BRRRRR

Geplaatst door

Ticket to Ride Nordic Countries

Ik weet niet hoe het zit met de opwarming van de aarde, maar de afgelopen weken merk je er toch nog maar weinig van. Een nieuwe ijstijd lijkt aannemelijker dan palmbomen op Terschelling. De weersomstandigheden in de Lage Landen doen toch wel erg Scandinavisch aan.


Koplopers en Dwarsliggers

Omdat het (gelukkig) voor ons uitzonderlijke weersomstandigheden zijn, raakt het hele land ontregeld doordat wegen niet meer begaanbaar zijn (arme mensen die deze week van Amsterdam naar Alkmaar moesten op woensdagavond). Het openbaar vervoer biedt echter geen soelaas, ook dat wordt stevig getroffen door de sneeuw: vastgevroren wissels en kapot materiaal zorgen voor veel vertraging. Voor de kerstvakantie heb ik dan ook veel gratis extra reistijd gekregen.

Sorry Schuivers

De belangrijkste wegen worden zo goed mogelijk sneeuwvrij gehouden. Het is duidelijk dat stoepen en fietspaden hier niet bij horen. Deze zijn op veel plaatsen bedekt door een ijslaag. Er zijn slimmeriken die hun schaatsen dan ook gewoon aandoen op de stoep. Ik kan niet schaatsen, maar ben wel heel goed in vallen. Ik ben nog maar vier keer onderuit gegaan, maar volgende week moet ik weer aan het werk en ik vrees dus dat dit aantal nog wel wat zal stijgen.

El Capitán

Doordat het winterse weer wel erg lang aanhoudt, beginnen de voorraden strooizout op te raken waardoor de creativiteit van wegbeheerders wordt gestimuleerd. De gemeente Etten Leur heeft de leukste oplossing tot nu toe: strooien met pastelkleurig strooizout dat ook nog eens lekker ruikt. Ik vind het geniaal. Gelukkig zijn er inmiddels boten onderweg met extra vrachten strooizout. Tot en met de avondspits van maandagavond zijn we dus weer gered, maar daarna………..

Agricola Veenboeren

De kou zorgt ook voor extra stookkosten. De minister president heeft al laten weten dat de burgers niet moeten rekenen op een tegemoetkoming voor de extra stookkosten. Haal die extra truien, dekens en schapevachtjes dus maar snel van zolder. Dit weer kan wellicht als inspiratie dienen voor de volgende uitbreiding van Agricola: wisselende weersomstandigheden waardoor je van te voren niet weet hoeveel turf je nodig hebt.

Iglu Iglu

Het winters weer zorgt behalve voor veel overlast ook voor mooie plaatjes en sneeuwpret. Toen het eerste dikke pak sneeuw viel grepen velen hun kans om sneeuwpoppen te bouwen. Ik heb verhalen gehoord over samenwerkingsverbanden waarbij meerdere sneeuwpoppen midden op de weg gebouwd werden waardoor automobilisten die er langs wilden gedwongen werden om een sneeuwpop omver te rijden.

Elfstedenspel

Schaatsliefhebbers zijn echter minder blij met alle sneeuw, dit is niet goed voor de kwaliteit van het ijs. Een elfstedentocht lijkt er voorlopig dan ook nog niet in te zitten. Bij de afgelopen drie tochten heb ik langs de kant gestaan (in 85 en 86 woonde ik in Dokkum en in 97 ben ik samen met mijn beste vriendin bij haar ouders die nog steeds in de buurt van Dokkum woonden gaan logeren). Als er op korte termijn een elfstedentocht komt, blijf ik in ieder geval lekker thuis, ik heb genoeg kou geleden.

Summer Time

De weersverwachting blijft voorlopig winters: temperaturen beneden nul en regelmatig wat sneeuw. Maar de lange termijnsweersvoorspelling van het KNMI geeft een beetje hoop. Er is 50% kans dat het weer winters blijft, maar ook 50% kans dat het warmer (maar wel natter) wordt. Ik hoop op de laatste variant. Het lijkt me zo fijn om weer naar buiten te kunnen zonder bang te zijn om uit te glijden en me pijn te doen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *