Brikks

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Wolfgang Warsch is de auteur van de populaire roll & write spellen Clever en Dobbel zo Clever. Maar dit zijn niet de enige roll & writes die hij bedacht heeft. Naast de slimme dobbelspellen uit de Clever-serie, heeft hij ook roll & write spel Brikks bedacht. Brikks is duidelijk geïnspireerd op Tetris, het computerspel dat eind jaren ’80 door iedereen gespeeld werd. Om deze link te benadrukken zijn de briefjes waar je op gaat tekenen ook vormgegeven als een computer uit die tijd.

 

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een eigen briefje voor zich met daarop een raster waarop her en der gekleurde bolletjes staan. De spelers krijgen verder nog een briefje, waar ze de achterkant van gebruiken. Op deze achterkant staan tetris-speelstukken in zes kleuren. Deze stukken gaan de spelers gebruiken om hun raster mee op te vullen.

 

De spelers gooien in hun beurt met twee dobbelstenen. Op de ene dobbelsteen staat een kleur en op de andere een getal. Vervolgens kijk je op het briefje welk tetris-stuk hier bij hoort. Als je niet tevreden bent met je worp, mag je één keer op nieuw overgooien, maar daarna moet je het doen met wat je hebt gegooid. Alle spelers moeten vervolgens dit stuk op hun briefje tekenen. Je moet je daarbij voorstellen dat het tetris-stuk (net als in het computerspel) van boven naar beneden zakt waarbij je het stuk nog wel naar rechts en links mag schuiven, maar niet mag draaien.

Je probeert natuurlijk de rijen zo netjes mogelijk op te vullen. Als een rij helemaal vol is, dan levert die regel 5 punten op, als er nog één vakje over is dan levert hij 2 punten op en bij twee lege vakjes krijg je nog maar één punt. Als er nog meer vakjes niet zijn gebruikt, krijg je geen punten. Voor de bovenste vijf rijen wordt de score vervolgens nog verdubbeld/verviervoudigd.

Natuurlijk komt het voor dat je een stuk moet tekenen, dat echt totaal niet past. Voor die situaties heb je drie bommen tot je beschikking staan om het betreffende stuk op te blazen zodat je het niet hoeft te tekenen. Ongebruikte bommen leveren aan het eind van het spel echter ook punten op, dus als het niet hoeft, kan je ze beter niet gebruiken.

 

Op sommige plaatsen staan gekleurde bolletjes in het raster. Met deze bolletjes kan je energie-punten verdienen. Als je een bolletje bedekt met een tetris-stuk van dezelfde kleur, dan verdien je twee energie-punten. Deze energiepunten kun je vervolgens inzetten om een andere tetris-stuk in de gegooide kleur te kiezen (1 energiepunt om één stuk op te schuiven). Voor vijf energie-punten kun je zelfs een stuk naar keuze kiezen.

Op sommige vakjes op het energie-punten spoor staat een X-je afgebeeld. Als je hier overheen tekent dan mag je een vakje afkruisen in het puntenscoor dat ook op je briefje staat. Hoe meer vakjes je afkruist, hoe meer punten je aan het eind van het spel krijgt. Je kan nog extra X-jes verdienen als het lukt om meerdere regels in één keer af te maken door het plaatsen van één tetris-stuk (de regels moeten dan wel volledig gevuld zijn).


Zodra een speler er niet meer in slaagt om een tetris-stuk volledig op zijn briefje te tekenen, is hij of zij uitgespeeld. De andere spelers spelen dan nog gewoon door, tot ook zij een stuk niet meer volgens de regels kunnen plaatsen. Daarna tellen alle spelers hun punten op (voor de rijen, het puntenscoor en de ongebruikte bommen). Wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Brikks is geen onaardig spelletje. Zeker aan het begin van het spel ben je lekker aan het puzzelen. Als je een beetje oplet kan je daarbij regelmatig wat energie-punten scoren waardoor je wat meer flexibiliteit hebt met de stukken die je moet tekenen. Dat is zeker bij de bovenste regels een must, want anders loop je het risico dat je vroegtijdig het strijdtoneel moet verplaatsen omdat een stuk niet meer past (bijvoorbeeld omdat je het in de lengte moet plaatsen en je daar de ruimte niet meer voor hebt).

Brikks concurreert in mijn spellenkast zowel met roll & write spellen, maar ook met andere op tetris gebaseerde spellen. In beide categorieën zitten spellen die ik leuker vind dan Brikks. Als ik zin heb in een roll & write, dan speel ik liever Railroad Ink, Keer op Keer, Welcome to… of een Clever-spel. Als ik zin heb in puzzelen, dan zou ik juist Patchwork of Fits uit de kast trekken. En als ik zin heb in de combinatie van roll & write en puzzelen, dan kan ik ook nog Patchwork Doodle pakken. De concurrentie is voor Brikks dus enorm. Brikks is best een prima spel, maar met zo veel geweldige spellen in hetzelfde segment, delft het helaas toch een beetje het onderspit.

Eén reactie

  1. Je verwoordt perfect wat ik er ook over denk. Zeker geen slecht spel maar de Clever reeks, Keer op Keer of Welcome To… is net iets leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *