tichu-achtig kaartspel), Flock (ook weer vanwege de looks en het thema), New York 1901 (werd door meerdere mensen de nieuwe Ticket to Ride genoemd, al hoor ik er de laatste tijd weer weinig over), Panda Head (tsja, mijn liefde voor panda’s steekt weer de kop op) en Skyliners (combinatie van uitgever en looks).

Over een week heb ik de twee leukste dagen van het jaar weer achter me liggen en weet ik welke spellen ik heb aangeschaft. Als je nog tips hebt voor spellen waarvan je denkt dat ze zeker bij me in de smaak zullen vallen, laat het me weten (via een reactie onder dit blog). Er komen zo veel nieuwe spellen uit dat één ding zeker is: ik heb van alles over het hoofd gezien!

3 reacties

  1. Helaas geen mogelijkheid om te gaan maar veel plezier daar. Voor mij wordt het dit jaar het spellenspektakel en hoop daar ook met een paar nieuwe aanwinsten naar huis te gaan waaronder Trambahn. Verder heb ik Mangrovia en Isle of Skye op de wishlist staan, na het zien van de runtrough van Rahdo. Ik kijk weer uit naar je volgende blog.

  2. Heel veel plezier alle 4! En je bent niet als enige met die liefde voor panda's in takenoko, ik ben heel benieuwd hoe de uitbreiding is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *