Carcassonne: Kathedralen en herbergen

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever: 999 Games (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Op de spellenbeurs in Essen en ook op het Spellenspektakel werd vorig jaar door de uitgevers van Carcassonne een aardigheidje uitgedeeld aan de fans. Deze keer ging het niet om een lullig papiertje met nieuwe regels, maar om een heuse uitbreidingsset: De Rivier. Ik vermoed dat het succes van deze setjes een reden is voor de pas uitgebrachte uitbreidingsset voor de verkoop.

Het spelsysteem is niet veranderd, alleen zijn er nieuwe tegels en poppetjes waardoor het wat langer duurt. Welke nieuwe tegels zijn er? De bewoners van de vestingstad Carcassonne kunnen vanaf heden hun dorst lessen in een herberg. Een struikrover aan een weg met een herberg levert 2 in plaats van 1 punt per wegdeel op. Er kunnen twee steden met een kathedraal gebouwd worden. Per stadsdeel levert zo’n stad 3 punten op. Komt de stad echter niet af dan krijg je helemaal niets. Daarnaast zijn er nog nieuwe varianten op oude thema’s: kloosters met zowel een voor als een achteringang, een tegel met vier gescheiden stadsdelen enzovoorts.

999 Games is zo aardig geweest om de uitbreidingsset de Rivier gratis er bij te doen. Zodoende zijn er in deze doos ook riviertegels te vinden (in de Duitse uitbreiding is de Rivier er niet bij gedaan). Het spel wordt altijd begonnen met het leggen van de riviertegels. Vreemd genoeg hebben deze riviertegels dezelfde achterkant als de overige tegels, terwijl die van de oorspronkelijke Rivier dezelfde achterzijde hadden als de starttegel.

Nieuwe poppetjes zijn er ook. Iedere kleur krijgt één reuzenpoppetje, een hoofdman. Deze telt voor 2, en kan dus erg handig zijn om een meerderheid te krijgen. Ook zijn er nu grijze poppetjes zodat het spel met 6 personen gespeeld kan worden.

… en de waardering

Het leuke van de uitbreidingsset is niet alleen dat het spel nu iets langer duurt, maar ook dat er meer pestelementen in zitten. Met een hoofdman kan je in één keer iemands stad overnemen. Met een kathedraal kun je de waarde van je eigen stad verhogen, of door hem op een onmogelijke plek te leggen, zorgen dat een tegenstander geen punten meer voor zijn stad krijgt. Het speelplezier blijft in ieder geval hetzelfde. Vind je Carcassonne leuk, dan zul je dit een prettige aanwinst vinden.

Van de uitbreidingen, is dit degene die het minste aan het spel verandert. Maar in deze uitbreiding zitten wel veel stukjes die je in het basisspel miste (zodat je nu minder vaak op het bord een plekje hebt waar niets meer past). Alleen dat al rechtvaardigt de aanschaf van deze uitbreiding voor de Carcassonne-liefhebber.

Met de uitbreiding erbij is er geen enkele reden om Carcassonne ooit nog zonder te spelen. De nieuwe stukken voegen een extra dimensie toe, en geven je meer mogelijkheden om je steden en weilanden te plannen. De extra speelstukken voor een zesde speler hadden van mij niet gehoeven, aangezien Carcassonne met meer dan drie spelers toch ontaardt in een geluksfestijn. Een leuke uitbreiding, die ik iedere Carcassonne-liefhebber kan aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *