Voorpret Spiel 2015 (Peter Hein)

Geplaatst door

Nog even en ik vertrek weer voor twee dagen naar Spiel. Een van de hoogtepunten van het jaar, in ieder geval op spellengebied. Zelfs als je maar weinig spellen koopt is het absoluut de moeite waard om wat rond te lopen, hier en daar wat te spelen en vooral indrukken opdoen. Feest!

Minder kopen, dat is zeker wat ik ook deze jaargang ga proberen te doen. Ik heb waarschijnlijk genoeg spellen voor de rest van mijn leven. Dit geldt zeker voor liefhebbersspellen van anderhalf uur of langer. Ik zou mogelijk al genoeg hebben aan Puerto Rico, Hanzesteden, El Grande en Eufraat en Tigris, maar bezit natuurlijk een veelvoud daarvan.

Kortere en eenvoudiger spellen die ik ook met het gezin kan spelen hebben wat dat betreft meer mijn interesse: die zal ik makkelijker op tafel krijgen. Mogelijke speelfrequente wordt voor mij steeds een belangrijker criterium voor aanschaf. Spellen die ik niet ieder jaar hoef te spelen hoef ik ook niet zelf te hebben.

Met dat in het achterhoofd ging ik minutieus de Spiellijst op Boardgamegeek langs. Om vervolgens een ‘longlist’ van ruim dertig spellen te maken, die gerust een keer zo lang had kunnen zijn. Afijn, ik zal ze niet alle dertig in detail nalopen maar er hier en daar een paar uitpikken die me het meest interesseren.

Bordspellen
Het spel dat me het meest aanspreekt is Isle of Skye. Is al uit en dus geen echte Spieluitgave, maar voor mij is het wel nieuw. Omschreven als een vlotte mix tussen Carcassonne en Kingdom Builder, dat klinkt al goed. Met de korte speelduur en complexiteit moet deze thuis zeker op tafel kunnen komen.
Ook New York 1901 lijkt op basis van de omschrijving een solide familiespel. Die hoop ik in ieder geval te kunnen spelen.

Verder ga ik veel af op bekendheid met auteur of uitgever: Antarctica bijvoorbeeld, van Argentum dat eerder Hanzesteden en Yunnan uitbracht of Porta Nigra en Adventure Land (beide Kramer/Kiesling), Steam Time en Karuba (beide van Rüdiger Dorn). Wel opmerkelijk dat hier twee spellen van Haba bijzitten, dat zich normaal exclusief op -kwalitatief hoogstaande- kinderspellen richt.

Verder nog een duister paard voor mij: The Last Spike, ook wel omschreven als Transamerica met aandelen. Voor vlotte en interessante treinenspellen (vlot als in korter dan een uur, meelezende 18xx-fanaten!) sta ik altijd open, dus misschien is het wat.

Kaartspellen
Er staan dit jaar aardig wat kaartspellen op mijn lijst. Logisch, want ze zijn vaak snel, compact en niet te prijzig. Degene die er uitspringt is dan wel weer het duurst: Celestia. Een remake van Alan Moons compaan Aaron Weissblums Cloud 9. Het spelidee doet wat aan Diamant denken, dat hier thuis regelmatig de tafel bedekt. En het ziet er nog eens schitterend uit ook.

Ook bij de kaartspellen ga ik vooral af op wat ik al leuk vind: veel slagenspellen en Knizia’s, zoals Nyet, Blindes Huhn, Chimera, Res Publica 2230 (hopelijk leuker dan het origineel, eerst spelen dus), RevoltaaA, Stingy en Team Play.

Verder krijgen ook op basis van de omschrijving en reacties tot nu toe Nimmit (patroonherkenning), Harbour (werkverschaffing in een kaartspel), Royal Goods (kaartcombinaties) en Du Holde Isolde (kaarten doorgeven) een plekje op mijn kijklijst.

Dobbelspellen
Hier springt er niet echt een uit, maar voor de lage prijs wil ik met Römisch Pokern wel een gokje wagen. Op basis van de auteurs ben ik ook nieuwsgierig naar Favor of the Pharaoh van Thom Lehmann en Star Wars: Galaxy Rebellion van Reiner Knizia. Ik geef het nog geen grote kans dat ik ze meeneem: Favor of the Pharaoh is een bewerking van Um Krone und Kragen dat ik na een kleine tien potjes wel weer gezien had en Star Wars: Galaxy Rebellion doet in spelidee wel erg denken aan bijvoorbeeld Risk Express of Knizia’s coöperatieve Hobbitspellen. Dat alleen is niet genoeg voor een blinde aanschaf. Maar ik laat me graag overtuigen van het tegendeel.

Tweepersoonsspellen
Ook hier geen grote uitschieters. Natuurlijk kijkt iedereen en zijn moeder smachtend uit naar 7 Wonders: Duel. Ik ga het graag proberen, vooral om antwoord te krijgen op de vraag of ik dit bij mijn belangrijkste medespeler van tweepersoonsspellen op tafel kan krijgen. Zo ja, dan ja. Het andere tweepersoonsspel is Legenden von Andor: Chada & Thorn. Mijn jongste houdt wel van coöps, maar dat betekent dat de hoeveelheid Duits op de kaarten absoluut minimaal moet zijn, anders hoeft het niet. Een Nederlandse editie zou dan mooi zijn.

Uitbreidingen
Het is bijna teleurstellend te noemen, maar de twee titels die ik dit jaar met absolute zekerheid (tenzij uitverkocht) ga meenemen zijn twee uitbreidingen, ook nog eens van nauwverwante spellen: Race for the Galaxy: Xeno Invasion en Roll for the Galaxy: Ambition. Beide spellen komen zo vaak op tafel dat ik er niet over na hoef te denken. Ster nog, goede kans dat ik Xeno Invasion alleen al vaker ga spellen dan alle andere spellen samen die ik dit jaar op Spiel koop.
Ook Ticket to Ride: United Kingdom & Pennsylvania gaat waarschijnlijk mee naar huis. Het spel komt niet tientallen keren per jaar op tafel, maar meer variatie vind ik nog steeds leuk.
Ten slotte zijn de gratis uitbreidingen van Hanabi, Linko en Ticket to Ride: Europe natuurlijk welkom.

Uiteraard zie ik van alles over het hoofd en kom ik op Spiel spellen tegen waar ik nooit over gelezen heb en die toch de moeite waard blijken te zijn. Dat alleen al maakt een bezoek de moeite waard. Ik zie jullie wel aan een speeltafeltje in Essen dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *