Het jaar van Dominion

Geplaatst door

Een paar weken geleden schreef ik mijn jaaroverzicht, met mijn persoonlijke top-5 van favoriete spellen. Maar als ik heel eerlijk ben geeft dat lijstje niet echt een goed beeld van wat ik in 2009 zoal gespeeld heb. Want dat waren vooral oudere favorieten, kinderspellen en alles wat goed met twee te doen is.

2009 was een topjaar: 1031 keer speelde ik een spel, verdeeld over 179 verschillende spellen. De verdeling was erg scheef: bijna de helft kwam op conto van een viertal spellen.

Mijn meest gespeelde spel, met afstand, was Dominion. Nu had ik in het begin van het jaar wel verwacht dat ik het vaak zo spelen, maar meer dan 150 keer? Ik tel dan mijn potjes op BSW niet eens mee. Maar eigenlijk is het niet vreemd. Dominion is kort, eenvoudig, goed met twee spelers te doen en, het belangrijkste: iedereen vind het leuk. Ik ken niemand met wie ik met enige regelmaat speel die het geen leuk spel vind. Ik speel het dus niet alleen vaak met Helen, ook op spellenavonden komt het eigenlijk altijd wel op tafel. Met minstens één nieuwe uitbreiding in aantocht ben ik nog lang niet uitgespeeld. Voor dit jaar staat de teller ook al weer op bijna 20.

Maar goed, mijn meest gespeelde spellen, met tussen haakjes het aantal vorig jaar.

100+
-153x Dominion (27). Dus.
-139x Finito (-). Een grote hit in het voorjaar, kwam daarna wat minder vaak op tafel. Een van de weinige spellen (het enige?) waar ik mijn schoonouders enthousiast voor krijg.
-130x Tai Pan (135) Weer ietsje minder dan vorig jaar, maar blijft vaak op de tafel komen. Ik sta nu op meer dan 500 potjes en ben het nog lang niet zat. Of uitgeleerd.

50+
-76x Race for the Galaxy (96) Veel minder vaak dan Dominion, ondanks dat het even kort en nog veel leuker is. Maar ja, er zijn maar twee mensen met wie ik dit kan spelen. Gelukkig vinden zij het ook erg leuk.

20+
-24x Geharrewar in de Sushibar (-) 2009 was een dobbeljaar, en dit was een van de leukste. Leuker ook dan Regenwormen, en bovendien korter met meer spelers.
-21x Roll through the ages (-) Mijn favoriete dobbelspel van het afgelopen jaar.

10+
-18x Kinderen van Carcassonne (-) Valt goed in de smaak bij de kinderen
-15x Stef Stuntpiloot (18) Blijft het goed doen
-14x Cthulhu Rising (-) Ten onrechte genegeerd tweepersoonsspel. Abstract, maar vlot en interessant.
-13x Boomgaardje (-) Ideaal met peuters
-13x Sorry Schuivers (-) Veel minder interessant dan Pitch Car, maar heeft toch iets. Dit kan ik ook goed met de kinderen doen.
-12x Finca (-) Ik ben benieuwd hoe vaak dit in 2010 op tafel komt. Doet het erg goed met twee personen, dus als ik het voorstel lukt het vast. Is nog wel leuk genoeg om de 20 vol te maken.
-11x Halli Galli junior (7) Ik hoef me hier echt niet meer bij in te houden. Mijn enige voordeel zijn mijn langere armen.
-10x Cities (-) Onverwachts leuk, Finito met meer denkwerk
-10x Keltis BMM (-) Een echte vuller, en een leuke ook. Voor op vakantie.

5+ (zonder commentaar)
-9x Time’s Up (-)
-8x Kiekeboe (-), Jakkiebak Kippenkak (1), Spokentrap (14) en Konijnen Hokken (-)
-7x Appels en Peren (1), Gulo Gulo (8) en Ticket to Ride kaartspel (18)
-6x 30 Seconds (4), Tatort Themse (-), Pandemie (1), Palais Royal (-), Vlinderspel (-), Space Hulk (-), Stenen Tijdperk (3) en Wizard (5)
-5x Agricola (20), Burgenland (-), Keltis (17), Mastermind (-) en Monty Python Fluxx (-)

Van de spellen die ik vorig jaar veel deed zijn Keltis en Agricola flink gezakt, maar haalden allebei nog wel 5 potjes. Veel gespeelde spellen die nu niet in het overzichtje staan zijn Die Hängenden Gärten, Diamant, Dier op Dier, Risk Express en Can’t Stop.

Uit de 5+ categorie van dit jaar zullen veel spellen niet of nauwelijks op tafel komen in 2010. dat is het lot van veen nieuwe spellen, die vervangen worden door andere nieuwe spellen. De toppers van 2009 ga ik in 2010 ook weer vaak spelen en de meeste van 10+ ook wel. Maar genoeg voor een vermelding? We zullen zien.

Wat was jouw meest gespeelde spel in het afgelopen jaar? En hoe vaak deed je Dominion?

5 reacties

 1. Ik heb Dominion redelijk veel gespeeld (zeker 40x), maar ben er eigenlijk alweer flauw van. Teveel hetzelfde verloop.
  Met mijn vrinden speel ik de volgende spellen telkens (wekelijks) weer opnieuw: Puerto Rico, Funkenschlag (alle borden), Tadsch Mahal, Race for The Galaxy (met uitbereidingen) en klaverjassen.
  Agricola zou ik wel vaker willen spelen, maar dat spel wordt door de anderen niet gepruimd. Caylus valt af, omdat een van hen kleurenblind is, anders zouden we dat ook nog wel spelen.

 2. 1000 spellen in een jaar, hallo zeg. Dat haal ik bij lange na niet (en da's best jammer…)

  Mijn meest gespeelde spellen (met 20x) zijn Stef Stuntpiloot (erg geliefd bij mijn kinderen) en Dominion (erg populair op spellenavonden). En daarmee is meteen je tweede vraag beantwoord.

 3. Dominion heb ik onlangs pas voor het eerst gespeeld. De teller staat nu op 2. Maar dat gaat vast nog wel stijgen, eens ik het zelf aanschaf.

  Mijn lijstje van veel gespeeld ziet er zo uit:

  Hansa 37
  Patrician 25
  Lost Cities 21 *
  Sushizock im Gockelwok 21 *
  China 19
  Pickomino 15 *
  San Juan 12
  In the Shadow of the Emperor 11
  Kreta 11
  Hacienda 10
  Arkadia 7
  Maharaja: Palace Building in India 7
  Alhambra 6
  Coloretto 6 *
  Hey! That's My Fish! 6
  Medina 6
  Pick Picknic 6 *
  Tigris & Euphrates 6
  Babel 5
  Carcassonne: Hunters and Gatherers 5
  Gods 5
  In the Year of the Dragon 5
  Jambo 5
  Samurai 5
  Through the Desert 5

  Hierbij moet ik opmerken dat eigenlijk alleen de met * gemerkte spellen echt tellen. De rest zijn online gespeeld. Bij ons worden spellen bijna nooit meerdere keren achter elkaar gespeeld en blijft het dus bij kleine aantallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *