Municipium

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Valley Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Reiner Knizia ontwerpt vooral veel eenvoudige en middel-complexe spellen, maar het zijn juist zijn zwaardere titels die het populairst zijn bij veelspelers. Denk aan Eufraat en Tigris, Taj Mahal en Amon-Ra. Ondanks de compacte regels en bescheiden speelduur is Municipium weer een vrij pittig bordspel van Knizia, de pittigste in jaren.

In Municipium representeren de spelers invloedrijke families in een nederzetting -een municipium- aan de grens van het Romeinse rijk. Allemaal proberen ze de verkiezing voor de post van prefect te winnen. Daarvoor hebben ze de steun nodig van de verschillende groepen burgers in de stad.

Het bord stelt de municipium voor, met daarop een zevental gebouwen. De spelers verspreiden hun familieleden over de verschillende gebouwen. Tijdens je beurt mag je met je familieleden twee stappen lopen op het bord, waarna je een kaart omdraait. Je mag kiezen tussen een kaart van de algemene stapel, of een eigen kaart. Die laatste zijn krachtiger; je hebt er echter maar drie, die je bovendien slechts één keer kunt inzetten. Met het omdraaien van een kaart wordt de huidige prefect verplaatst, komen er meer burgers in het spel of wordt de eigenschap van een of meer gebouwen geactiveerd. Afhankelijk van de gevolgen van de kaart worden er burgers verdeeld onder de spelers. Daarbij is het zaak om bij het juiste gebouw de meeste familieleden te hebben. De burgers die je krijgt representeren de aanhang die je onder de verschillende groepen hebt.

Heb je van ieder van de vier groepen een burger, dan lever je deze in voor een decurionfiche. De speler die als eerste vijf van deze fiches verzameld heeft levert de volgende prefect en wint het spel.

… en de waardering

Municipium is een complex en dynamisch spel. Het heeft elementen van een meerderhedenspel, maar is veel minder statisch dan de meeste spellen in dat genre. Wie de meeste invloed heeft bij een gebouw verandert iedere beurt weer. De regels van het spel zijn vrij eenvoudig, maar er gebeurt zo veel op het bord dat je je voortdurend moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Je moet goed inspelen op wat er de komende beurten kan gebeuren en op het juiste moment je eigen kaarten inzetten. Die dynamiek en de verschillende effecten van de gebouwen, die op soms onvoorspelbare momenten geactiveerd worden maken Municipium een lastig te doorgronden spel. De kans is groot dat je in het eerste potje pas tegen het einde het spel door begint te krijgen.

De onzekerheid en de dynamiek maken dat je in Municipium echt keuzes moet maken. Het is niet domweg een kwestie van de verschillende opties doorrekenen en dan de optie nemen die net een puntje meer oplevert. Een klein nadeel is dat het soms erg gelijk op kan gaan, waardoor meerdere spelers op het punt van winnen staan. Een gelukkige kaart kan dan winst betekenen, of juist niet.

Municipium is net wat te taai voor de volle waardering, maar een schitterend spel is het zeker. Voor iedereen die op zoek is naar weer eens een wat pittiger spel van Knizia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *