Tobago

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Bruce Allen
Uitgever: The Gamemaster (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Schatten op tropische eilanden blijven tot de verbeelding spreken. Wie is er immers niet te porren om op zoek te gaan naar glinsterend goud op een schitterend eiland waar de zon altijd lijkt te schijnen. In Tobago kunnen spellenliefhebbers hun hart dan ook ophalen aan het ontdekken van schatten op een eiland dat meer mysteries herbergt dan alleen het glanzende goud.

Het eiland Tobago kent verschillende soorten terrein (strand, meertjes, bossen, rivieren). Verder staan er wat palmbomen, hutjes en grote, mysterieuze beelden. Op het eiland zijn meerdere schatten verstopt en het is aan de spelers om te ontdekken waar.

In hun beurt mogen spelers een kaart met aanwijzing spelen waarop staat waar een schat wel of niet ligt, bijvoorbeeld de schat ligt in een rivier, of de schat ligt niet naast een palmboom. Hoe meer aanwijzingen er zijn, hoe duidelijker het wordt waar een schat ligt. Op alle locaties waar een schat kan liggen wordt een fiche neergelegd. Zodra er nog maar logischerwijs één locatie over kan zijn (er ligt nog maar één fiche op het bord), is dit dus de plek waar de schat ligt. Er wordt tegelijkertijd naar verschillende schatten gezocht.

In plaats van het geven van een aanwijzing, mogen spelers ook met hun Jeep over het eiland rijden om schatten en amuletten op te pikken. Iedere keer als er een schat wordt gevonden, komen de beelden op Tobago namelijk tot leven. Ze draaien een slagje om hun as en laten een amulet verschijnen. De gelukkige vinder van zo’n amulet kan dit inzetten voor leuke voordeeltjes.

Als een schat wordt gevonden, dan wordt de buit verdeeld over alle spelers die bijgedragen hebben aan de vondst van de schat. Iedere keer dat je een aanwijzing uitspeelt, leg je op het kaartje met de betreffende aanwijzing een fiche in jouw kleur. De speler die de schat ophaalt met zijn Jeep legt ook nog een extra fiche neer. Vervolgens krijgt iedereen net zo veel schatkaarten als hij fiches heeft liggen. Op de schatkaarten staan goudstukken (variërend van 1 tot 6). Nadat je deze bekeken hebt, geef je ze aan de vinder van de schat die deze kaarten samen met nog één kaart die niemand heeft bekeken schudt. Vervolgens wordt de bovenste kaart opengedraaid en mag de vinder zeggen of hij deze kaart wil houden of niet. Als hij hem niet wil, mag de speler die de laatste aanwijzing heeft gegeven zeggen of hij de schat wil hebben of niet. Als deze hem ook niet wil hebben, mag de speler die de op één na laatste aanwijzing heeft gegeven kiezen, etc. Je wilt dus graag de laatste aanwijzingen hebben neergelegd omdat je dan eerder aan de beurt bent en de grootste schatten er uit kan pikken. Je moet alleen niet te hebberig zijn want er zitten ook drie vervloekte schatten bij. Zodra daar er één van wordt opengedraaid gaat de schatkist dicht en krijgt niemand meer wat. Spelers moeten bovendien hun meest waardevolle schat inleveren, tenzij ze de vloek kunnen afweren met een amulet.

Het spel is afgelopen als de stapel met schatkaartjes op is. De speler met de meeste goudstukken wint.

… en de waardering

Tobago is een verrassend leuk familiespel in een schitterende uitvoering. Als je het materiaal ziet, dan wil je gewoon spelen. Het spel zelf is bovendien erg origineel. Het is een combinatie van een beetje puzzelen (welke aanwijzing kan ik uitspelen waardoor het een stuk duidelijker wordt waar een schat ligt) en het strategisch positioneren van je Jeep om de schatten vervolgens te bergen. Tijdens het verdelen van de buit komt het vervolgens aan op een beetje geluk en je vermogen om te bluffen. Het spel combineert daardoor een heleboel elementen op een prettige en logische manier waardoor ook onervaren spelers het snel zullen oppikken. Vanwege de looks in combinatie met het originele spelmechanisme wordt Tobago wordt nu al regelmatig getipt als kandidaat voor de prestigieuze Spiel des Jahres 2010 en dat is wat mij betreft helemaal terecht. Ik kan het dan ook iedereen aanraden die op zoek is naar een stevig familiespel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *